Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΕργασία στον τουριστικό κλάδο το 2021

Εργασία στον τουριστικό κλάδο το 2021

Προβλήματα στην απασχόληση στον τουριστικό κλάδο παρατηρούνται φέτος, με χαμηλές αμοιβές, αλλά και απροθυμία των εργαζομένων για εργασία.

Η αναφορά αφορά το εργασιακό τοπίο όπως διαμορφώνεται στον τουριστικό κλάδο στην Ελλάδα του 2021. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και φυσικά πρόσωπα παρατηρούμε φέτος κάτι δυσανάλογο για την απασχόληση στον χώρο. Βλέπουμε αφενός μια δυσκολία στην εξεύρεση προσωπικού που δείχνει να μην επαρκεί αλλά να συνοδεύεται και από μία άρνηση και αδιαφορία εκ μέρους των εργαζομένων με τάσεις να μην επιθυμούν να απασχοληθούν σε διάφορους τομείς ειδικά στον ξενοδοχειακό χώρο και στην εστίαση. 
 
Πού βρίσκεται η αλήθεια; Κάπου στην μέση όπως πάντα. Είναι γεγονός ότι διανύουμε μια δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας που έχει ανατρέψει πολλά δεδομένα της καθημερινότητας μας και της ζωής μας. Όμως ας δούμε λίγο πιο ξεκάθαρα τα πράγματα. Οι αμοιβές στον κλάδο πλέον δεν ανταποκρίνονται ούτε στην εποχικότητα αλλά ούτε και στην μεγάλη εργασιακή πίεση που ασκείται στους εργαζόμενους ειδικά στις περιόδους της αιχμής. Αυτό δεν το λέμε εμείς το βιώνει το μεγαλύτερο μέρος των απασχολουμένων χωρίς να ρίχνουμε όλη την ευθύνη στους επιχειρηματίες αφού και αυτοί δραστηριοποιούνται σε έναν κλάδο που πολλές φορές συμβαίνει να έχει εχθρική αντιμετώπιση εκ μέρους της πολιτείας ή διαφόρων συγκυριών. 
 
Για να καταλάβουμε τι εννοούμε παλαιότερα μια εποχιακή απασχόληση δύο ατόμων -της ίδιας οικογένειας- στον κλάδο αρκούσε για μία αξιοπρεπή καθημερινότητα τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου. Σήμερα δυστυχώς δεν συμβαίνει αυτό. Οι αμοιβές -πέραν κάποιων υψηλόβαθμων στελεχών – στην πλειονότητά τους είναι πολύ μικρές και σε πολλές περιοχές η τουριστική περίοδος μειώνεται επικίνδυνα χρονικά που αποθαρρύνει την απασχόληση στον χώρο. Σε αυτό το σημείο, η πολιτεία πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για πολλούς λόγους. Η “καυτή πατάτα” δεν είναι μόνο η άρνηση της εργασίας αλλά και πλέον η παρεχόμενη ποιότητα υπηρεσιών. Δεν μπορεί να αυτοδιαφημίζεσαι σαν ποιοτικός προορισμός ή ο στόχος σου μελλοντικά να είναι ο υψηλός δείκτης τουριστικών υπηρεσιών και να έχεις αφήσει στην τύχη της την έννοια της κατάρτισης και της εξειδίκευσης προσλαμβάνοντας εργαζόμενους με κριτήρια στιγμιαίου συμφέροντος. 
 
Στην Ελλάδα έχουμε μία πολύ καλή τουριστική εκπαίδευση και πολλές αξιόλογες σχολές δημόσιες ή ιδιωτικές (θυμάμαι όταν ήμουν εκπαιδευτικός στο Υπουργείο Τουρισμού σε ένα forum για την τουριστική εκπαίδευση με φορείς από όλη την Ευρώπη, οι εκπρόσωποι της Ελβετίας και της Γερμανίας είχαν μείνει πολύ εντυπωσιασμένοι από τα προγράμματα σπουδών και της πρακτικής άσκησης). Αυτές οι σχολές είναι επί το πλείστον παραγωγικές στο να καταρτίζουν άτομα με τις  βασικές γνώσεις που απαιτούνται για την αγορά εργασίας. Μήπως ήρθε η ώρα να νομοθετήσουμε από την αρχή σε αυτήν την σπάνια ευκαιρίας περίπτωση. Εδώ και πολλά χρόνια πολλοί από εμάς εξακολουθούμε να μιλάμε να επανέλθει η ποσόστωση σε σχέση με την απασχόληση στελεχών από τουριστικές σχολές με τον υπόλοιπο αριθμό απασχολουμένων. Το έχουμε δοκιμάσει στο παρελθόν με μεγάλη επιτυχία και όλοι το γνωρίζουν. 
 
Ένα μεγάλο μέρος του brand της τουριστικής Ελλάδας δεν ήταν μόνο τα αξιοθέατα και οι εγκαταστάσεις, ήταν και οι εργαζόμενοι που επί δεκαετίες σήκωσαν όλο αυτό το βάρος στις πλάτες τους με πολύ αγάπη και υπομονή. Άποψή μας είναι αυτή η ευκαιρία που αφορά στους αποφοίτους των τουριστικών σχολών μα μην χαθεί πάλι. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να αξιοποιήσουμε όλον αυτό τον όγκο αποφοίτων που πολλές φορές “εξαφανίζονται” ή αποθαρρύνονται μέσα στο χάος της αγοράς εργασίας με κίνητρα, όμως όχι με λόγια, και σε αυτό πρέπει να παρέμβει η πολιτεία. 
 
Τέλος μην ξεχνάμε κι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο το ότι η απασχόληση στον τουρισμό πρέπει να προσθέτει και ένα διαφορετικό κοινωνικό κύρος στους απασχολουμένους ειδικά σε μία χώρα που όπως λέγεται και γράφεται που στόχος της είναι να τοποθετηθεί στην παγκόσμια τουριστική κοινότητα σας μοναδικός ποιοτικός προορισμός της Μεσογείου.
 
 
 
Ο κ. Δημήτρης Σούκουλης είναι εκπαιδευτικός Τουρισμού και διοικητικό στέλεχος ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.
εκπαιδευτικός Τουρισμού | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Ο κ. Δημήτρης Σούκουλης είναι εκπαιδευτικός Τουρισμού και διοικητικό στέλεχος ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024