Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΚάθε αρχαιολογικός χώρος, κάθε μουσείο, ερμηνεύουν διαφορετικά τα υγειονομικά προτόκολλα

Κάθε αρχαιολογικός χώρος, κάθε μουσείο, ερμηνεύουν διαφορετικά τα υγειονομικά προτόκολλα

Κύριοι, αν δεν μπορείτε να χειριστείτε 3 γκρουπ στις αίθουσες του μεγαλύτερου μουσείου της χώρας, ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ. Αν δεν μπορείτε να εξυπηρετήσετε με προτεραιότητα, με ραντεβού, ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ.

Τα παράλογα: Αρχαιολογικό Μουσείο σήμερα (σ.σ. Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021). Με υποχρεώνουν οι φύλακες να ξεκινήσω απο την αίθουσα με τον αμφορέα διπύλου, γιατί η μυκηναική αίθουσα έχει ηδη δύο γκρούπ μέσα, και θεωρούν ότι το δικό μου με 14 άτομα δεν χωράει! Ξεκινάω λοιπόν από εκεί και ρωτάω την φύλακα αν θα μπορέσω, τελειώνοντας στον “τζόκεϋ” να μπω απο εκεί στην μυκηναϊκή. Μου απαντούν “βεβαίως”. Όταν φτάνω όμως εκεί μου απαγορεύουν να μπω απο εκεί και με υποχρεώνουν να πάω γύρω-γύρω για να βγω πάλι στην είσοδο του μουσείου για να μπω στην μυκηναϊκή αίθουσα! Χάσιμο χρόμου, δεν είναι και δυνατόν να περνάς απο αίθουσες χωρίς να μιλάς για εκθέματα, όπως το παιδί του Μαραθώνα, τον έφηβο των Αντικυθήρων, τον Πάνα και την Αφροδίτη. Και φτάνοντας στην είσοδο της μυκηναϊκής βέβαια, υπάρχουν και πάλι άλλα γκρουπ μέσα και ένα τρίτο γκρουπ περιμένει να μπεί! Χάσιμο χρόνου, να τρέχουμε απο αίθουσα σε αίθουσα, εκνευρισμός, ταλαιπωρία του πελάτη… Γκρουπ που είναι πλήρως εμβολιασμένα, τα οποία έχετε ελέγξει εξονυχιστικά στην είσοδο, έχετε σκανάρει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, έχετε κάνει ταυτοποίηση με τα διαβατήρια, γκρουπ που φοράνε μάσκες, με φορητά μικρόφωνα για την αποφυγή συνωστισμού την ώρα της ξενάγησης, με τήρηση αποστάσεων…

Επισκέπτες που έχουν όνειρο ζωής να επισκεφτούν το μουσείο, να δουν τούς θησαυρούς του Μυκηναϊκού πολιτισμού και τους κάνουμε καψόνια! Ντροπή! Κύριοι, αν δεν μπορείτε να χειριστείτε 3 γκρούπ στις αίθουσες του μεγαλύτερου μουσείου της χώρας, ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ. Αν δεν μπορείτε να εξυπηρετήσετε με προτεραιότητα, με ραντεβού, ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ. Αν θεωρείτε ότι στο καφέ του μουσείου, καθισμένοι χωρίς μάσκες δεν κολλάνε, αλλά 3 γκρουπ σε μια αίθουσα με όλους τους κανόνες ασφαλείας κολλάνε, ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ.

Σταματήστε όμως να διασύρετε τη χώρα στους επισκέπτες, και σταματείστε να κάνετε τη ζωή των εργαζόμενων στον τουρισμό δύσκολη, επειδή δεν έχετε την παραμικρή ευελιξία, ούτε την παραμικρή θέληση να βοηθήσετε σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία για τον τουρισμό και όλους μας. Κάθε αρχαιολογικός χώρος, κάθε μουσείο, ερμηνεύουν διαφορετικά τα υγειονομικά προτόκολλα. Άλλη ερμηνεία στους Δελφούς, άλλη στο αρχαιολογικό, άλλη στην Ακρόπολη, άλλη στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ρίχνουμε τα χαρτιά, διαβάζουμε το φλυτζάνι για να δούμε τι θα μας προκύψει στην επόμενη ξενάγηση. Το ‘ζήσε τον μύθο σου στην Ελλάδα’ έχει μπει σε άλλη πίστα πια. Ντρέπομαι και αδυνατώ να δικαιολογώ τα αδικαιολόγητα στους επισκέπτες…


Ο κ. Κρίτων Πιπέρας είναι πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών.

Πρόεδρος - Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ) | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Ο κ. Κρίτων Πιπέρας είναι Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ).

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024