Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

Το όραμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού παίρνει σταδιακά σάρκα και οστά στην Κύπρο

22 Σεπτέμβριος 2021, 13:03

Ζητούμενα στον τουρισμό είναι σήμερα οι αυθεντικές εμπειρίες, το ποιοτικό τουριστικό προϊόν και η πρόκληση θετικών συναισθημάτων ως αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης και της παροχής φιλοξενίας, αναφέρει σε μήνυμά του το Υφυπουργείο Τουρισμού Κύπρου για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2021 (27 Σεπτεμβρίου).


Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου, είναι φέτος αφιερωμένη στη χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψη και ανάπτυξη (“Tourism for Inclusive Growth”). Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (ΠΟΤ) ωθεί τον παγκόσμιο τουρισμό προς τη βιώσιμη ανάπτυξη που περιλαμβάνει τις ανάγκες κάθε ενδιαφερόμενου μέρους – επισκεπτών, φορέων, κοινοτήτων, επιχειρηματιών – αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας. Διασφαλίζει ότι κάθε κομμάτι του μωσαϊκού που λέγεται τουρισμός, έχει λόγο στο μέλλον του,
συμπεριλαμβανομένων όσων υπό κανονικές συνθήκες κινδυνεύουν να μείνουν στο περιθώριο. “Leave no one behind” είναι η υπόσχεση των κρατών μελών του ΟΗΕ και των εξειδικευμένων υπηρεσιών του, συμπεριλαμβανομένου του ΠΟΤ. Η συγκεκριμένη μέρα αποτελεί λοιπόν υπενθύμιση για τον καταλυτικό ρόλο του τουρισμού στην κοινωνική ένταξη ευρύτερα, καθώς και για τη δέσμευση κάθε κράτους να βρίσκει την έκφρασή του αυτός ο ρόλος σε πολιτικό κι επιχειρηματικό επίπεδο.

Οι στόχοι αυτοί είναι ευθυγραμμισμένοι με το όραμα της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 2030, που είναι “η βιώσιμη ανάπτυξη του κυπριακού τουρισμού με τρόπο ευεργετικό για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον”. Γίνεται σαφές ότι ο ρόλος των φορέων του τουρισμού δεν μπορεί πλέον να περιορίζεται στην αύξηση του αριθμού των αφίξεων περιηγητών στη χώρα. Όπως εύγλωττα τίθεται από τον ΠΟΤ, έχουμε μπροστά μας μια ευκαιρία να κοιτάξουμε πέρα από στατιστικές και να αναγνωρίσουμε ότι πίσω από κάθε αριθμό, βρίσκεται ένας άνθρωπος. Ζητούμενα στον τουρισμό είναι σήμερα οι αυθεντικές εμπειρίες, το ποιοτικό τουριστικό προϊόν και η πρόκληση θετικών συναισθημάτων ως αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης και της παροχής φιλοξενίας. Επιπλέον, βασικός στόχος της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 2030 είναι να επωφεληθούν περιοχές και κοινωνικές ομάδες που μέχρι στιγμής δεν έχουν επωφεληθεί επαρκώς από τα τουριστικά έσοδα του νησιού μας.

Πράγματι, μέσα από τις διάφορες συγκεκριμένες δράσεις που έχουν τεθεί προς υλοποίηση στα πλαίσια της Στρατηγικής, το όραμα του ΠΟΤ παίρνει σταδιακά σάρκα και οστά στην Κύπρο. Έμφαση στην ανάπτυξη της υπαίθρου, υποστήριξη επενδύσεων που αφορούν ειδικές μορφές τουρισμού, σχέδια κινήτρων για την αναβάθμιση προϊόντος και πολιτικές που ενισχύουν τη συμμετοχή γυναικών, νέων και καλλιτεχνών στην παροχή αυθεντικών τουριστικών εμπειριών, είναι μόνο μερικές από αυτές.

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα Τουρισμού και φέτος, με το ελπιδοφόρο μήνυμα της χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψης και ανάπτυξης. Προσβλέπουμε σε ένα μέλλον που, όσες περιπέτειες κι αν περικλείει, έχει ως πρωταρχικό στόχο την ευρύτερη κοινωνική ευημερία της χώρας μας μέσω του τουρισμού.

Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top