Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΠαρουσίασηΕορταστική ατμόσφαιρα στα Χριστουγεννιάτικα Χωριά της Κύπρου

Εορταστική ατμόσφαιρα στα Χριστουγεννιάτικα Χωριά της Κύπρου

Αγρός, Κυπερούντα, Πλάτρες, Καλοπαναγιώτης και Κακοπετριά… Πέντε χωριά της κυπριακής υπαίθρου περιμένουν τόσο τους Κυπρίους και τους ξένους επισκέπτες να γιορτάσουν μαζί τους παραδοσιακά τις γιορτές των Χριστουγέννω και της Πρωτοχρονιάς.

Τα “Χριστουγεννιάτικα Χωριά” (σε Αγρό, Κυπερούντα, Πλάτρες, Καλοπαναγιώτη και Κακοπετριά) της Κύπρου, με έντονο τοπικό χαρακτήρα και έμφαση στη μοναδικότητα των ορεινών περιοχών της χώρας, αποτελούν μια πρωτοβουλία του Υφυπουργείου Τουρισμού της χώρας, ώστε να ενισχυθεί τόσο ο εσωτερικός τουρισμός όσο και η γνωριμία με την κυπριακή ύπαιθρο και ενδοχώρα. Και αυτό, καθώς όλα βρίσκονται στις πλαγιές της οροσειράς Τρόοδος, με πλούσια βλάστηση, περιπατητικά μονοπάτια, ποδηλατικές διαδρομές, καθιστώντας τα ιδανικούς προορισμούς για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού.

Τα “Χριστουγεννιάτικα Χωριά” περιλαμβάνουν σπιτάκια με τοπικά προϊόντα και χειροτεχνήματα προς πώληση, βιωματικά εργαστήρια χειροτεχνίας και οινογαστρονομίας, δραστηριότητες στη φύση, ξεναγήσεις στα χωριά και άλλες εκπλήξεις.

Αγρός
Ο Αγρός βρίσκεται στην οροσειρά του Τροόδους, στα 1.100 μ., με πανοραμική θέα. Το χωριό έχει γίνει γνωστό για την καλλιέργεια των ρόδων, καθώς και για την παρασκευή εδεσμάτων και κυρίως παστών κρεάτων (λουκάνικα, λούντζα και χοιρομέρι), τις σπιτίσιες μαρμελάδες και γλυκά του. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν τη διαδικασία παρασκευής των εδεσμάτων αυτών σε τοπικά εργαστήρια, όπου γίνεται η απόσταξη του ροδέλαιου, καθώς και η παρασκευή των γλυκών και των παστών κρεάτων.

Κακοπετριά
Το χωριό Κακοπετριά βρίσκεται στην οροσειρά του Τροόδους, στην Κοιλάδα της Σολέας. Το χωριό αποτελεί δημοφιλές καλοκαιρινό θέρετρο τόσο λόγω του ιδιαίτερου “χαρακτήρα” του όσο και του σκηνικού με τα δάση από πεύκα που απλώνονται μέχρι και την Κοιλάδα του Καρκώτη, αποτελώντας έτσι και ιδανικό μέρος για αγροτουρισμό. Η παλιά συνοικία του χωριού, με τα στενά λιθόστρωτα δρομάκια της, έχει ανακηρυχθεί χώρος προστατευόμενης πολιτιστικής κληρονομιάς, με συντηρισμένα τα διώροφα σπίτια της με τα ξύλινα μπαλκόνια.

Πλάτρες
Οι Πλάτρες, στα 1.200 μ., απέχουν 39 χλμ. από τη Λεμεσό και 9 χλ. από το Τροόδος. Οι Βρετανοί “ανακάλυψαν” τη φυσική ομορφιά και το κλίμα των Πλατρών και το επέλεξαν για τη δημιουργία βάσης τους, αλλά και θερέτρου των Άγγλων στρατιωτικών το καλοκαίρι. Τα πρώτα ξενοδοχεία/πανδοχεία χτίστηκαν στις Πλάτρες περίπου το 1900. Όλες σχεδόν οι προσωπικότητες και διασημότητες που ήρθαν στην Κύπρο επισκέφθηκαν και έμειναν στα ξενοδοχεία των Πλατρών. Μεταξύ αυτών ο βασιλιάς της Αιγύπτου Φαρούκ, ο Νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης, η διάσημη συγγραφέας Δάφνη Ντε Μουριέ, η πριγκίπισσα Μαίρη και ο πρίγκιπας Γεώργιος της Αγγλίας, η πρωθυπουργός της Ινδίας Ιντίρα Γκάντι και πολλοί άλλοι. Το κτίριο της παλιάς Δημοτικής Αγοράς, κτισμένο το 1913 έχει αναπαλαιωθεί και μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο με αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, και εξοπλισμό κατάλληλο για συνέδρια , σεμινάρια, εργαστήρια, πολιτιστικά δρώμενα, εκθέσεις, κονσέρτα και κάθε είδους συγκέντρωση. Η “Αίθουσα Γιώργος Σεφέρης” είναι αφιερωμένη στους ανθρώπους του πνεύματος που πέρασαν από τις Πλάτρες και τον Νομπελίστα ποιητή Γιώργο Σεφέρη που με το ποίημα του “Ελένη” και το στίχο του “Τα αηδόνια δε σε αφήνουν να κοιμηθείς στις Πλάτρες”, έκανε γνωστό το χωριό.

Κυπερούντα
Η Κυπερούντα βρίσκεται στην οροσειρά του Τροόδους, στα 1.300 περίπου μέτρα. Στο χωριό θα δει κανείς την κκλησία της Αγίας Μαρίνας (του 18ου αιώνα) και τη νέα επιβλητική εκκλησία του Αγίου Αρσένιου, καθώς και τρία μουσεία, Φυσικής Ιστορίας, Λαϊκής Παραδοσιακής Τέχνης και του Εθνικού Απελευθερωτικού Αγώνα. Για του λάτρεις του κρασιού υπάρχει το επισκέψιμο Οινοποιείο Κυπερούντας και το Adventuremountainpark, ενώ υπάρχουν και δύο μονοπάτια της φύσης, το “Δόξα σοι ο Θεός” (λόγω του ιδιαίτερα ανηφορικής του κατεύθυνσης) και τα “Τεισιά της Μαδαρής”.

Καλοπαναγιώτης
Ο Καλοπαναγιώτης είναι ένα από τα πιο όμορφα ορεινά θέρετρα του νησιού, με ιαματικές πηγές, παραδοσιακή αρχιτεκτονική και πανοραμική θέα στην κοιλάδα της Μαραθάσας. Στην περιοχή του χωριού βρίσκεται και το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Εκεί μπορεί να δει κανείς τρεις βυζαντινές εκκλησίες, με εξαιρετικά διατηρημένες τοιχογραφίες, οι οποίες χρονολογούνται από τον 9ον μέχρι και τον 15ον αιώνα.

Τα ‘Χριστουγεννιάτικα Χωριά’ θα έχουν τοπικό χαρακτήρα με έμφαση στη μοναδικότητα των ορεινών περιοχών της χώρας. Στόχος του υφυπουργείου είναι να προσφέρει αυθεντικές εμπειρίες σε ντόπιους και ξένους επισκέπτες, στα πλαίσια μίας προσπάθειας να καταστεί η Κύπρος ένας ολόχρονος τουριστικός προορισμός. Έτσι, στον όλο σχεδιασμό έχουν που θα προσφέρουν εορταστικό μενού ή / και κυπριακό πρόγευμα, παρέχοντας την ευκαιρία σε πολλές γειτονικές κοινότητες να επωφεληθούν και εκείνες από την όλη διοργάνωση.

Τα “Χριστουγεννιάτικα Χωριά” θα λειτουργήσουν βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων του Υπουργείου Υγείας. Σημειώνεται ότι, με στόχο την αποφυγή συνωστισμού επισκεπτών, οι καλλιτεχνικές, μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις δε θα πραγματοποιηθούν φέτος, ούτε και θα λειτουργήσουν παιδότοποι ή παιχνιδότοποι. Επίσης, η επί τόπου κατανάλωση φαγητού και ποτών δε θα είναι επιτρεπτή, πλην εντός χώρων εστίασης, καφέ κ.λπ. Για είσοδο στα εργαστήρια, τουριστικά καταλύματα, χώρους εστίασης και περίπτερα πώλησης προϊόντων θα απαιτείται η προσκόμιση του “Safepass”, με βάση τα εν ισχύ διατάγματα του Υπουργείου Υγείας.

Τα Χριστουγεννιάτικα Χωριά θα λειτουργήσουν από τις 10 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι τις 6 Ιανουαρίου 2022 (11:00 – 16:00 τις καθημερινές και 11:00 – 18:00 τα Σαββατοκύριακα). Υπενθυμίζεται ότι το κοινό έχει ευκαιρία να αξιοποιήσει και το Σχέδιο Ενίσχυσης Εγχώριου Τουρισμού, για διαμονή σε τουριστικά καταλύματα της περιοχής.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024