Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΕργασία στον τουρισμό – προτάσεις

Εργασία στον τουρισμό – προτάσεις

Πρέπει άμεσα η Πολιτεία να νομοθετήσει ώστε να επανέλθει η ποσόστωση σε σχέση με την απασχόληση στελεχών από τουριστικές σχολές με τον υπόλοιπο αριθμό απασχολουμένων. Το έχουμε δοκιμάσει στο παρελθόν με μεγάλη επιτυχία και όλοι το γνωρίζουν.

Η αναφορά αφορά το πολυπλοκότερο θέμα που απασχολεί σήμερα την εγχώρια τουριστική αγορά που δεν είναι άλλο από τις κενές θέσεις εργασίας όπως διαμορφώνεται μέχρι τώρα. Εμφανές σημείο αναφοράς η άρνηση και η αδιαφορία εκ μέρους των εργαζομένων να απασχοληθούν σε διάφορους τομείς ειδικά στον ξενοδοχειακό χώρο και στην εστίαση.

Σαν απάντηση στο γιατί συμβαίνει αυτό έχουν δοθεί πολλές απαντήσεις και εμπεριστατωμένες τοποθετήσεις από διακεκριμένους ανθρώπους του χώρου.

Η δική μας ταπεινή τοποθέτηση είναι ότι όλο αυτό που συμβαίνει αφορά ένα βαθύτερο κοινωνικό θέμα κυρίως αξιών και βέβαια η υποτίμηση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης όλων των βαθμίδων.

Προτάσεις
Πρέπει άμεσα η Πολιτεία να νομοθετήσει, ώστε να επανέλθει η ποσόστωση σε σχέση με την απασχόληση στελεχών από τουριστικές σχολές με τον υπόλοιπο αριθμό απασχολουμένων. Το έχουμε δοκιμάσει στο παρελθόν με μεγάλη επιτυχία και όλοι το γνωρίζουν.

Στο θέμα αμοιβών κρίνεται αναγκαίο να βρεθεί μια λύση ώστε να αυξηθούν οι αμοιβές, αλλά να έχουμε ικανοποιημένα και τα δυο μέρη εργοδότες -εργαζόμενους. Με αγωνία περιμένουμε την ισχύ της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών ώστε να έχουμε μια ανταποδοτικότητα ως προ τις αμοιβές χωρίς να επιπλέον επιβαρύνσεις. Επίσης σκέφτηκε κανείς πόσο αποθαρρυντικό είναι η μείωση του διαστήματος του επιδόματος ανεργίας σε μόλις τρεις (3) μήνες σε μια χώρα που μέχρι στιγμής ο τουρισμός είναι εποχιακή απασχόληση.

Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο πρέπει να αναφερθεί ότι εφόσον αναφέρεσαι σαν χώρα που προσπαθείς να τοποθετηθείς σαν παγκόσμιος ποιοτικός προορισμός αρχικά πρέπει να πάρεις και την αποδοχή της κοινωνίας. Αυτό για να επιτευχθεί θα πρέπει πλέον η απασχόληση σε όλο το φάσμα του τουρισμού να προσθέτει ιδιαίτερο κοινωνικό κύρος στους απασχολουμένους. Αυτό θα πρέπει να ξεκινάει από την βασική εκπαίδευση μέσα από την καλλιέργεια μιας ιδιαίτερης αντίληψης της φιλοξενίας που θα προσδώσει και την πολυπόθητη τουριστική παιδεία που όλοι επιζητούμε και βέβαια την άμεση εκμετάλλευση των αποφοίτων των σχολών όλων των βαθμίδων με την νομοθέτηση της ποσόστωσης στην απασχόληση.

Ας πράξουμε λοιπόν το αυτονόητο που πολλές φορές είναι και το πιο δύσκολο εγχείρημα.


Ο κ. Δημήτρης Σούκουλης είναι εκπαιδευτικός Τουρισμού και διοικητικό στέλεχος ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

εκπαιδευτικός Τουρισμού | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Ο κ. Δημήτρης Σούκουλης είναι εκπαιδευτικός Τουρισμού και διοικητικό στέλεχος ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024