Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΆγχος, οδική συμπεριφορά και τουρισμός

Άγχος, οδική συμπεριφορά και τουρισμός

Χιλιάδες τουρίστες νοικιάζουν οχήματα, κατακλύζονται στους δρόμους. Συχνά οι οδικές υποδομές είναι υποτυπώδεις. Αναπτύσσονται μεγάλες ταχύτητες, και ενίοτε πολλοί οδηγοί είναι υπό τη επήρεια αλκοόλ.

Οδηγώντας πολλοί βιάζονται, με αποτέλεσμα τα συχνά ατυχήματα με τραυματίες – και όχι μόνο. Ενίοτε το βράδυ οι οδηγοί δεν είναι νηφάλιοι. Συχνά κάποιοι τρέχουν χωρίς λόγο… στους τουριστικούς προορισμούς τα ατυχήματα πολλαπλασιάζονται.

Τα τροχαία ατυχήματα έχουν ως αιτία εκτός από το περιβάλλον κυκλοφορίας και από τον ανθρώπινο παράγοντα, το άγχος του οδηγού φαίνεται να είναι σημαντικότερος παράγοντας στις, καθώς στατιστικά σε αυτόν οφείλεται η πλειοψηφία των δυστυχημάτων. Άλλοι λόγοι ατυχημάτων είναι η απροσεξία και η ταχύτητα.

Πέρα από την πρέπουσα συγκέντρωση και προσοχή στη οδήγηση, η συμπεριφορά του οδηγού πρέπει να είναι αμυντική και όχι επιθετική, όπως πολλές φορές συναντάται. Ακόμα περισσότερο χρειάζεται προσοχή το καλοκαίρι που κυκλοφορούν χιλιάδες ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, μηχανάκια και τετράτροχα μικρά οχήματα. Αυτό εξαρτάται από το άγχος και την ψυχοκοινωνική πίεση, τα οποία προέρχονται είτε από κάποιο ψυχικό – συναισθηματικό τραύμα ενός ατυχήματος, ή ακόμα και μόνο από την σκέψη του ότι αυτό μπορεί να προκληθεί. Τέτοιες αιτίες καθιστούν κάποιους ανθρώπους ακατάλληλους να γίνουν οδηγοί και επικίνδυνους να οδηγήσουν. Μια άλλη αιτία άρνησης είναι ο φόβος.

Τα περιστατικά που συμβαίνουν στους δρόμους κατά τη διάρκεια της οδήγησης σε σχέση με την ευερέθιστη φύση και προσωπικότητα ορισμένων ανθρώπων αυξάνουν τις πιθανότητες για εκδήλωση επικίνδυνης και αγενους οδηγητής συμπεριφοράς, με τα στατιστικά να αποδεικνύουν πως οι καταστάσεις που οι άνθρωποι βιώνουν καθημερινά επιδρούν σε μεγάλο βαθμό το στρες στη οδήγηση και την επιθετική οδήγηση. Άνθρωποι με θυμό κρατούν τιμόνι.

Ανασταλτικός παράγοντας είναι το στρες, που σταματά τη διαδικασία επεξεργασίας πληροφοριών με λογική και “καθαρό” νου, οπότε το άτομο δεν είναι σε θέση να πράξει αναλόγως, παραμένοντας ασφαλές. Άλλος επιπλέον ψυχολογικός παράγοντας είναι η λύπη και ο θυμός που επιδρούν στην οδήγηση. Ένας οδηγός με αυξημένο κοινωνικό άγχος, προσωπικά προβλήματα αποσπάται πιο εύκολα σε δύσκολες καταστάσεις που πραγματοποιούνται στον δρόμο, ενώ, ταυτόχρονα, επηρεάζεται η γνωστική αξιολόγηση των περιστατικών, τα επίπεδα αφύπνισής του και ο τρόπος που αντιμετωπίζει αιφνίδια γεγονότα.

Στο τιμόνι πρέπει να χαλαρώνουμε ως πνεύμα, αλλά να είμαστε εύστροφοι και προσεκτικοί και φυσικά νηφάλιοι, χωρίς συναισθηματικά πάθη. Διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος του ατυχήματος, συχνά με απρόβλεπτες συνέπειες. Σε πολλά ατυχήματα εμπλέκονται και τουρίστες.

Χιλιάδες τουρίστες νοικιάζουν οχήματα, κατακλύζονται στους δρόμους. Συχνά οι οδικές υποδομές είναι υποτυπώδεις. Αναπτύσσονται μεγάλες ταχύτητες, και ενίοτε πολλοί οδηγοί είναι υπό τη επήρεια αλκοόλ. Τα ανωτέρω υποβάλουν ανάγκη για προσοχή από οδηγούς επαγγελματίες, εντόπιους και επισκέπτες. Σημαντικότατος είναι και ο ρόλος της Τροχαίας.

Ο δρ. Δημήτρης Προκοπίου είναι οικονομολόγος καθηγητής – εκπαιδευτής ενηλίκων, Ναυτιλιακών Σπουδών και Τουριστικών και Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων. Είναι σύμβουλος Τουρισμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έχει εργαστεί για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου, στον Δήμο Ικαρίας και τον Δήμο Πόρου. Το 2019 εργάστηκε στον Δήμο Πάρου. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Wessex Institute, στο Southampton της Βρετανίας.

Σύμβουλος Τουρισμού - Τοπική Αυτοδιοίκηση | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Ο δρ. Δημήτρης Προκοπίου είναι εκπαιδευτής ενηλίκων, Ναυτιλιακών Σπουδών και Τουριστικών και Ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Είναι σύμβουλος τουρισμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024