Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΤο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στον τουριστικό κλάδο

Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στον τουριστικό κλάδο

Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού δεν εμφανίστηκε το 2022, αλλά υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει, αφού ο κλάδος στη χώρα μας εξακολουθεί να πάσχει από την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού. Η ευκαιριακή απασχόληση θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα, τη φήμη και την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού, οπότε η επικέντρωση στην τουριστική εκπαίδευση είναι μονόδρομος.

Η περίοδος της πανδημικής κρίσης πέρασε και η τουριστική βιομηχανία ανακάμπτει. Τα προγνωστικά είναι θετικά, οι τουριστικές επιχειρήσεις αισιοδοξούν για μία θετική και απόλυτα κερδοφόρα σεζόν. Αυτά είναι τα θετικά νέα.

Όμως, υπάρχουν και τα αρνητικά, απαισιόδοξα νέα. Ηδη, η τουριστική μας βιομηχανία δείχνει να αντιμετωπίζει θέματα υποστελέχωσης, δηλαδή έχει σημαντικές ελλείψεις προσωπικού όπως αναφέρουν με αγωνία οι θεσμικοί φορείς και οι ιδιοκτήτες των τουριστικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των ξενοδοχείων. Η υποστελέχωση απειλεί την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος.

Φαινομενικά, η πρόσφατη υγειονομική κρίση, η διετία που απέτρεψε τη λειτουργία των επιχειρήσεων, ανάγκασε πολλούς εργαζόμενους να αλλάξουν απαχόληση, να καλομάθουν στον επιδοματικό τρόπο διαβίωσης, ή ακόμη και να μεταναστεύσουν. Σίγουρα, η πανδημία και ο COVID-19 αποτέλεσε αιτία αναστάτωσης και γενικής αποδιοργάνωσης του κλάδου, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά διεθνώς.

Όμως, η κρίση πέρασε και λογικά θα περίμενε κανείς η ζήτηση για εργασία να ήταν υψηλή, αφού το προσωπικό που απομακρύνθηκε θα ζητούσε να επανέλθει άμεσα στους χώρους εργασίας. Αντ’αυτού, παρατηρείται το φαινόμενο οι τουριστικές επιχειρήσεις να αναζητούν με αγωνία να καλύψουν επαρκώς τις θέσεις εργασίας.

Τι συμβαίνει; Η εξήγηση δυστυχώς συνδέεται με ένα χρόνιο, πάγιο και παγκόσμιο πρόβλημα της τουριστικής βιομηχανίας που δεν είναι άλλο από το επίπεδο εκπαίδευσης των ανθρώπων που εργάζονται στον κλάδο! Ο τουρισμός δυστυχώς, η βιομηχανία με τη ραγδαία ανάπτυξη, αλλά και την ευαίσθητη φύση του, στελεχώνεται παγκοσμίως με προσωπικό με χαμηλή εκπαίδευση και εξειδίκευση. Το χαμηλού επιπέδου τουριστικής εκπαίδευσης και εξειδίκευσης προσωπικο είναι φυσικό να απομακρίνεται εύκολα και να αναζητεί εναλλακτικούς τομείς εργασίας, εφ’όσον το κίνητρο δεν σχετίζεται με αυτό της καριέρας. Σε αντίθεση με τους ανεκπαίδευτους, οι επαγγελματίες του χώρου με εξειδικευμένες σπουδές και τεχνογνωσία παραμένουν στον κλάδο, γιατί έχουν αποφασίσει να κάνουν καριέρα στον τουρισμό.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου IE International University της Ισπανίας (5/2021) o κλάδος του τουρισμού, παγκοσμίως, απασχολεί μεγάλο ποσοστό ανειδίκευτων και ανεκπαίδευτων εργαζομένων, οπότε η απασχόληση για αυτό το προσωπικό είναι ευκαιριακή. Ο κλάδος από χρόνια, λόγω των μεγάλων αναγκών για εποχική στελέχωση συνήθιζε να επιτρέπει την εύκολη είσοδο ανειδίκευτων ευκαιριακών εργαζομένων, ιδιαίτερα στους ανεπτυγμένους τουριστικούς προορισμούς.

Αν στα παραπάνω προστεθούν οι αντικειμενικές δυσκολίες του επαγγέλματος όπως οι εν γένει δύσκολες συνθήκες εργασίας, η σωματική και πνευματική κόπωση, το άγχος, οι γενικά χαμηλοί μισθοί, η εποχικότητα, οι τακτικές μετακινήσεις, κ.ά., τότε η “έξοδος” από τον κλάδο είναι μάλλον φυσιολογική. Ο ευρωπαϊκός οργανισμός EUROFOUND (European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions) αναφέρεται στις προβληματικές συνθήκες απασχόλησης στο τουρισμό χαρακτηρίζοντάς τες ως τη “σκοτεινή πλευρά του τουρισμού”. Οι ανειδίκευτοι και ευκαιριακοί εργαζόμενοι είναι αναμενόμενο να υποκύψουν στις δυσκολίες του επαγγέλματος και να το εγκαταλείψουν. Παράλληλα, οι απαιτήσεις για την απασχόληση έχουν αυξηθεί και διαφοροποιηθεί. Σχεδόν κάθε θέση εργασίας στον τουρισμό και τη φιλοξενία απαιτεί επαρκείς γνώσεις στην τεχνολογία, το ποιοτικό σερβις, την ψηφιακή επικοινωνία, την ασφάλεια, γεγονός που εξαναγκάζει αρκετό ποσοστό του προσωπικού να μην είναι πλέον σε θέση να ανταπεξέλθει.

Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού δεν εμφανίστηκε το 2022, αλλά υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει, αφού ο κλάδος στη χώρα μας εξακολουθεί να πάσχει από την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού. Η ευκαιριακή απασχόληση θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα, τη φήμη και την  ανταγωνιστικότητα του τουρισμού, οπότε η επικέντρωση στην τουριστική εκπαίδευση είναι μονόδρομος. Πέρα από την επάρκεια στην εξειδικευμένη στελέχωση, οι εκπαιδευμένοι επαγγελματίες του τουρισμού θα ωθήσουν τις επιχειρήσεις να βελτιώσουν την ποιότητατων υπηρεσιών, να βελτιώσουν τις συνθηκες εργασίας και τις αποδοχές των εργαζομένων του κλάδου.

certified trainer, keynote speaker, συγγραφέας, σύμβουλος στον τουρισμό | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Ο Μάρκος Κομνηνάκης, AAS, BSc ,BA, ΜΑ, CT, είναι certified trainer, keynote speaker, συγγραφέας, σύμβουλος στον τουρισμό και τη εκπαίδευση με 30ετή διεθνή εμπειρία (ΗΠΑ, Ευρώπη, Μ. Ανατολή, Κεντρική Ασία, Σιγκαπούρη) έχει συνεργαστεί με ξένα ΑΕΙ ως εισηγητής και με γνωστές ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ως μάνατζερ, σύμβουλος και εκπαιδευτής.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024