Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

Eυάγγελος Αγάλλου
Executive chef της Aldemar Hotels

06 August 2004, 00:00

Eυάγγελος Αγάλλου
Executive chef της Aldemar Hotels
«Στόχος: Η ανάδειξη της ελληνικής κουζίνας»

O κ. Ευάγελος Αγάλλου, Executive chef των ξενοδοχείων Aldemar Hotels, μιλά στο TravelDailyNews για τη ‘δυναμική’ της ελληνικής και κρητικής κουζίνας, αλλά και για το επάγγελμα του chef.

Travel Daily News: Πιστεύετε ότι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής και ιδίως της Κρητικής κουζίνας έχουν αξιοποιηθεί ώστε να αποτελέσουν πόλο έλξης τουριστών;

Ευάγγελος Αγάλλου: Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια αρκετά καλή προσπάθεια αξιοποίησης των χαρακτηριστικών τόσο της ελληνικής όσο και Κρητικής κουζίνας, με σκοπό να αποτελέσουν πόλο έλξης των τουριστών. Αυτό οφείλεται στην άριστη ποιότητα των πρώτων υλών που διαθέτουμε όπως επίσης και στην προβολή που γίνεται το τελευταίο διάστημα για την Κρητική κουζίνα. Θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας και να καταβάλουμε προσπάθεια όλοι μας, για τη συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών μας, ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα.

TDN: Από την εμπειρία σας, οι ξένοι τουρίστες γνωρίζουν την ελληνική και κρητική κουζίνα, και την αναζητούν στα ταξίδια τους;

Ε.Α: Χρόνο με το χρόνο διαπιστώνουμε όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον των πελατών τους οποίους φιλοξενούμε, για την ελληνική κουζίνα και ακόμα περισσότερο για την Κρητική παραδοσιακή κουζίνα. Τα σχόλια είναι άκρως κολακευτικά και πολλοί πελάτες ζητούν είτε να ενημερωθούν, είτε να γευθούν όσο το δυνατόν περισσότερα εδέσματα.  Ας μην ξεχνάμε ότι η βάση της Κρητικής κουζίνας είναι το ελαιόλαδο το οποίο είναι σημαντικό στοιχείο για μια υγιεινή διατροφή

TDN: Οι πρόσφατες κινήσεις από την πλευρά του ΕΟΤ για την αναγνώριση της ελληνικής κουζίνας πιστευετε ότι θα έχει απήχηση από τις ελληνικές επιχειρήσεις;

Ε.Α: Αναφορικά με τις κινήσεις από την πλευρά του ΕΟΤ για την αναγνώριση της ελληνικής κουζίνας, σίγουρα είναι μια καλή προσπάθεια η οποία όμως για να αποδώσει καρπούς θα πρέπει πρώτα να γίνει αποδεκτή από όσο το δυνατόν περισσότερους επιχειρηματίες. Η αποδοχή των μέτρων που θα τεθούν, θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να γίνουν καλύτερες όσον αφορά στην ποιότητα των αγαθών/ υπηρεσιών και να υπερτερήσουν έναντι άλλων. Αρχικά ίσως αντιμετωπίσουμε ορισμένα προβλήματα στην εφαρμογή τους αλλά με συνεργασία, καλή θέληση και ευγενή άμυλα θα επιτύχουμε τον τελικό στόχο που είναι η ανάδειξη της ελληνικής κουζίνας. Σίγουρα τα βήματα αυτής της προσπάθειας θα είναι αργά, αλλά πιστεύω ότι με συνδρομή και συνεργασία είτε από την Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων της Ελλάδος είτε από τις κατά τόπους λέσχες, οι προσπάθειες θα φέρουν καλύτερα αποτελέσματα. Αποτελέσματα δηλαδή με κύρος και ποιότητα για έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό ποιοτικών υπηρεσιών οι οποίες θα αντιπροσωπεύουν και θα συνδυάζουν την ελληνική κουλτούρα, με την παράδοση και το ταμπεραμέντο με την σταθερή ποιότητα στη γεύση και στην διατροφή.

TDN: Πως θα κρίνατε το έμψυχο ελληνικό δυναμικό των μαγείρων και των σεφ; Πιστεύετε ότι η κατάρτιση τους από τις ελληνικές σχολές είναι αρκετή, ή αν κάποιος θέλει να ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα, θα πρέπει να εκπαιδευτεί και στο εξωτερικό;

Ε.Α: Το επίπεδο το οποίο βρίσκονται οι Έλληνες Μάγειροι και Chef, κατά τη γνώμη μου, είναι αρκετά ικανοποιητικό και βελτιώνεται συνεχώς. Όσον αφορά στην κατάρτιση από τις σχολές της Ελλάδος, τα πράγματα είναι λίγο δύσκολα. Χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια και βελτίωση στον συγκεκριμένο τομέα για να έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Είναι αναγκαίο να υπάρξει η τάση στο να αφήνουμε τους μαθητές των σχολών να κάνουν πράξη τις ιδέες τους, να τους απεγκλωβίσουμε από  συγκεκριμένα ‘καλούπια’ και να παρουσιαστεί με διαφορετικό τρόπο η γαστρονομία όσον αφορά γεύση και στην παρουσίαση.

TDN: Πιστεύετε ότι οι Έλληνες σεφ καλύπτουν τις ανάγκες του κλάδου ή υπάρχει έλλειψη. Η συμβολή των ξένων σεφ στο επάγγελμα πιστεύετε ότι το αναπτύσσει ή δημιουργεί προβλήματα ανεργίας;

Ε.Α: Σίγουρα οι Έλληνες Chef μπορούν και καλύπτουν τις ανάγκες που υπάρχουν στην ελληνική αγορά και όχι μόνο. Ας μην ξεχνάμε ότι αρκετοί συνάδελφοί μας εργάζονται με επιτυχία σε χώρες του εξωτερικού. Για τους ξένους Chef που εργάζονται στην Ελλάδα θα έλεγα ότι έχουν συμβάλλει και αυτοί στην ανάπτυξη του επαγγέλματος και σίγουρα, μέσα από τον διάλογο και την ανταλλαγή ιδεών υπάρχει πρόοδος.  Δεν νομίζω ότι αυτοί φέρουν κάποια ευθύνη όσον αφορά στην ανεργία. Σημαντικό ρόλο στην βελτίωση της ποιότητας και ανταλλαγής ιδεών αλλά και συναδελφικότητας έχουν οι Λέσχες των Chef που έχουν δημιουργηθεί από τους ιδίους τους Chef σε πανελλήνιο κλίμα.

TDN: Οι Έλληνες ξενοδόχοι δίνουν τη θέση που τους αξίζει στους Έλληνες σεφ; Αντιλαμβάνονται την αξία της καλής ποιοτικής κουζίνας μέσα στο ξενοδοχείο τους;

Ε.Α: Εάν η ερώτηση για το εάν οι Έλληνες ξενοδόχοι δίνουν τη θέση που τους αξίζει στους Έλληνες Chef δινόταν πριν από μερικά χρόνια, η απάντηση θα ήταν αρνητική. Οι ξενοδόχοι έδιναν σημασία, σε μεγάλο ποσοστό, σε παράγοντες οικονομικούς και όχι ποιοτικούς, με αποτέλεσμα ο Chef να είναι αναγκασμένος εκ των πραγμάτων να μην μπορεί να λειτουργήσει όπως πραγματικά θα ήθελε. Σήμερα τα πράγματα έχουν κάπως βελτιωθεί και βλέπουμε πολλούς νέους επιχειρηματίες να προσπαθούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις εκείνες που χρειάζονται για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, τόσο σε θέματα ποιότητας όσο και σε θέμα υγιεινής. Έχοντας πάντα μακροπρόθεσμους στόχους ώστε η επένδυση, αφενός να επιφέρει αποτέλεσμα και κέρδος και αφετέρου την ικανοποίηση του πελάτη σε μεγάλο ποσοστό, οι ξενοδόχοι δίνουν πλέον τα απαραίτητα εφόδια ώστε το αποτέλεσμα να είναι θετικό.

Share |
Σχολίασε κι εσύ...












* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top