Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

Νίκος Παπανδρέου
Νομάρχης Ευβοίας

22 Νοέμβριος 2001, 00:00

Νίκος Παπανδρέου
Νομάρχης Ευβοίας

Η Εύβοια, λόγω της μικρής της απόστασης από την Αθήνα, μπορεί να απορροφήσει μέρος της τουριστικής κίνησης και να χρησιμοποιηθεί ως προπονητικό κέντρο από τις Ολυμπιακές αποστολές, επισημαίνει στο TravelDailyNews ο Νομάρχης κ. Νίκος Παπανδρέου. Για να επιτευχθεί τούτο όμως απαιτείται αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός των τουριστικών εγκαταστάσεων. TravelDalyNews:Πόσο σας απασχολεί η ανάπτυξη του τουρισμού στο Νομό σας; Νίκος Παπανδρέου: Τα προβλήματα του Νομού Ευβοίας από την αποβιομηχάνιση και την ανεργία είναι γνωστά σε όλους μας. η περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού οπωσδήποτε θα αποτελέσει ένα θετικό παράγοντα για την οικονομική ανάπτυξη του Νομού.
Ο Νομός Ευβοίας στον τομέα του τουρισμού έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων περιοχών της χώρας, τα οποία όμως παραμένουν σε μεγάλο ποσοστό ανεκμετάλλευτα.
Οι λόγοι της περιορισμένης τουριστικής ανάπτυξης έχουν κυρίως σχέση με τις υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό. Στην παρούσα φάση στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε τα διαρθρωτικά προβλήματα και να χαράξουμε από κοινού μια ρεαλιστική πολιτική για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας. TDN: Σε ποια κυρίως μορφή τουρισμού δίνετε κυρίως έμφαση; Ν.Π: Οι τάσεις της διεθνούς τουριστικής αγοράς έχουν διαφοροποιηθεί σήμερα έναντι των προηγουμένων δεκαετιών. Το πρότυπο του μαζικού τουρισμού παραχωρεί σιγά σιγά τη θέση του στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και σε όλο το φάσμα των παρεχομένων τουριστικών υπηρεσιών έχουν καθιερωθεί υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές.
Επομένως και η τουριστική πολιτική του Νομού Ευβοίας πρέπει να σχεδιασθεί μέσα στα πλαίσια που έχουν καθορισθεί από τις τάσεις της διεθνούς τουριστικής αγοράς. Όπως αναφερθήκαμε και παραπάνω ο Νομός Ευβοίας έχει τις φυσικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη όλων σχεδόν των σύγχρονων εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Βασικός άξονας του σχεδιασμού της τουριστικής μας πολιτικής τα επόμενα χρόνια πρέπει να είναι η ανάπτυξη και προβολή των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και η ποιοτική αναβάθμιση όλων των παρεχομένων τουριστικών υπηρεσιών. Η τελευταία καθίσταται επιτακτικότερη και εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. TDN:Σε ποια κατάσταση βρίσκεται η υπάρχουσα τουριστική υποδομή και ανωδομή και τι ενέργειες κάνετε για την αναβάθμισή της; Ν.Π: Το βασικό πλεονέκτημα που εντοπίζεται στο νομό Ευβοίας είναι το πλήθος και η εντυπωσιακή ποικιλομορφία των φυσικών και πολιτιστικών πόρων που διαθέτει.
Πρόκειται για νομό χαρισματικό όσον αφορά τις φυσικές ομορφιές, που περιλαμβάνουν σχεδόν όλες τις κατηγορίες. Κατ` αρχήν λόγω της νησιωτικής του φύσης σημειώνεται η πληθώρα παραλιών (110 περίπου), όρμων και κολπίσκων. Όμως η ελκυστικότητα της περιοχής δεν εξαντλείται στα θαλασσινά τοπία, δεδομένου ότι διαθέτει ιδιαίτερα πλούσια ενδοχώρα. Υπάρχουν σημαντικοί ορεινοί όγκοι (Δίρφυς, Όχη, Κανδήλι, κτλ) σημαντικές εκτάσεις καλυμμένες με δάση (Στενή, Πλατανιάς, Μετόχι, Καστανόλογγος, Όχη, Δέλφι κτλ.)


Συναντώνται πολύ ενδιαφέροντα υγροτοπικά συστήματα, αν και τα περισσότερα αναξιοποίητα, με υδροβιότοπους μεγάλης σπουδαιότητας (Καντάδικα, Ιστιαίας, λίμνη Δύστου κτλ) και τεχνητές λίμνες. Ο νομός επίσης διαθέτει σπήλαια και φαράγγια σπάνιας φυσικής ομορφιάς (π.χ. φαράγγι, Δημοσάρη, Αγάλης, Aταλλης κτλ).
Και φυσικά εκτός όλων των άλλων ο νομός είναι ιδιαίτερα προικισμένος με ιαματικές πηγές και ιαματικά Λουτρά, που έχουν ήδη αξιοποιηθεί, από πολλών δεκαετιών , κατατάσσοντας τα Λουτρά Αιδηψού ως την κορυφαία Λουτρόπολη της χώρας.
Πέραν των φυσικών πόρων, ο νομός Ευβοίας διαθέτει και μεγάλη ποικιλία πολιτιστικών πόρων, αρχαίων μνημείων (από την παλαιολιθική και νεολιθική εποχή), αρχαιολογικά ευρήματα και οικισμούς ιστορικών χρόνων, οχυρώσεις και οικισμούς, αρχαίο θέατρο, και ναούς, θρησκευτικά μνημεία (μονές, εκκλησίες), πύργους, φρούρια κτλ.


Όσον αφορά την τουριστική ανωδομή, στο νομό λειτουργούν 216 ξενοδοχειακές μονάδες όλων των κατηγοριών, με συνολικό δυναμικό κλινών που πλησιάζει τις 14.000. πέραν αυτών λειτουργούν επισήμως 6.700 περίπου ενοικιαζόμενα δωμάτια (δηλωμένα) με δυναμικό κλινών ισοδύναμο με τις κλίνες των ξενοδοχειακών δωματίων (περιλαμβανομένων και των `αδήλωτων`) αριθμεί περί τις 30.000 κλίνες.
Πέραν των ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων, στο νόμο λειτουργούν μόνο 5 οργανωμένα camping, παρατηρείται δηλαδή περιορισμένη προσφορά σε αυτό το επίπεδο.


Το 40% των ξενοδοχειακών κλινών είναι συγκεντρωμένα στα Λουτρά Αιδηψού (36% περίπου των κλινών του νομού).
Στην αμέσως επόμενη θέση (με βάση τη συγκέντρωση ξενοδοχειακού δυναμικού) είναι η Ερέτρια που διαθέτει ποσοστό 19% των συνολικών κλινών του νομού.
Αναφορικά με την πληρότητα των ξενοδοχειακών μονάδων, στο νομό Ευβοίας, η μέση ετήσια πληρότητα κυμαίνεται περί το 40% την τελευταία τριετία, υστερεί δηλαδή από την αντίστοιχη υπολογιζόμενη σε επίπεδο χώρας συνολικά κατά 19 ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός ενδεικτικό των μεγάλων περιθωρίων βελτίωσης που υπάρχουν. Οι ψηλότερες πληρότητες εμφανίζονται το τρίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου με κορύφωση τον Αύγουστο.

 
Με βάση τους διαθέσιμους πόρους που διαθέτει η Εύβοια, προσέρονται στο Νομό, σε μεγαλύτερη ή μικρότερη έκταση οι εξής μορφές τουρισμού: παραθεριστικός-θαλάσσιος τουρισμός, ιαματικός τουρισμός, πολιτιστικός τουρισμός, ορεινός τουρισμός, συνεδριακός τουρισμός. Ενώ αναπτύσσονται προσπάθειες και στο επίπεδο του οικοτουρισμού-αγροτουρισμού-περβαλλοντικού τουρισμού. TDN:Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη και τι, κατά τη γνώμη σας, πρέπει να γίνει; Ν.Π: Το πρόβλημα της τουριστικής ανάπτυξης είναι πολυσύνθετο. Εξαρτάται ακόμη από εξωγενείς παράγοντες την διεθνή συγκυρία και το επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τη σημερινή διεθνή πραγματικότητα η σύγχρονη έννοια του φαινομένου `Τουρισμός` περιλαμβάνει κάθε μετακίνηση που πραγματοποιείται για λόγους αναψυχής, ανάπαυλας, φυγής από την καθημερινότητα, επαφής με νέους τόπους, αναζήτησης ψυχικής ισορροπίας, επαγγελματικούς , εκπαιδευτικούς, ιατρικούς κτλ.
Το τουριστικό προϊόν αποτελείται από μια σειρά υπηρεσιών, συνθηκών και καταστάσεων, άρρηκτα συνδεδεμένων μεταξύ των σε συνάρτηση με το φυσικό περιβάλλον και το ανθρώπινο δυναμικό.
Η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντός κάθε περιοχής προϋποθέτει την αρμονική συνεργασία όλων των παραγόντων που αποτελούν το τουριστικό προϊόν, την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, το υψηλό επίπεδο υποδομών και διαμόρφωση ανταγωνιστικότητα τιμών.


Ο Νόμος Ευβοίας έχει προικισθεί από την φύση με απαράμιλλες ομορφιές που θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Οι πεντακάθαρες θάλασσες, τα ωραία δάση, η εναλλαγή των τοπίων, η ιστορία και ο πολιτισμός μας, η παραδοσιακή φιλοξενία και το υψηλό επίπεδο των τουριστικών υπηρεσιών, αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού Ευβοίας.


Η υπάρχουσα τουριστική υποδομή στο Ν. Ευβοίας στηρίζεται κυρίως στο τουριστικό μοτίβο `ήλιος και θάλασσα` το οποίο τείνει να ξεπεραστεί και δεν αποδίδει όσο στο παρελθόν. Έτσι εκ των πραγμάτων δημιουργήθηκε η ανάγκη ανάπτυξης και εκμετάλλευσης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Αυτό το είδος του τουρισμού καλύπτει ποικίλα ενδιαφέροντα των ατόμων και έχει ως αποτέλεσμα την πολύπλευρη ανάπτυξη του τουρισμού σε έναν τόπο, την επιμήκυνση των τουριστική περιόδου και κατά συνέπεια τη θετική συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. TDN:Ποιο είναι το επίπεδο απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων; Πώς κρίνετε τη συμβολή της επίσημης πολιτείας στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής σας; Ν.Π: Από τα ανωτέρω εκτεθέντα προκύπτει το συμπέρασμα ότι ο Νομός Ευβοίας έχει πολλά περιθώρια τουριστικής ανάπτυξης και ιδιαίτερα λόγω της ευνοϊκής συγκυρίας της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα. Λόγω της μικρής απόστασης, η Εύβοια μπορεί να απορροφήσει μέρος της τουριστικής κίνησης και να χρησιμοποιηθεί ως προπονητικό κέντρο από τις Ολυμπιακές αποστολές. Προς τούτο απαιτείται αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός των τουριστικών εγκαταστάσεων.


Ο ισχύον όμως αναπτυξιακός Νόμος δεν είναι ευνοϊκός για την Εύβοια διότι με απόφαση του ΕΟΤ έχει χαρακτηρισθεί ως `κορεσμένη τουριστική περιοχή` όλος ο Νομός εκτός του Δήμου Αιδηψού και τους δήμους της επαρχίας Χαλκίδος που έχουν πρόσωπο στο Αιγαίο. Από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευβοίας καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες ώστε να αλλάξει η απόφαση αυτή. Οι τουριστικές προοπτικές του Νομού Ευβοίας είναι καλές. Χρειάζεται συστηματική προσπάθεια από όλους μας. TDN:Ποια είναι η επικοινωνιακή πολιτική που ακολουθείτε, προκειμένου να ενημερώνετε τουριστικούς πράκτορες και καταναλωτές-τουρίστες για το τουριστικό προϊόν του νομού; Ν.Π: Τα κεντρικό σύνθημα-λογότυπο σε όλες τις ενέργειες τουριστικής προβολής πρέπει κατά τη γνώμη μας να είναι η φράση ότι `Ο νομός Ευβοίας είναι τουριστικός προορισμός υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών κοντά στην Αθήνα και προσφέρει όλες τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού`.


Η προβολή των τουριστικών πλεονεκτημάτων του Νομού πρέπει να έχει στόχο την κατά το δυνατό επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου (μείωση της εποχικότητας).
Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία των προγραμμάτων τουριστικής προβολής είναι η συνεργασία και η μαζική συμμετοχή όλων των φορέων που εμπλέκονται με τον τουρισμό.


Σε πρώτη φάση πρέπει με μέριμνα των Δήμων, των τοπικών επαγγελματικών συλλόγων ξενοδόχων, ενοικιαζομένων δωματίων, τουριστικών γραφείων, κτλ να γίνει καταγραφή των τουριστικών πόρων κάθε περιοχής τους. Στην συνέχεια μπορεί να εκδοθεί ένα τουριστικό έντυπο το οποίο θα περιλαμβάνει τα βασικά χαρακτηριστικά στοιχεία της περιοχής, όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.
Με βάσει τα στοιχεία των εν λόγω τοπικών εντύπων θα εκδοθεί ένα περιληπτικό έντυπο σε επίπεδο Νομού που θα αναφέρει όλες τις μορφές τουρισμού που έχουν αναπτυχθεί στον Νομό Ευβοίας. Το έντυπο αυτό θα αποτελεί το βασικό εργαλείο για την προβολή του Νομού στις κλαδικές εκθέσεις τουρισμού εσωτερικού και εξωτερικού. Θα μεταφρασθεί σε όλες τις βασικές γλώσσες και θα σταλεί σε όλα τα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό. Επίσης, θα διατίθεται δωρεάν σε κάθε ενδιαφερόμενο επαγγελματία στον τομέα του τουρισμού.


Σε δεύτερη φάση θα πρέπει να εκδοθεί αναλυτικά για κάθε μια από τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που έχουν αναπτυχθεί στο Νομό Ευβοίας (θρησκευτικός τουρισμός, ιαματικός τουρισμός, ορεινός τουρισμό, θαλάσσιος τουρισμός κτλ).
Η ανάπτυξη του τουρισμού, ως κύρια οικονομική δραστηριότητα θα ωφελήσει πολλαπλά την οικονομία του νομού Ευβοίας. Πρόκειται για έναν αναξιοποίητο δυναμικό πόρο, που η αξιοποίηση του θα προκαλέσει θετικά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην περιοχή (ενεργοποίηση οικονομικών δραστηριοτήτων για την εξυπηρέτηση της τουριστικής κίνησης, αύξηση του εισοδήματος και της αποσχόλησης κτλ)..

Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top