Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΕπί της ουσίας...Δημήτρης ΜαγγιώροςΧαμένη ευκαιρία για τον κλάδο του Rent a Car οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Δημήτρης ΜαγγιώροςΧαμένη ευκαιρία για τον κλάδο του Rent a Car οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Δημήτρης Μαγγιώρος
Γενικός Διευθυντής της εταιρίας Hertz/Autohellas και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων (ΣΤΕΕΑ)
με τον Π.Δ.Υφαντή

TravelDailyNews: Δύο βδομάδες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων δώστε μια εικόνα των κρατήσεων στο χώρο των επιχειρήσεων ενοικίασης αυτοκινήτων στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας.

Δημήτρης Μαγγιώρος: “Οι ξένοι έχουν αρχίσει, ήδη, να φθάνουν και η άφιξή τους θα κορυφωθεί μέχρι τις αρχές Αυγούστου. Ο βασικός λόγος είναι ότι όλες οι εθνικές αποστολές θέλουν να εγκλιματισθούν όσο γίνεται καλύτερα οι αθλητές τους. Οι επισκέπτες, ωστόσο, που θα έλθουν για τους Αγώνες θα έλθουν λίγες μέρες πριν και μετά την τελετή έναρξης”.

TDN: Από πότε έχει αρχίσει να καταφθάνει η ολυμπιακή σας πελατεία είτε πρόκειται για αθλητές, παράγοντες ή στελέχη επιχειρήσεων;

Δ.Μ.: “Έχουν, ήδη, αρχίσει να έρχονται τα μέλη της Ολυμπιακής Οικογένειας, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Τα τηλεοπτικά δίκτυα φέρνουν σιγά-σιγά τα στελέχη και τα συνεργεία τους ώστε να γνωρίσουν τους χώρους, να δουν τα στάδια και να εγκαταστήσουν τον εξοπλισμό τους. Ήδη, εμείς ως Hertz-Autohellas έχουμε αρχίσει από τα μέσα Ιουλίου να παραδίδουμε αυτοκίνητα σε ομάδες πελατών που ανήκουν στην ευρύτερη ολυμπιακή οικογένεια και ακολουθούν παντού τους Ολυμπιακούς Αγώνες όπου οργανώνονται. Η κορύφωση των αφίξεων θα γίνει μέχρι το τέλος Ιουλίου και αναμένουμε ότι μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου θα έχουν έλθει όλοι”.

Η Ολυμπιακή “πελατεία”

TDN: Πόσοι εκτιμάτε ότι θα έλθουν τελικά στην Αθήνα για τους Αγώνες;

Δ.Μ.: “Οι αθλητές μαζί με τους προπονητές και τη συνοδεία τους θα είναι περίπου 30.000. Αλλες 30.000 θα είναι οι δημοσιογράφοι και περίπου 30.000 είναι όλοι εκείνοι που ασχολούνται με την υποστήριξη των Αγώνων. Όλοι αυτοί, δηλαδή, θα φθάσουν συνολικά τις 100.000 άτομα. Παράλληλα, 1 εκατ. επισκέπτες αναμένουμε ότι θα περάσουν από την Αθήνα κατά τη διάρκεια των Αγώνων”.

Ο “ολυμπιακός στόλος” rent a car

TDN: Πόσα αυτοκίνητα θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τις ανάγκες μεταφοράς όλων αυτών;

Δ.Μ.: “Τα επιπλέον αυτοκίνητα που θα χρειαστούν στην Αττική ώστε να καλυφθεί η ζήτηση των Αγώνων θα είναι περίπου 4.000 ενώ ο συνολικός στόλος που θα χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια των Αγώνων θα ξεπεράσει τα 10.000 αυτοκίνητα. Συνυπολογίστε ότι στην ολυμπιακή μας πελατεία θα διατεθούν πολλά αυτοκίνητα που θα χρησιμοποιούσαν υπό άλλες συνθήκες οι συνήθεις τουρίστες του Αυγούστου που θα έφθαναν στην Αθήνα. Εκείνοι, δηλαδή, που θα έρχονταν στην Αθήνα για να μείνουν λίγες μέρες, να δουν την Ακρόπολη και στη συνέχεια να φύγουν προς την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα ή τα νησιά και οι οποίοι φέτος δεν θα έλθουν”.

Αύξηση κρατήσεων 20%

TDN: Έχετε εικόνα των κρατήσεων rent a car εν όψει των Αγώνων στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής;

Δ.Μ.: “Οι πληροφορίες μας από τις 5-6 μεγάλες εταιρίες rent a car που διαθέτουν συστήματα διεθνών κρατήσεων αναφέρουν ότι οι κρατήσεις είναι αυξημένες 17-20% σε σχέση με το συνηθισμένο”.

TDN: Σε ποιό ύψος εκτιμάτε ότι θα φθάσει η αύξηση τζίρου των εταιριών;

Δ.Μ.: “Σύμφωνα με τους δικούς μας υπολογισμούς ο συνολικός μας τζίρος για όλη την Ελλάδα δεν αναμένουμε ότι θα αυξηθεί περισσότερο από 10% από την Ολυμπιάδα. Κι αυτό επειδή στις υπόλοιπες τουριστικές περιοχές σε όλη την Ελλάδα οι κρατήσεις είναι μειωμένες. Αν εξετάσει κανείς μόνο την Αττική η αύξηση εκτιμάται ότι θα είναι 30-40% σε επίπεδο έτους και ίσως φθάσει το 70% αν συγκρίνει κανείς το φετινό με τον περυσινό Αύγουστο”.

40-80% πάνω οι τιμές

TDN: Πόσο αυξημένες θα είναι οι τιμές για την ενοικίαση των αυτοκινήτων με αφορμή τους Αγώνες;

Δ.Μ.: “Οι τιμές με βάση τις οποίες έγιναν οι προκρατήσεις σε διάφορες χώρες για το φετινό Αύγουστο στην Αθήνα είναι αυξημένες 40-80%. Πέρυσι στην αγορά των προκρατήσεων η ενοικίαση ενός αυτοκινήτου για μια βδομάδα κόστιζε περίπου 230 ευρώ ενώ φέτος 300 ευρώ για ένα αυτοκίνητο μικρού μεσαίου κυβισμού 1.100-1.400 κ.εκ., κατηγορίας Β. Αυτές οι τιμές, βέβαια, θα ισχύσουν για μια πολύ μικρή περίοδο κατά τη διάρκεια των Αγώνων το διάστημα 23 Ιουλίου μέχρι τέλος Αυγούστου. Για περίπου σαράντα μέρες δηλαδή”.

Με προσοχή οι επενδύσεις σε αγορά πρόσθετων αυτοκινήτων

TDN: Σε ποιό ύψος εκτιμάτε ότι θα φθάσει ο τζίρος κατά τη διάρκεια των Αγώνων για τις επιχειρήσεις rent a car;

Δ.Μ.: “Είναι δύσκολο να το υπολογίσει κανείς γιατί τα αυτοκίνητα δεν έχουν δοθεί με τα ίδια ποσά. Πάρα πολλά αυτοκίνητα έχουν κρατηθεί από πέρυσι από εθνικές ολυμπιακές ομάδες ή μίντια. Η Hertz για παράδειγμα θα χρειαστεί να αυξήσει κατά 1.500 τα αυτοκίνητα της στην Αθήνα. Εμείς υπολογίζουμε ότι θα έχουμε μια αρκετά μεγάλη αύξηση τζίρου στην Αθήνα. Ο Αύγουστος, πάντως, ήταν πάντα καλός μήνας αφού η ζήτηση είναι κάθε χρόνο στο ανώτατο επίπεδο και πρακτικά δεν υπάρχουν ελεύθερα αυτοκίνητα. Σ’ αυτή την εξαιρετικά υψηλή ζήτηση έρχεται να προστεθεί φέτος η ζήτηση για τους Ολυμπιακούς. Απλώς αγοράζουμε περισσότερα αυτοκίνητα με πολύ μεγάλη προσοχή γιατί στο τέλος θα τα βρεις όλα μπροστά σου. Παρκαρισμένα, δυστυχώς…”

100 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις rent a car για τους Αγώνες

TDN: Σε ποιό ύψος ανήλθαν οι επενδύσεις σε νέα αυτοκίνητα;

Δ.Μ.: “Περισσότερα από 3.000 αυτοκίνητα γιατί γίνεται και ανανέωση των στόλου. Για να καλύψουμε τις ανάγκες μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες επενδύσαμε ως Hertz περίπου 30 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό αφορά αυτοκίνητα για την ανανέωση του στόλου και αγορά πρόσθετων αυτοκινήτων για να καλυφθεί η ζήτηση για τους Αγώνες στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας. Σημειώστε ότι η Hertz επενδύει κάθε χρόνο περί τα 60 εκατ. ευρώ το χρόνο σε αγορές αυτοκινήτων. Υπολογίζουμε ότι οι συνολικές πρόσθετες επενδύσεις του κλάδου για να καλυφθούν οι ανάγκες των Αγώνων θα πλησιάσουν τα 100 εκατ. ευρώ».

Τεράστια η ζήτηση για μίνι μπας και πολυτελή αυτοκίνητα

TDN: Χρειάστηκε να αποκτήσετε «ειδικά» αυτοκίνητα;

Δ.Μ.: «Έχουμε δαπανήσει μεγάλα ποσά σε πολύ ειδικά αυτοκίνητα όπως τα μίνι μπας για τα οποία η ζήτηση είναι τεράστια. Πολύ μεγάλη ζήτηση υπάρχει και για αυτοκίνητα 3.000 κ.εκ. Mercedes, Saab, BMW”.

TDN: Πόσα μίνι μπας έχουν ζητηθεί συνολικά για τους Αγώνες;

Δ.Μ.: “Μόνο από τη Hertz έχουν ζητηθεί 450 μίνι μπας ενώ η αγορά θα πρέπει να καλύψει συνολική ζήτηση για περίπου 1.500, εννέα θέσεων. Κι εδώ προκύπτει ένα θέμα αφού σε μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα δεν είναι καθόλου εύκολο να μεταπουληθούν ως μεταχειρισμένα. Αρα προκύπτει ένα θέμα για το πως θα τιμολογούμε το κόστος μας αφού θα χάσουμε ένα μεγάλο ποσό από την πραγματική τους αξία στη μεταπώληση. Έτσι, πρέπει αυτό το ποσό που θα χάσουμε να το μετακυλίσουμε αναγκαστικά στα μισθώματά μας. Είναι βέβαιο, πάντως ότι τον Οκτώβριο θα μπορεί να βρει κανείς μίνι μπας σε πολύ καλή τιμή”.

TDN: Πόσο ακριβότερη, δηλαδή, θα είναι η ενοικίαση ενός μίνι μπας κατά τη διάρκεια των Αγώνων σε σύγκριση με ένα αυτοκίνητο μικρού μεσαίου κυβισμού;

Δ.Μ.: “Ένα μίνι μπας θα νοικιάζεται περίπου 300 ευρώ την ημέρα, όσο δηλαδή θα κοστίζει η ενοικίαση ενός μικρού ή μεσαίου αυτοκινήτου για μια βδομάδα”.

Όσο ένα μίνι μπας κοστίζουν και τα luxury

TDN: Πόσα luxury αυτοκίνητα έχουν ζητηθεί για τους Αγώνες;

Δ.Μ.: “Υπολογίζουμε ότι ως κλάδος θα χρειαστεί να εκμισθώσουμε περί τα 300 τέτοια αυτοκίνητα. Στην αγορά, όμως, υπάρχουν ήδη αυτά τα αυτοκίνητα τα οποία επιπλέον δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα μεταπώλησης αφού υπάρχει πάντα αγορά για μεταχειρισμένα δίλιτρα αυτοκίνητα. Σ’ αυτή την κατηγορία τα πράγματα είναι πιο εύκολα αφού και τα αυτοκίνητα είναι πιο λίγα και πιο είναι εύκολο να μεταπωληθούν. Αρα σ’ αυτή την κατηγορία δεν έχουν διαφοροποιηθεί πολύ τα μισθώματα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Έτσι κάποιος μπορεί να βρει ένα αυτοκίνητο αξίας 40-50.000 ευρώ σε τιμή ενοικίασης περίπου 300 ευρώ ανά ημέρα. Και υπολογίστε ότι η πραγματική αξία αυτών των αυτοκινήτων είναι διπλάσια από αυτή των μίνι μπας”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024