Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

Δημήτρης Σταμάτης
Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας

19 Οκτώβριος 2001, 00:00

Η ήπια τουριστική αξιοποίηση και η δημιουργία υποδομών και η διάνοιξη επιχειρηματικών κινήτρων είναι οι βασικότεροι άξονες της τουριστικής ανάπτυξης της Αιτωλοακαρνανίας όπως επισημαίνει στο TravelDailyNews ο Νομάρχης κ. Δημήτρης Σταμάτης. H εγκατάλειψη όμως της κεντρικής εξουσίας και οι διελκυστίνδες του τραπεζικού συστήματος λειτουργούν πολλές φορές ανασταλτικά στις προσπάθειες της Νομαρχίας.

TravelDalyNews: Πόσο σας απασχολεί η ανάπτυξη του
τουρισμού στο Νομό Αιτωλ/νίας;

Δημήτρης Σταμάτης: Η Αιτωλοακαρνανία, είναι ο μεγαλύτερος
σε έκταση και φυσικούς και υδάτινους πόρους
Νομός της Ελλάδας. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και
προσωπικά ο ίδιος από την πρώτη στιγμή που
αναλάβαμε τη ηνία του τόπου τούτου, και
λαμβάνοντας υπόψη τα υπάρχοντα δεδομένα
κινηθήκαμε άμεσα προς την κατεύθυνση της
αξιοποίησης του πλούτου που διαθέτουμε.

Πολλά εμπόδια όμως σε συνδυασμό με επιλογές της κεντρικής εξουσίας, η οποία διαρκώς απονευρώνει τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για την άσκηση εκ μέρους μας μιας αναπτυξιακής τουριστικής πολιτικής. Πάρα ταύτα κεντρικός άξονας της πολιτικής μας παραμένει η ήπιας μορφής ανάπτυξη του νομού μας, σε συνδυασμό με τη διάνοιξη επιχειρηματικών κινήτρων, ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για δράσεις που, και θα φέρουν εισόδημα στους κατοίκους, και θα δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης. TDN: Σε ποια κυρίως μορφή τουρισμού δίνετε κυρίως έμφαση; Δ.Σ: Η προσπάθειά μας επικεντρώνεται, όπως ήδη σας προανέφερα, σε δύο άξονες : την ήπια τουριστική αξιοποίηση του μοναδικού φυσικού πλούτου που διαθέτουμε και τη δημιουργία υποδομών για ανάπτυξη και απασχόληση. Και τι κάναμε σε σχέση με αυτό. Δημιουργήσαμε τη Νομαρχιακή Αναπτυξιακή Επιχείρηση (ΝΑΕ), με στόχο να έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία στη διεκδίκηση πόρων ενόψει του 3ου ΚΠΣ. Πόροι οι οποίοι θα έχουν διττή κατεύθυνση: και προς την τουριστική ανάπτυξη και ενίσχυση των υπαρχουσών υποδομών και προς τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. TDN:Σε ποια κατάσταση βρίσκεται η υπάρχουσα τουριστική υποδομή και ανωδομή και τι ενέργειες κάνετε για την αναβάθμισή της; Δ.Σ: Δυστυχώς, η υπάρχουσα υποδομή δεν είναι στο επίπεδο που θα έπρεπε. Βέβαια έχουν γίνει κάποια βήματα προς την κατεύθυνση της υποδομής, όπως για παράδειγμα στον ορεινό όγκο της Ναυπακτίας μέσω των Προγραμμάτων Leader, όπου κάποιες ήπιες παρεμβάσεις έχουν υλοποιηθεί, αλλά πέραν τούτου ουδέν. Από την άλλη πλευρά, οι υπάρχουσες κλίνες, όχι μόνο δεν επαρκούν, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις θα έλεγα ότι είναι και ξεπερασμένες. Οφείλουμε όμως να παραδεχτούμε ότι υπάρχουν αξιέπαινες πρωτοβουλίες ιδιωτών επιχειρηματιών, οι οποίοι παρά τις οικονομικές αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν, έχουν προχωρήσει και έχουν κάνει αξιόλογες επενδύσεις, αναλαμβάνοντας φυσικά το κόστος, αν αναλογιστούμε τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν : την εγκατάλειψη της κεντρικής εξουσίας (υπολογίστε μόνο, πότε ο Ε.Ο.Τ. διαφημίζει τη χώρα μας και ποια ποσά δαπανά για τουριστική προβολή) και τις διελκυστίνδες του τραπεζικού συστήματος, που τις περισσότερες φορές λειτουργούσε ανασταλτικά για τα σχέδια υλοποίησης τυχόν επιχειρηματικών επεκτάσεων στον τουρισμό…

Σε ό,τι αφορά εμάς, τα περιθώρια που μας δίνει η συνεχόμενη και συστηματική αφαίμαξη πόρων και αρμοδιοτήτων από την Κεντρική Κυβέρνηση, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια. Στο μέτρο των δυνατοτήτων μας επιφορτιζόμαστε κυρίως με την προβολή της φυσικής ομορφιάς του νομού μας και προσπαθούμε να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Πράγμα πολύ δύσκολο, λαμβανομένης υπόψη και της προσβασιμότητας από το κέντρο, παρά το ότι χιλιομετρικά η απόσταση είναι μόνο 220 Κm από τα όρια του νομού. Και επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι, αν και είχαμε και έχουμε, αν θέλετε, αρμοδίους υπουργούς το οδικό δίκτυο του Νομού είναι παλαιωμένο και επικίνδυνο.. TDN:Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη και τι, κατά τη γνώμη σας, πρέπει να γίνει; Δ.Σ: Όσον αφορά τα προβλήματα, νομίζω έγινε συνοπτική μεν ουσιαστική δε, περιγραφή της. Τι πρέπει να γίνει. Είναι γνωστό τι πρέπει να γίνει. Η Πολιτεία επιτέλους θα πρέπει να αντιληφθεί ότι εξαιτίας του κορεσμού του κέντρου, η μελλοντική αναπτυξιακή πορεία του τόπου είναι στην περιφέρεια και όχι στην επαρχία όπως κατά κόρον, αδόκιμα νομίζω, λέγεται. Τι εννοώ. Ακούσαμε τον Πρωθυπουργό να υπόσχεται ότι το 80% των πόρων του 3ου ΚΠΣ θα διατεθεί στην περιφέρεια. Να λοιπόν το πρώτο που πρέπει να γίνει. Να στραφεί η ανάπτυξη προς την περιφέρεια. Να πάψει πια αυτός ο υδροκεφαλισμός του κέντρου.

Επίσης θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους επιχειρηματίες για την επέκτασή τους σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις που θέλουν αλλά δεν μπορούν να κάνουν, με όρους φυσικά ευνοϊκούς για τους ίδιους αλλά και για τους χρηματοδότες είτε το κράτος είτε τις τράπεζες. Ένα ακόμη βήμα είναι η δημιουργία, ευρωπαϊκών επιπέδων, πρόσβασης. Οδικό δίκτυο, Λιμάνια και φυσικά να ανασταλεί το αυξανόμενο κύμα ανεργίας το οποίο πλήττει κυρίως τις εκτός κέντρου περιοχές, ώστε να υπάρχει ικανή συνθήκη για επενδύσεις στον τουρισμό, άρα και στροφή του σημαντικού ανθρώπινου κεφαλαίου που διαθέτουμε προς την περιφέρεια. TDN:Ποιο είναι το επίπεδο απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων; Πώς κρίνετε τη συμβολή της επίσημης πολιτείας στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής σας; Δ.Σ: Εδώ πράγματι φτάνετε στην ουσία των πραγμάτων. Αν εννοείτε απορρόφηση κοινοτικών πόρων αναφορικά με τον τουρισμό, τα στοιχεία, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Αιτωλοακαρνανία είναι απογοητευτικά. Η Κεντρική Κυβέρνηση έδειξε ότι δεν την ενδιαφέρει και τόσο πολύ η Περιφέρεια. Ναι μεν έγιναν κάποια βήματα αλλά με πολλοί αργούς ρυθμούς. Για να μην παρελθοντολογούμε, όμως, εμάς μας ενδιαφέρει το αύριο και προς τα εκεί κινούμεθα. Να μη λησμονείτε όμως ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση συστηματικά χάνει πόρους και αρμοδιότητες, ενώ ενισχύονται αντίθετα οι Δήμοι και οι Περιφέρειες. Αυτό νομίζω αντιλαμβάνεστε πώς μας δένει τα χέρια…Και το παράξενο ξέρετε ποιο είναι : ποια η σκοπιμότητα αυτού του είδους αντιμετώπισης εκ μέρους της Κεντρικής Διοίκησης απέναντι σε αιρετούς, τη στιγμή που η ίδια αυτή Διοίκηση θεσμοθέτησε το 2ο Βαθμό Τ. Α.;

Εμείς βέβαια από την πλευρά μας εντάξαμε έργα ύψους 22 δις περίπου στα πλαίσια του τρίτου Πακέτου Στήριξης, αλλά όλα αυτά τα έργα κατευθύνονται προς τη δημιουργία υποδομών, οι οποίες θα έπρεπε ήδη να υπάρχουν. Με άλλα λόγια , τρέχουμε για να προλάβουμε, ενώ θα έπρεπε να δημιουργούμε... TDN: Ποια είναι η επικοινωνιακή πολιτική που ακολουθείτε, προκειμένου να ενημερώνετε τουριστικούς πράκτορες και καταναλωτές-τουρίστες για το τουριστικό προϊόν του νομού; Δ.Σ: Μετά από όσα προανέφερα, θα πίστευε κανείς ότι τελικά δε γίνεται τίποτα. Δεν είναι έτσι όμως. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και τις οποίες λεπτομερειακά σας περιέγραψα, έχουμε προχωρήσει σημαντικά. Καταρχήν είμαστε από τις πρώτες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις που δημιουργήσαμε ιστοσελίδα με δεδομένα τα οποία καλύπτουν σημαντικό πληροφοριακό υλικό για τον τόπο μας (www.aitoloakarnania.gr) και μέσω του οποιοσδήποτε μπορεί να αντλήσει ό,τι χρειάζεται. Επίσης να τονίσω ότι είναι σε εξέλιξη η ηλεκτρονική διασύνδεση των Υπηρεσιών της Νομαρχίας, για την καλλίτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Συστήσαμε τη ΝΑΕ, όπως σας προανέφερα, με στόχο, μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων να αξιοποιήσουμε πολλές μορφές τουρισμού. Πάνω σε αυτό, θα ήθελα να τονίσω τη σημασία του Συνεδριακού Κέντρου που η Νομαρχία κατασκευάζει στο Μεσολόγγι, και που θα αξιοποιηθεί, στα πλαίσια ευρύτερης προσπάθειας για Συνεδριακό Τουρισμό στον τόπο μας. Επίσης συμμετείχαμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα στην τουριστική, εμπορική, οικονομική και πολιτιστική διεθνή έκθεση στις ΗΠΑ, την HERMES EXPO INTERNATIONAL 2001, τον περασμένο Απρίλιο, όπου μας δόθηκε η ευκαιρία να προωθήσουμε τοπικά επώνυμα (με ταμπέλα) προϊόντα και ταυτόχρονα να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον των Αποδήμων Αιτωλοακαρνανών για επενδύσεις στο Νομό.

Οφείλω να επισημάνω και τη σημασία του Ομογενειακού Χωριού στην Πάλαιρο που θα συμβάλλει σημαντικά στη γνωριμία του τόπου μας με τους Απόδημους τρίτης και τέταρτης γενιάς. Αξιόλογη ήταν η συμμετοχή του Νομού στο ‘Τουριστικό Πανόραμα’ επίσης τον περασμένο Απρίλιο στο Συνεδριακό χώρο της HELLEXPO, μια παρουσία που άφησε θετικότατες εντυπώσεις και σχολιάστηκε ευμενέστατα από τον Αθηναϊκό και Τοπικό Τύπο. Να θυμίσω και τη βράβευση της Αιτωλοακαρνανίας στην έκθεση ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ 2000, στη Θεσσαλονίκη, ενώ ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς και για το ΠΟΛΙΣ 2001 επίσης στη Θεσσαλονίκη τον επόμενο Νοέμβριο.

Ακόμη η παραγωγή ενός τουριστικού βίντεο, καθώς και η εκτύπωση και διανομή πληθώρας εντύπων της Ν.Α. Αιτωλ/νίας, πιστεύω ότι συνέβαλαν καθοριστικά στην προβολή του τόπου μας.

Κλείνοντας αυτή τη σύντομη συνέντευξή μας, θα αρκεστώ να δηλώσω μόνο ότι στη χαραυγή της νέας χιλιετίας ο Νομός αλλάζει και σε αυτό είμαστε κάθετοι : θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας με πυξίδα και στόχο την ανάπτυξη και ευημερία των πολιτών αυτού του τόπου που, πολλές φορές, νιώθουν εγκαταλελειμμένοι από την κεντρική εξουσία. Είμαστε στο πλευρό τους και συνεχώς θα προσπαθούμε να βελτιώνουμε την καθημερινότητά τους.

Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top