Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

Γιώργος Παπαστεργίου
Νομάρχης Πιερίας

23 Απρίλιος 2001, 00:00

“Ο   χαρακτηρισμός της περιοχής μας ως τουριστικά   κορεσμένης είναι ένα από τα σοβαρότερα   προβλήματα που αντιμετωπίζουμε”, λέει ο   νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου και   υποστηρίζει ότι είναι τελείως αυθαίρετος, αφού ο   νομός έχει ανάγκη από ξενοδοχειακές μονάδες ΑΑ   κατηγορίας. Επισημαίνει δε, πως δεν έχουν   αναδειχθεί ακόμη όσο πρέπει τα συγκριτικά   πλεονεκτήματα του νομού και οι δυνατότητές του. TravelDailyNews:  Πόσο σας απασχολεί η ανάπτυξη του   τουρισμού στην περιοχή σας;   Γιώργος Παπαστεργίου: Ο τομέας του τουρισμού είναι ένας από   τους δυο τομείς - ο άλλος είναι η γεωργία - που   χαρακτηρίζουν την οικονομία μας. Δεν μπορεί   λοιπόν παρά να είναι ζήτημα πρώτης   προτεραιότητας για μας, για την Πιερία, η   τουριστική ανάπτυξη, η οποία είναι συνυφασμένη,   όχι μόνο με το παρόν, αλλά και με το μέλλον του   τόπου.

¶λλωστε, όταν ένας τόπος , όπως ο δικός   μας, διαθέτει τόσο πλούσιο και ξεχωριστό   τουριστικό προϊόν, δεν μπορεί παρά να στηρίζει σε   αυτό την ανάπτυξή του, να φροντίζει για την   προστασία του, την ανάδειξή του και την προβολή   του.

Μην ξεχνάτε πως η Πιερία διαθέτει 80   χιλιόμετρα πανέμορφων ακτών, αρχαιολογικούς   χώρους όχι μόνο εθνικής αλλά και τεράστιας   ιστορικής σημασίας, όπως είναι το αρχαίο Δίον, η   ιερή πόλη των Μακεδόνων, απ’ όπου ξεκίνησε την   εκστρατεία του ο Μέγας Αλέξανδρος, την αρχαία   Πύδνα, γνωστή για την ιστορική της μάχη και όπου   λέγεται πως έχει ταφεί η μητέρα του   Μεγαλέξανδρου, τα Λείβηθρα, την πόλη του μεγάλου   μύστη της αρχαιότητας Ορφέα. Αλλά κι ένα πλήθος   σημαντικών βυζαντινών μνημείων, όπως είναι ο   πρωτοβυζαντινός οικισμός στις Λουλουδιές   Κίτρους, το Κάστρο του Πλαταμώνα, το Μοναστήρι   του Αγίου Διονυσίου στον Όλυμπο, η Μονή Κανάλων   και αρκετοί βυζαντινοί ναοί.

Την πλούσια αυτή ιστορική μας   κληρονομιά, συμπληρώνουν οι παραδοσιακοί   οικισμοί του νομού -ο Παλαιός Παντελεήμονας,   Σκοτίνα, Μόρνα - για τους οποίους αισθανόμαστε   ιδιαίτερα περήφανοι, αφού αποδεικνύουν πως   πολίτες και αρχές του τόπου μας, σκύβουν με   σεβασμό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική των   προγόνων, δημιουργώντας οάσεις για απόδραση από   τον σύγχρονο παραλογισμό των μεγαλουπόλεων.

Και βέβαια, δεν μπορούμε να μην   αναφέρουμε και το ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον   της Πιερίας, αφού ευνοηθήκαμε να φιλοξενούμαστε   στη γη του μυθικού και ιερού Ολύμπου και των   Πιερίων Βουνών, του βουνού των Μουσών. TDN:Σε ποια μορφή τουρισμού δίνετε κυρίως   έμφαση;   Γ.Π: Η συνοπτική εικόνα που μόλις σας   παρουσίασα, θα συμφωνήσετε κι εσείς πως   συνηγορεί υπέρ της εκτίμησης και πεποίθησής μας   ότι η Πιερία είναι τουριστικός προορισμός για   κάθε επιθυμία.

Όποιος επιζητεί θάλασσα, ήλιο και   ψυχαγωγία, δεν έχει παρά να επισκεφθεί τις   πανέμορφες ακτές μας και να διασκεδάσει στα   πολυάριθμα κλαμπ που προσφέρουν εξαιρετικές   υπηρεσίες.

Μπορούμε να υποδεχθούμε με τις   καλύτερες προϋποθέσεις όσους επιζητούν   αρχαιολογικούς περιπάτους, περιηγήσεις ή   αναρριχήσεις και ορειβασίες σε βουνό,   περιβαλλοντικές συγκινήσεις στους   αξιολογότατους υδροβιότοπους της Πιερίας, ή   γνωριμία με τα θρησκευτικά μας μνημεία. Οι   καλοκαιρινοί μας επισκέπτες μπορούν ακόμη να   απολαύσουν σημαντικές θεατρικές παραστάσεις και   μουσικές συναυλίες, στα πλαίσια του Διεθνούς   Φεστιβάλ Ολύμπου, του κορυφαίου πολιτιστικού   θεσμού της Πιερίας, οι εκδηλώσεις του οποίου   καλύπτουν κάθε χρόνο μια περίοδο δυο περίπου   μηνών και πραγματοποιούνται στο αρχαίο θέατρο   Δίου και στο Κάστρο του Πλαταμώνα.

Από φέτος, μπορούμε να υποδεχθούμε και   χιονοδρόμους στο νεοαποκτηθέν Χιονοδρομικό   Κέντρο Ελατοχωρίου, που διαθέτει μια μαγική   διαδρομή ανάμεσα σε δάση οξιάς και ελάτου.

Για όσους επιζητούν απόδραση από το   παρόν και το άγχος της μεγαλούπολης, μπορούμε να   προτείνουμε διαμονή στους παραδοσιακούς   οικισμούς, τους γεμάτους παραδοσιακές μυρωδιές   και χρώμα.

Πραγματικά δεν υπάρχει μορφή   παραδοσιακού ή εναλλακτικού τουρισμού, που να   μην έχει εφαρμογή στην Πιερία.

Θα πρέπει ωστόσο να επισημάνω, πως δεν   έχουν αναδειχθεί ακόμη όσο πρέπει τα συγκριτικά   πλεονεκτήματα του νομού και οι τεράστιες   δυνατότητές του. Αυτό προσπαθούμε με κάθε τρόπο -   και με κάθε σεβασμό στο ιστορικό, πολιτιστικό,   φυσικό και κοινωνικό μας περιβάλλον - να   πετύχουμε.   TDN:Η υπάρχουσα υποδομή σε ποια κατάσταση   βρίσκεται;   Γ.Π: Η Πιερία διαθέτει σήμερα 14.800   ξενοδοχειακές κλίνες, περίπου 30.000 ενοικιαζόμενα   δωμάτια και επιπλωμένα διαμερίσματα και 32   κάμπινγκ με 12.000 θέσεις.

Όλα είναι μικρές μονάδες, που δίνουν τη   δυνατότητα στον τουρίστα να ζήσει από κοντά την   ζεστή φιλοξενία, την κουζίνα και την κουλτούρα   των ανθρώπων μας, γιατί στο νομό δεν υπάρχουν   αποκλειστικά και μεμονωμένα τουριστικά θέρετρα,   παρά είναι ενσωματωμένα στη ζωή της τοπικής μας   κοινωνίας. Είναι δηλαδή ένα μοντέλο που   ταιριάζει απόλυτα στις σύγχρονες τάσεις του   τουρισμού.   TDN:Ποια είναι τα σημαντικότερα   προβλήματα στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη   και τι πρέπει κατά τη γνώμη σας να γίνει;   Γ.Π: Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα, είναι   ο χαρακτηρισμός της περιοχής μας ως   “τουριστικά κορεσμένης”, που σημαίνει πως   δεν επιτρέπεται καμία νέα επένδυση. Ο   χαρακτηρισμός αυτός είναι τελείως αυθαίρετος   και πλήττει καίρια την τουρισμό μας.

Η Πιερία έχει ανάγκη από ξενοδοχειακές   μονάδες ΑΑ κατηγορίας, έχει ανάγκη 3000 επιπλέον   κλινών για την κάλυψη αυτής της κατηγορίας των   τουριστών. Ελπίζουμε, οι υποσχέσεις που λάβαμε   από την πολιτεία για την άρση του άδικου και   αυθαίρετου χαρακτηρισμού, να υλοποιηθούν   σύντομα, για να ανοίξει ο δρόμος των επενδύσεων.   TDN:Σε τι επίπεδο γίνεται η απορρόφηση της   κοινοτικής βοήθειας μέσω των διαφόρων   προγραμμάτων;   Γ.Π: Στο καλύτερο δυνατό. Έχουμε από τα   μεγαλύτερα ποσοστά απορρόφησης σε όλα τα   περιφερειακά προγράμματα και τα εθνικά.   Πρόσφατα, βρεθήκαμε, με την Πιερική Αναπτυξιακή   Α.Ε, στην τρίτη πανελλαδική θέση στην απορρόφηση   κονδυλίων της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER II.

Επιπλέον, ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση   δημιουργήσαμε από κοινού με την Πιερική   Αναπτυξιακή και το Επιμελητήριο Πιερίας, γραφείο   στις Βρυξέλλες, που αποτελεί σημείο αναφορά και   πληροφόρησης για τα ευρωπαϊκά προγράμματα.   Διεκδικούμε, ενόψει και του Γ΄ Κ.Π.Σ, να   διευρύνουμε κατά πολύ τις δυνατότητές μας, να   αξιοποιήσουμε και να απορροφήσουμε όσο το   δυνατόν περισσότερα κονδύλια.   TDN:Ποια είναι η επικοινωνιακή πολιτική   που ακολουθείτε, προκειμένου να ενημερώνετε   τουριστικούς πράκτορες και καταναλωτές -   τουρίστες για το τουριστικό προϊόν του νομού;   Γ.Π: Κατ’ αρχήν, πολύ σημαντική είναι η   συμβολή της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής   Προβολής, την οποία χρηματοδοτεί γενναία η   Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας, οι φορείς του   νομού και ο ΕΟΤ, για προβολή τόσο στο εξωτερικό   όσο και στο εσωτερικό. Το φετινό πρόγραμμα   προβολής του νομού περιελάμβανε συμμετοχή σε 12   τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού και 2 του   εσωτερικού.

Διαθέτουμε σελίδα στο Internet, όπου υπάρχει   κάθε πληροφοριακό τουριστικό υλικό. Αξιοποιούμε   κάθε δυνατότητα που παρέχουν τα μαζικά μέσα   ενημέρωσης. Πέρυσι κάναμε ένα μπαράζ   διαφημιστικό σε ραδιοτηλεοπτικά και έντυπα μέσα   της χώρας, που απέφερε θετικά αποτελέσματα.

Παράλληλα, φιλοξενήσαμε και φιλοξενούμε   στο νομό κατά τακτά διαστήματα ξένους και   έλληνες δημοσιογράφους και τουριστικούς   πράκτορες, για να γνωρίσουν από κοντά την Πιερία   και να έχουν ιδία άποψη για την Πιερία, ενώ   αξιοποιούμε και κάθε δυνατότητα επαφών και με   κρατικούς φορείς άλλων χωρών.
  Όλα αυτά βέβαια, θα μπορούσαν να είχαν πολύ   καλύτερα αποτελέσματα, αν άνοιγε ο δρόμος της   Γιουγκοσλαβίας. Το κλείσιμο του οδικού άξονα 10,   είχε τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στον   τουρισμό του νομού μας. Φανταστείτε ότι πριν, ο   ευρωπαίος τουρίστας που ήθελε να επισκεφθεί τη   Πιερία, μπορούσε να φθάσει με το αυτοκίνητό του   από την Βιέννη, μέσα σε 20 ώρες. Σήμερα, θέλει πάνω   από δυο 24ωρα, μέσω άλλων οδικών επιλογών.

Αν δεν ρίχναμε τόσο μεγάλο βάρος στην   τουριστική προβολή, ίσως και να μην είχαμε πια   τουρίστες.

Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top