Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΤο Θέμα της ΕπικαιρότηταςΠροϋπολογισμός 2005Ομιλία Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2005 Βουλή 19 Δεκεμβρίου 2004

Προϋπολογισμός 2005Ομιλία Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2005 Βουλή 19 Δεκεμβρίου 2004

Προϋπολογισμός 2005
Ομιλία Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2005 Βουλή 19 Δεκεμβρίου 2004

Κυρία Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Ο προϋπολογισμός του 2005, πρώτος της νέας διακυβέρνησης συμπίπτει με ένα καινούργιο αισιόδοξο και δυναμικό ξεκίνημα της ελληνικής οικονομίας, με κύρια χαρακτηριστικά την ανάπτυξη της Περιφέρειας, την στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικά τάξεων, την εμπέδωση της εμπιστοσύνης του πολίτη προς το κράτος, τη διαφάνεια και την αξιοπιστία.

Είναι ένας προϋπολογισμός αναπτυξιακός, που διακρίνεται από ρεαλιστική αισιοδοξία και δίνει το στίγμα μιας νοικοκυρεμένης αντίληψης για τα δημοσιονομικά πράγματα, βασικής προϋπόθεσης για τη χάραξη μιας αξιόπιστης οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής.

Αποπνέει αισιοδοξία και σιγουριά και δηλώνει τη σοβαρότητα και την ευθύνη με την οποία η κυβέρνηση χαράσσει τη νέα πορεία της χώρας, στο διεθνές περιβάλλον, απ΄όπου και τα πρώτα θετικά μηνύματα.

Ο νέος προϋπολογισμός, είναι τροχιοδεικτικός της νέας κοινωνικής, οικονομικής πολιτικής και στηρίζεται στη συλλογική απόφαση των πολιτών της Ελλάδος, να γυρίσουμε σελίδα και να δώσουμε τέλος σε μία πολιτική παράδοση δεκαετιών, που στο όνομα του λαϊκισμού καλλιεργούντο μειωμένες προσδοκίες, με σκοπό την επιμήκυνση της παραμονής στην εξουσία, με εξασφάλιση περιόδων ανοχής, αν όχι και χάριτος από την κοινωνία. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, χαμένες ευκαιρίες, αποδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, αύξηση της ανεργίας, αναπτυξιακή ανεπάρκεια.

Η κυβέρνηση τους εννέα αυτούς μήνες, κινούμενη με όραμα, ενθουσιασμό, αυτοπεποίθηση και σοβαρότητα, χωρίς μεγαλοστομίες και ανέξοδες υποσχέσεις, έχει πείσει τους Έλληνες πολίτες, ότι δουλεύει με αποφασιστικότητα να προχωρήσει τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, που θα θεμελιώσουν μια νέα, σύγχρονη, αξιόπιστη ταυτότητα της Ελλάδος στο νέο ανταγωνιστικό οικονομικό τοπίο.

Στις 7 Μαρτίου συντελέστηκε στη χώρα μια βαθειά πολιτική αλλαγή. Με την απόφασή τους αυτή, οι Έλληνες επενδύουν στη νέα διακυβέρνηση, μας εμπιστεύονται, μας στηρίζουν. Την ίδια στιγμή, αναγνωρίζουν τις τεράστιες δυσκολίες, τα προβλήματα, που σωρευτικά ορθώνονται μπροστά μας και τα οποία απαιτούν αποφασιστική αντιμετώπιση. Ζητούν ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινότητάς τους, εκσυγχρονισμό των κρατικών υπηρεσιών, εκλογίκευση και ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και διασφάλιση του μέλλοντός τους.

Πρώτο βήμα η απογραφή και καταγραφή της οικονομικής κατάστασης που παραλάβαμε, ώστε να γνωρίζουμε όλοι, κυβέρνηση, κόμματα, πολίτες και παράγοντες της οικονομίας, πού πράγματι βρισκόμαστε. Στην κριτική, που ασκήθηκε για την αυτονόητη αυτή απόφαση της κυβέρνησης, απαντάει με συντριπτικά ποσοστά επιδοκιμασίας ο ελληνικός λαός.

Την απογραφή και αποτύπωση της οικονομικής πραγματικότητας, εμείς οι πολιτικοί όχι μόνο δεν πρέπει να την φοβόμαστε αλλά και να την επιζητούμε. Αυτό επιβάλλει η αυτονόητη για όλους μας αρχή της διαφάνειας, της αξιοπιστίας αλλά και του διεθνούς κύρους της Ελλάδος.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Επιχειρούμε και φαίνεται αυτό από το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2005, ένα άλμα ποιότητας, συνέπειας και ρεαλισμού, ώστε η οικονομία μας να περάσει από τη σφαίρα της εικονικής πραγματικότητας, της δημιουργικής λογιστικής, της τεχνητής ωραιοποίησης και της αβεβαιότητας, σε μία νέα εποχή αξιοπιστίας, φερεγγυότητας και σταθερών ρυθμών αναπτυξιακού βηματισμού.

Θέτουμε ως κεντρική προτεραιότητα στην πολιτική μας, τη διαμόρφωση πλαισίου κανόνων διαφάνειας στο σύνολο του δημοσίου τομέα. Η τομή αυτή έρχεται την πλέον κατάλληλη στιγμή και συμβάλλει στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους αλλά και της πολιτικής. Κανείς πια δεν αμφισβητεί, ότι ο ευρύτερος δημόσιος τομέας πάσχει και αποτελεί θλιβερό γεγονός η κατάταξη της χώρας μας σε μία από τις πρώτες θέσεις αδιαφάνειας και διαφθοράς. Αδικούμεθα από αυτή την εικόνα και γι΄ αυτό άμεσα πρέπει να την αλλάξουμε και μπορούμε να το κάνουμε.

Δίνουμε τέλος στην παθογένεια του ελληνικού κράτους και απελευθερώνουμε την ενέργεια, που απαιτείται για να φυσήξει αναπτυξιακός άνεμος στην οικονομία μας και να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη, το κύρος, η αξιοπιστία. Χωρίς αυτές τις τρεις προϋποθέσεις, η Ελλάδα δεν μπορεί να σταθεί στο ευρωπαϊκό περιβάλλον και η πολιτική ανάπτυξης και επενδύσεων, δεν θα μπορέσει να αποδώσει.

Όλο αυτόν τον καιρό, επιχειρώντας μια σε βάθος και επαρκή ανάγνωση των προβλημάτων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, εντοπίζουμε τα αίτια που τα δημιουργούν. Και θα ήταν λάθος να μοιράσουμε τις συνέπειες με τους πολίτες. Η πειστική και δυναμική μας απάντηση είναι ένα σχέδιο κοινωνικής ευαισθησίας και ευθύνης, το οποίο αποκλείει την αύξηση των φορολογικών βαρών και τη μείωση των εισοδημάτων για εργαζόμενους και συνταξιούχους. Ο πολίτης και η καθημερινότητά του είναι στο επίκεντρο της πολιτικής μας φιλοσοφίας, των πολιτικών μας επιλογών και της πολιτικής μας στην πράξη.

Δεν υιοθετούμε λύσεις που αγνοούν το κοινωνικό αποτέλεσμα, αλλά αντίθετα εμμένουμε στην πάγια αρχή της πολιτικής μας σκέψης και πρακτικής: Πρώτα ο άνθρωπος. Πρώτα ο πολίτης.

Θέλουμε να διαμορφώσουμε συνθήκες εμπιστοσύνης, σταθερότητας και προοπτικής στον χώρο της οικονομίας. Διαχειριζόμαστε, με απόλυτη διαφάνεια και σεβασμό στον φορολογούμενο πολίτη, τη δημόσια περιουσία. Καταπολεμούμε την κρατική σπατάλη και ερχόμαστε σε ευθεία και αποφασιστική σύγκρουση με φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής.

Συγχρόνως δημιουργούμε πλαίσιο ασφάλειας δικαίου και ισότιμης συμμετοχής του επιχειρηματικού κόσμου στην εθνική αναπτυξιακή προσπάθεια.

Τελειώνουν οι προνομιακές, μονοπωλιακές και χαριστικές παροχές.

Όλοι ίσιοι μπροστά στον νόμο και το στόχο.

Μετά τα συμπεράσματα, τα οποία προέκυψαν από την απογραφή των οικονομικών μεγεθών που παρουσίαζε τα προηγούμενα χρόνια το ΠΑΣΟΚ, τόσο στην ελληνική κοινωνία όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιλέξαμε με αίσθημα ευθύνης και ευαισθησίας, την ήπια δημοσιονομική προσαρμογή. Σε πείσμα εκείνων, που μας εγκαλούν επειδή δεν λάβαμε αυστηρά μέτρα, επώδυνα για τον Έλληνα και την Ελληνίδα. Εκείνους δηλαδή, που ευθύνονται για τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν, τις επιπτώσεις των οποίων καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες.

Η απογραφή αποκατέστησε τη δημοσιονομική διαφάνεια, και πλέον προχωρούμε σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις, με άμεσο στόχο την μείωση του ελλείμματος από το 5.3% του ΑΕΠ σε 2.8%, καθώς και την ταχεία αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους, την ώρα που προβλέπουμε να αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης σε 3.9% από 2.4% που ήταν το 2004.

Προωθούμε ένα συγκροτημένο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής και διαμορφώνουμε ένα νέο περιβάλλον για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Ζητούμενο είναι ένα κράτος αυξημένων δυνατοτήτων, μικρότερο στην οικονομία και αποτελεσματικότερο στον ρυθμιστικό-εποπτικό του ρόλο. Ένα κράτος κοντά στον πολίτη, με οδηγό του την κοινωνική ευαισθησία και την αλληλεγγύη.

Η φορολογική μεταρρύθμιση και ο νέος αναπτυξιακός νόμος έρχονται να επιταχύνουν τους ρυθμούς εξυγίανσης και προόδου της ελληνικής οικονομίας. Προβλέπονται αυξημένες ενισχύσεις ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και σημαντικά κίνητρα για την αύξηση του ρυθμού των επενδύσεων και την εξομάλυνση των φορολογικών ανισορροπιών.

Αξιοποιούμε την μετά-ολυμπιακή εποχή, προβάλλοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, και βελτιώνουμε καθοριστικά την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, μελετώντας παράλληλα και τις δράσεις, τις οποίες θα δρομολογήσουμε για το επόμενο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης.

Ενθαρρύνουμε την επιχειρηματικότητα, δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας και περιορίζουμε τις περιφερειακές ανισότητες. Να είστε βέβαιοι, ότι η νέα εποχή που ξεκινάει, με τη Νέα Δημοκρατία στην πρώτη γραμμή των πολιτικών πρωτοβουλιών, θα έχει τον πολίτη συνδιαμορφωτή των εξελίξεων και πρωταγωνιστή στην καθημερινότητά του.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Ο Πρωθυπουργός με την ιστορικής σημασίας απόφασή του να προχωρήσουμε στην ίδρυση του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, αναδεικνύει τον τομέα του τουρισμού, ως έναν εκ των βασικών για την αναπτυξιακή μας στρατηγική. Πραγματοποιήσαμε τις εξαγγελίες μας, και συγκροτούμε ένα ισχυρό Υπουργείο, που διαθέτει μέσα για την άσκηση της πολιτικής του. Με τον προϋπολογισμό σχεδόν πενταπλασιάσαμε τη δαπάνη για την κεντρική διαφημιστική εκστρατεία της χώρας (από 6.8 σε 31.8 εκατομμύρια ευρώ). Επιπλέον, προβλέπουμε ένα αντίστοιχο ποσό, ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, που προέρχονται μέσω της ΕΤΑ (κέρδη Καζίνο), για συμπληρωματικές εστιασμένες διαφημιστικές δράσεις.

Οι διαφημιστικές εκστρατείες γίνονται με νέο δημιουργικό, εκσυγχρονίζοντας την εικόνα της χώρας και εμπλουτίζοντας το προϊόν με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιφέρειας. Για πρώτη φορά συνδέονται με την κεντρική διαφήμιση οι πρωτοβουλίες σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο (περιφέρειες, νομαρχιακή αυτοδιοίκηση), με στόχο την παρουσίαση μιας συγκροτημένης εικόνας της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού.

Για πρώτη φορά η διαφημιστική εκστρατεία στο εξωτερικό βγαίνει έγκαιρα, και όχι όπως μέχρι σήμερα που ξεκινούσε τον Μάιο ή τον Ιούνιο, τότε που οι τουρίστες είχαν ήδη έλθει στους προορισμούς που είχαν επιλέξει, και πολλοί από αυτούς επέστρεφαν στις πατρίδες τους.

Στον προϋπολογισμό πλέον, υπάρχει ξεχωριστό κεφάλαιο για την ανάπτυξη του οικονομικού κλάδου με τα μεγαλύτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Αυξήσαμε τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και των εποπτευομένων του, κατά 62% (από 43 εκατομμύρια ευρώ σε 70 εκατομμύρια ευρώ). Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για τον τουρισμό, που από χρόνο σε χρόνο μειωνόταν (2003-56 εκατομμύρια ευρώ, 2004-38 εκατομμύρια ευρώ) για το 2005 υπερδιπλασιάζεται και γίνεται 80 εκατομμύρια ευρώ. (αύξηση 105%).

Ο Τουρισμός από πάρεργο της κυβερνητικής δραστηριότητας, καθίσταται κεντρικός αναπτυξιακός μοχλός για τον τόπο μας και αναδεικνύεται ως βασικό εργαλείο αναβάθμισης της νέας σύγχρονης εικόνας της Ελλάδος ανά τον κόσμο.

Η εξέλιξη αυτή είναι φυσιολογική, διότι αν κρίνει κανείς από το ύψος των συναλλαγματικών εισπράξεων της χώρας μας, ο τουρισμός μαζί με τη ναυτιλία είναι ένας από τους πιο ισχυρούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Για το λόγο αυτό, στον αναπτυξιακό νόμο που ψηφίστηκε, για πρώτη φορά έχει συμπεριληφθεί ξεχωριστό κεφάλαιο για τον τουρισμό, κάτι που θα οδηγήσει σε περισσότερες επενδύσεις στο χώρο αυτό, τόσο από ξένους όσο και από Έλληνες επιχειρηματίες.

Η συμβολή του τουριστικού κλάδου στην απασχόληση και στην ανάπτυξη της περιφέρειας είναι ιδιαίτερα σημαντική και η πολιτική μας για τον τουρισμό, μεταξύ άλλων, στοχεύει όχι μόνο στην μείωση της ανεργίας αλλά και στη συγκράτηση των πληθυσμών στην περιφέρεια.

Η προηγούμενη κυβέρνηση μας παρέδωσε μια Γενική Γραμματεία Τουρισμού με ελάχιστες αρμοδιότητες και ακόμη λιγότερες δυνατότητες ουσιαστικής παρέμβασης. Με τους φορείς, όπως ο ΕΟΤ, να κινούνται ανταγωνιστικά με την τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, οδηγώντας σε μια άναρχη τουριστική πολιτική, που χαρακτηριζόταν από έλλειμμα συντονισμού και οράματος. Συνεπώς αναποτελεσματική. Αποδεικνύοντας με τον πλέον περίτρανο τρόπο την περιορισμένη σημασία που έδινε η προηγούμενη κυβέρνηση στον τομέα του τουρισμού, τον τόσο κρίσιμο για την πορεία και προοπτική της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, καθίσταται πλέον το στρατηγείο σχεδιασμού και ανάπτυξης της τουριστικής πολιτικής, το οποίο σταδιακά βάζει σε τάξη το κατακερματισμένο, ακατάστατο, άναρχο τουριστικό περιβάλλον της χώρας. Προχωρούμε με γοργούς ρυθμούς στην αναδιάταξη του χώρου, ολοκληρώνουμε εντός των ημερών τον νέο Οργανισμό, με βάση τον οποίο θα λειτουργήσει το Υπουργείο, ενώ εκπονούμε νομοθετήματα για τους εποπτευόμενους οργανισμούς και φορείς. Και βεβαίως, επίκειται η εγκατάστασή μας σε νέο, σύγχρονο, λειτουργικό κτίριο. Νέα διοικητική δομή, σύγχρονες εγκαταστάσεις, νέες τεχνολογίες, σύγχρονη αντίληψη προβολής του τουρισμού, συνιστούν το πλαίσιο βάσεως για τη νέα αρχιτεκτονική του ελληνικού τουρισμού.

Έχοντας κατά νου τις ατυχείς πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης, αφήνουμε στην άκρη τους αυτοσχεδιασμούς, τους ερασιτεχνισμούς και την προχειρότητα. Εγκαταστήσαμε σχέσεις ειλικρινούς επικοινωνίας, συνεννόησης, συνεργασίας και συνέργιας με όλους τους φορείς και παράγοντες που διαμορφώνουν την τουριστική έκφραση της Ελλάδος.

Χαράσσουμε και εφαρμόζουμε μία σύγχρονη όσο και έγκαιρη πολιτική επικοινωνίας και προβολής μέσα και έξω από την Ελλάδα, σε σημεία του κόσμου στην καρδιά των νέων αναδυόμενων αγορών, όπου απουσίαζε η χώρα μας στο παρελθόν.

Αξιοποιούμε το ολυμπιακό momentum, το εξαιρετικά ελκυστικό και προνομιακό για την χώρα μας μεταολυμπιακό τοπίο, το οποίο διαμορφώθηκε σε παγκόσμια κλίμακα μετά την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών και παρά-Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτή την ευκαιρία δεν θα την αφήσουμε να πάει χαμένη, και να είστε βέβαιοι, ότι θα κεφαλαιοποιήσουμε σύντομα την ιδιαίτερη δυναμική που δημιούργησε η κορυφαία αυτή στιγμή του αθλητισμού.

Διαμορφώνουμε ένα νέο και εξόχως φιλικό όσο και φιλόξενο προς τον επιχειρηματία επενδυτικό πλαίσιο, παραμερίζοντας δραστικά τα τεράστια γραφειοκρατικά εμπόδια, που ορθώνονταν μπροστά τους. Ανασυγκροτούμε και εκσυγχρονίζουμε τις υπηρεσίες μας, εντός και εκτός Ελλάδας, έχοντας στο επίκεντρο της πολιτικής μας την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την ποσοτική και ποιοτική αύξηση του τουριστικού ρεύματος, τη νέα εικόνα της Ελλάδος στον κόσμο.

Παρεμβαίνουμε έγκαιρα και πειστικά στην παγκόσμια τουριστική αγορά, εξασφαλίζοντας για την Ελλάδα την μοναδική και ιδιαίτερη θέση που της αξίζει, από τον πολιτισμό και την ιστορία της, όπως και το ανεκτίμητης αξίας απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον κάθε γωνιάς της πατρίδας μας.

Ανοίγουμε δρόμους ανάπτυξης στην ξεχασμένη και παραμελημένη ελληνική Περιφέρεια, ξεπερνώντας την εικόνα της Ελλάδας των δύο ταχυτήτων, των ανισοτήτων και των κοινωνικών αδικιών. Η Περιφέρεια, για δεκαετίες έξω από τον αναπτυξιακό χάρτη, εντάσσεται σε ολοκληρωμένα αναπτυξιακά προγράμματα τουριστικής κατεύθυνσης, με έμφαση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, στην ανάδειξη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και της πολιτιστικής μας ταυτότητας.

Έχουμε ως στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Την καθιέρωση του τουρισμού των δώδεκα μηνών, στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, σε νέους και αναξιοποίητους προορισμούς.

Πυλώνες της νέας αντίληψης αλλά και της στρατηγικής μας για τον τουρισμό είναι ο πολιτισμός, το περιβάλλον και η ανάπτυξη, σε αρμονική και ισόρροπη σχέση μεταξύ τους, κάτω από τις αρχές της αειφορίας.

Η Ελλάδα αναδεικνύεται ως υψηλός τουριστικός προορισμός, με σύγχρονες προδιαγραφές, όπου πρωτεύουσα θέση έχει η ποιότητα, και εισέρχεται αξιόπιστα στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Το νοικοκύρεμα, που από κοινού με τη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση και το σύνολο των Περιφερειών της χώρας έχουμε ξεκινήσει, ακολουθείται από την ποιοτική επανάσταση που θα οδηγήσει σε μία νέα σύγχρονη και πολιτισμένη εικόνα της χώρας.

Κατά τη διάρκεια των μηνών που πέρασαν, το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης δραστηριοποιήθηκε και κατέγραψε συγκεκριμένα αποτελέσματα, δηλωτικά των αλλαγών που συντελούνται αλλά και της νέας δυναμικής που αναπτύσσεται.

Νέος ιδρυτικός νόμος, νέος Οργανισμός, συγκρότηση Επιτροπής Κωδικοποίησης των νόμων για τον τουρισμό, συγκρότηση Επιτροπής για τον Ιαματικό Τουρισμό και άλλης για τη Χωροθέτηση των Τουριστικών Λιμένων. Συγκρότηση Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, πάταξη μεγάλου μέρους της γραφειοκρατίας, με τη μείωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών αδειοδοσίας από 25 σε 5.

Έγκαιρη έναρξη της διαφημιστικής μας εκστρατείας και προβολής της χώρας ανά τον κόσμο. Ήδη, σήμερα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προβάλλεται η χώρα μας και ακολουθεί τις επόμενες ώρες μεγάλης κλίμακας διαφημιστικό κύμα, με εφημερίδες, περιοδικά και διαφημιστικά μηνύματα στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου μας, που η προβολή του ξεκινάει τόσο έγκαιρα.

Την ίδια στιγμή επιτυγχάνουμε η χώρα μας να είναι τιμώμενη χώρα στις σημαντικότερες παγκοσμίως διεθνώς τουριστικές εκθέσεις με πρώτη εκείνη του Λονδίνου. Προωθούμε θεσμοθετημένες συνέργιες με συναρμόδια Υπουργεία και αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά και δίνοντας άμεσα λύση σε προβλήματα που μας έχουν κληροδοτηθεί.

Ξεκινάει πλούσιο και ευρύ νομοθετικό έργο, για όλες τις θεματικές μορφές τουρισμού, ενώ συγχρόνως διαθέσαμε χρηματικό ποσό ύψους 24 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του προγράμματος ΕΠΑΝ-Ανταγωνιστικότητα όλων των εμπλεκομένων στον τουρισμό.

Επιταχύνουμε τους ρυθμούς απορρόφησης κονδυλίων του Γ’ ΚΠΣ, μέσω του ΕΠΑΝ, με έμφαση στον ποιοτικό εκσυγχρονισμό τουριστικών καταλυμάτων, τη διάδοση της ελληνικής κουζίνας και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, οργανώνονται σεμινάρια μετεκπαίδευσης, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Δίνουμε δυναμικά το παρόν στο παγκόσμιο περιβάλλον, συνάπτουμε διεθνείς συμβάσεις και προωθούμε ευρωπαϊκές συνεργασίες και αναδεικνύουμε τον τουρισμό, ως μέσον γνωριμίας, συνάντησης, συνεννόησης και κατανόησης ανάμεσα στους λαούς, προωθώντας την τουριστική διπλωματία.

Ο Τουρισμός καθίσταται, πέραν των άλλων, και μέσον σταθερότητας, συνεργασίας και ειρήνης.

Επαναπροσδιορίζουμε τους στόχους και τη δραστηριότητα των Γραφείων Τουρισμού στο εξωτερικό. Τα ενισχύουμε με ειδικούς εμπειρογνώμονες, που διακρίνονται από την απαραίτητη γνώση και κατάρτιση, σε θέματα τουριστικής πολιτικής, στρατηγικής, marketing και επικοινωνίας.

Προχωρούμε στην ίδρυση Γραφείων Τουρισμού σε χώρες στις οποίες μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν, σε νέες και αναδυόμενες αγορές του κόσμου (όπως στο Πεκίνο και τη Σαγκάη) και ανοίγουμε γραφεία του ελληνικού τουρισμού σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών της χώρας και στους τουριστικούς προορισμούς.

Οργανώνουμε σε νέες βάσεις και με σύγχρονα πρότυπα τους εποπτευόμενους φορείς, τον ΕΟΤ ως εκτελεστικού βραχίονα της τουριστικής μας πολιτικής, την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης η οποία εξυγιαίνεται με σκοπό να υπηρετεί την αναπτυξιακή και επενδυτική μας πολιτική, προστατεύοντας την περιουσία του ελληνικού τουρισμού, τον Οργανισμό Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης δίνοντας έμφαση στην τουριστική παιδεία, αγωγή και συμπεριφορά. Την Αγροτουριστική και το Ελληνικό Φεστιβάλ ως πολιτιστικού βραχίονα του ελληνικού τουρισμού.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Η Ελλάδα προχωράει, εξελίσσεται, αναπτύσσεται, προοδεύει. Ο προϋπολογισμός του επόμενου χρόνου θέτει γερά και ισχυρά θεμέλια. Αποπνέει σιγουριά, αξιοπιστία και αισιοδοξία, διακρίνεται από όραμα, ευαισθησία, ρεαλισμό. Θέτει στόχους. Αρωγός μας η ελληνική κοινωνία και ο πολίτης, που βλέπει και πάλι μετά από χρόνια να ανοίγει μπροστά του δρόμος αισιοδοξίας.

Στον τομέα του τουρισμού εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε με όλους, κάτω από την αρχή της συνυπευθυνότητας, προσβλέποντας σε μία νέα περίοδο δυναμικής ανάταξης του ελληνικού τουρισμού, ο οποίος διεισδύει στον παγκόσμια τουριστική αγορά, με αυτοπεποίθηση και δυναμισμό.

Η Ελλάδα του αυτοσχεδιασμού, του ερασιτεχνισμού και της προχειρότητας, δίνει τη θέση της στην Ελλάδα της καινοτομίας, του εκσυγχρονισμού, του κύρους, της αξιοπιστίας, της Ελλάδας του πολιτισμού.

Όραμα και στόχος μας είναι η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Τα πράγματα αλλάζουν. Οι κοινωνίες κινούνται με γρήγορους ρυθμούς μπροστά, το παγκόσμιο περιβάλλον προβάλλει προκλητικό και ενδιαφέρον. Η Ελλάδα οφείλει και μπορεί να είναι παρούσα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, με τον πολιτισμό της, την οικονομία της, τους ανθρώπους της. Προϋπόθεση γι’ αυτό, ένα σύγχρονο δημόσιο σύστημα και μία υγιής οικονομία.

Η νέα διακυβέρνηση βάζει τα θεμέλια της νέας εποχής. Ένα από τα πρώτα της βήματα και ο προϋπολογισμός, που σήμερα συζητούμε.

Ένας προϋπολογισμός που βλέπει, όπως και η κυβέρνησή μας μπροστά και μακριά. Ψηφίζοντάς τον, συμβάλλουμε και συμμετέχουμε στην βαθειά πολιτική και κοινωνική αλλαγή, την οποία δεσμευτικά απέναντι στον ελληνικό λαό, έχουμε αναλάβει υπεύθυνα να πραγματοποιήσουμε, με πρώτο σταθμό τη διαμόρφωση ενός αισιόδοξου ορίζοντα για την πατρίδα μας, την οικονομία και την ελληνική κοινωνία.

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024