Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΣυνέντευξηΑλέξανδρος ΧρυσάφηςΠροοπτικές τουριστικής ανάπτυξης του Νομού Σερρών

Αλέξανδρος ΧρυσάφηςΠροοπτικές τουριστικής ανάπτυξης του Νομού Σερρών

Αλέξανδρος Χρυσάφης
Προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης του Νομού Σερρών

TravelDailyNews: Κύριε πρόεδρε, πόσο πιστεύετε ότι επηρεάζει η ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή σας την πορεία των επιχειρήσεων, όχι μόνο των τουριστικών, αλλά και γενικά των εμπορικών;

Αλέξανδρος Χρυσάφης: Το αποτέλεσμα της αύξησης της εμπορικής και βιομηχανικής παραγωγής είναι η δημιουργία του τομέα παροχής υπηρεσιών, που καθιερώνουν νέες θέσεις εργασίας σε όλους τους κλάδους παραγωγής και κατανάλωσης, εκ των οποίων σημαντική θέση για εμάς κατέχει και ο τουρισμός, που αποτελεί μια από τις κυριότερες πηγές παραγωγής εθνικού προϊόντος, απασχόλησης και ανάπτυξης.

Η διεύρυνση της Ευρώπης δημιουργεί έναν ενιαίο χώρο με 430 εκατ. κατοίκους, που θα ταξιδεύουν χωρίς περιορισμούς, από χώρα σε χώρα.

Ο Νομός Σερρών, λόγω της γεωγραφικής του θέσης, αποτελεί τον κατεξοχήν δίαυλο επικοινωνίας της χώρας μας με την Ανατολική και Βόρεια Ευρώπη. Ο ρόλος του τελωνείου του Προμαχώνα καθίσταται ακόμη ζωτικότερος, καθώς η ρευστή πολιτικοοικονομική κατάσταση στην πρώην Γιουγκοσλαβία περιορίζει τους εναλλακτικούς άξονες σύνδεσης της χώρας και με την Κεντρική και με τη Δυτική Ευρώπη. Οι προσπάθειες λοιπόν, τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών φορέων του Νομού, κάθε βαθμίδας, πρέπει να επικεντρωθούν στην ορθολογική και συνετή διαχείριση του αναμενόμενου αυξημένου τουριστικού ρεύματος ενόψει και μετά των Αγώνων του 2004.

TDN: Με τι τρόπους προωθεί και προβάλει το Επιμελητήριο τον τουρισμό στις Σέρρες;

Α.Χ.: Η διοίκηση του Επιμελητηρίου Σερρών από την αρχή της θητείας αναγνωρίζοντας την σημαντικότητα της ανάπτυξης του τουρισμού στο Νομό, δημιούργησε ξεχωριστό τμήμα τουρισμού, με επικεφαλής το μέλος του Δ.Σ. κ. `Αρη Δρογαλά, ο οποίος μετέχει και στην Νομαρχιακή επιτροπή προβολής του Ν. Σερρών, την οποία μάλιστα επιδοτούμε ετησίως. Επίσης, για να εκμεταλλευτούμε τις προκλήσεις, που δημιουργούνται ενόψει και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, συνεργαζόμαστε με τον Καθηγητή Φυσικής Αγωγής κ. Νίκο Αθανασίου, ως επιστημονικό υπεύθυνο Αθλητισμού και Τουρισμού.

Οι μέχρι τώρα δράσεις προβολής του τουρισμού από το ΕΒΕΣ είναι:

  • Ειδικά αφιερώματα Τουρισμού στο μηνιαίο περιοδικό μας ‘Επιμελητηριακά Νέα’
  • Μέσω της ιστοσελίδας μας ξενάγηση στα αξιοθέατα του Νομού μας
  • Ειδικό prospectus σε Ελληνικά και Αγγλικά με τα Τουριστικά αξιοθέατα και τα εξαγώγιμα προϊόντα του Νομού μας, ιδιαίτερα στα τρόφιμα και ποτά.
  • Καταχωρήσεις σε περιοδικά και εφημερίδες του Νομού μας για την προώθηση των Τουριστικών αξιοθέατων
  • Καταχώρηση στο πιο έγκυρο ηλεκτρονικό περιοδικό της Ελλάδας το Travel Daily News και το Travel for all, αλλά και άλλα έγκριτα περιοδικά στην Ελλάδα
  • Πρόγραμμα ξενάγησης των Σπουδαστών του Νομού μας ΤΕΦΑΑ και ΤΕΙ
  • Συμμετοχή σε εκδηλώσεις και συνέδρια Τουρισμού: 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Σερρών – Φιλοξενία δημοσιογράφων και Tour operators – Παγκόσμιο Συνέδριο Αθλητικού Τουρισμού στη Ρόδο – Συμμετοχή σε εκθέσεις τουρισμού του ΕΟΤ μέσω της Περιφέρειας.

TDN: Ποιο είναι το τουριστικό προϊόν, που προωθεί η περιοχή σας; Ποιες είναι οι κύριες αγορές στις οποίες στοχεύετε να στραφείτε τα επόμενα χρόνια;

A.X.: Η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Νομού, με την ιδιαίτερη γεωμορφολογία, προσφέρεται για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Επίκεντρο του σχεδιασμού της τουριστικής ανάπτυξης και προβολής του Νομού πρέπει να είναι ο οικολογικός τουρισμός κατά κύριο λόγο, αλλά και του ιαματικού, πολιτιστικού, θρησκευτικού, οικοτουρισμού και τέλος του αθλητικού τουρισμού.

Οι φυσικοί, πολιτιστικοί και ανθρωπογενείς πόροι του Νομού μας, που προκαλούν και θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη μελλοντικά είναι:

  • Ο διεθνούς φήμης και σημασίας υγρότοπος της Λίμνης Κερκίνης
  • Οι επιβλητικοί ορεινοί όγκοι του Μπέλλες, Όρβηλου, Λαϊλιά, Μενοικίου και Παγγαίου
  • Αρχαιολογικοί χώροι με αιχμή τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης
  • Πλούσιος μοναστηριακός πλούτος (Θρησκευτικές διαδρομές με ξενάγηση στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον με αιχμή την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου)
  • Ιστορικά μνημεία και ιστορικοί τόποι με αιχμή την μοναδική στον κόσμο οχυρωματική γραμμή του Ρούπελ
  • Το επιβλητικό Σπήλαιο της Αλιστράτης
  • Τα ιαματικά Λουτρά Αγγίστρου και Σιδηροκάστρου
  • Ο αθλητικός τουρισμός με αιχμή το Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών
  • Πολυάριθμες πολιτιστικές εκδηλώσεις, έθιμα και τοπικές παραδόσεις
  • Εξαιρετική παραδοσιακή κουζίνα και παραδοσιακές συνταγές ( Τοπικά προϊόντα με δυνατότητα διοχέτευσης στο τουριστικό σύστημα (αμπελοοινικά, ορεινό σφάγιο, φέτα, κασέρι, βούτυρο, μέλι, προϊόντα βουβαλοτροφίας, ελαιοκομικά).

Στα πλαίσια των επιχειρησιακών προγραμμάτων του Γ΄ ΚΠΣ (Κερκίνης και Δ. Παγγαίου, LEADER+, ΕΠΑΝ, ΕΠΕΡ ΠΕΠ ΚΜ., ΕΛΛΑΔΑ 2004) οι προτεραιότητες, που δίδονται σε χωροταξικό επίπεδο Νομού αποδίδουν ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη του αγροτουρισμού, του οικοτουρισμού και του αθλητικού τουρισμού. Οι παρεμβάσεις αυτές είναι ικανές να προσδώσουν μια πολύ σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη του αγροτουρισμού και του οικοτουρισμού στο νομό Σερρών, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει έναν εξαιρετικά ανταγωνιστικό και δημοφιλή αγροτουριστικό – αθλητικό προορισμό.

TDN: Μπορείτε να μας αναλύσετε την γενική υποδομή του νομού και πως αυτή επηρεάζει τον τουρισμό;

A.X.: Η συγκοινωνιακή σύνδεση του νομού Σερρών με τις εν δυνάμει δεξαμενές τουριστικής πελατείας, επιτυγχάνεται είτε μέσω οδικού δικτύου είτε μέσω του Σιδηροδρόμου. Αυτό σημαίνει ότι τα βασικά μέσα μαζικής μεταφοράς προς τη περιοχή είναι το τρένο και το λεωφορείο. Σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί η γειτνίαση του με την σημαντική σε μέγεθος αγορά της Θεσσαλονίκης, καθώς και οι δυνατότητες επικοινωνίας με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, μέσω του τελωνείου Προμαχώνα.

Επομένως η ολοκλήρωση του κάθετου `Αξονα 60 (Δερβένι – Σέρρες – Δρέσδη – Πράγα / Νυρεμβέργη – Μπρατισλάβα / Βιέννη – Βουδαπέστη – Σόφια, που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Σόφια μέσω Προμαχώνα και Kulata (Βουλγαρία – Πανευρωπαϊκός Διάδρομος IV) είναι αίτημα πρώτιστης σημασίας για το Ν. Σερρών και η νέα Κυβέρνηση επιβάλλεται να εξασφαλίσει τη σχετική χρηματοδότηση που απαιτείται. Επίσης, σε σχέση με την Εγνατία Οδό, είναι πολύ σημαντική η διεκδίκηση της θέσης σταθμού εξυπηρέτησης διερχομένων οχημάτων στην Εγνατία μέσα στα όρια του Ν. Σερρών.

Εξαιτίας αυτού του γεγονότος ένας πολύ σημαντικός αριθμός αλλοδαπών διέρχεται του νομού και οι οποίοι θα μπορούσαν ν’ αποτελούν εν δυνάμει τουρίστες. Επίσης, ο νομός Σερρών διαθέτει ένα από τα πυκνότερα εσωτερικά δίκτυα, γεγονός που εξασφαλίζει κατά βάση τις προϋποθέσεις διάχυσης του τουριστικού ρεύματος προς όλα τα σημεία τουριστικής έλξης, είτε αυτό μετακινείται με Ι.Χ. αυτοκίνητο, είτε με κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς.

Επίσης, η βελτίωση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου για φθηνή και αξιόπιστη επικοινωνία σε όλα τα σημεία του νομού αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας των Σερραϊκών επιχειρήσεων.

Προτείνουμε ακόμα την κατασκευή ενός Βαλκανικού Εκθεσιακού Κέντρου, στο οποίο θα εκτίθενται μόνιμα τα προϊόντα των Σερραϊκών επιχειρήσεων και θα διεξάγονται θεσμοθετημένες εκδηλώσεις προβολής τους, και το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιείται για την προβολή βαλκανικών βιολογικών γεωργικών προϊόντων.

TDN: Η ξενοδοχειακή υποδομή του νομού είναι επαρκής; αριθμητικά και ποιοτικά;

Α.Χ.: Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Νομός μας υστερεί δραματικά σε ειδικές τουριστικές υποδομές, που θα αμβλύνουν την έντονη εποχικότητα του τουρισμού μας και θα αυξήσουν την απασχόληση, ενώ παράλληλα ένα πολύ μεγάλο τμήμα των μικρών μας ξενοδοχείων, που αποτελούν τον κορμό του Σερραϊκού τουρισμού, πρέπει άμεσα να εκσυγχρονισθεί, ώστε να συνεχίσει να είναι ανταγωνιστικό.

Στο νομό Σερρών υπάρχουν 21 καταλύματα φιλοξενίας επισκεπτών συνολικής δυναμικότητας 1305 κλινών. Ο κλάδος χαρακτηρίζεται από υψηλή χωρική συγκέντρωση καθώς πλέον του 54% της δυναμικότητας βρίσκεται στο εσωτερικό ή τα περίχωρα της πόλης των Σερρών. Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των προγραμμάτων του Γ΄ ΚΠΣ μέχρι το 2008 οι προβλεπόμενες επενδύσεις εκτιμάται ότι θα έχουν ως εκροές την νέα δημιουργία 20 μονάδων φιλοξενίας με 600 νέες κλίνες στον τουρισμό.

Το μέγεθος της συνολικής δυναμικότητας, του αριθμού των διανυκτερεύσεων (μέσος ετήσιος όρος 120-135.000 – πληρότητα 37,5%) στο σύνολο της εγχώριας τουριστικής αγοράς (60 – 61.500.000) ανέρχεται μόλις σε 0,2%, γεγονός που καταδεικνύει την πολύ περιορισμένη τουριστική δραστηριότητα στο Νομό.

Βασικό στόχο ενός αισιόδοξου σχεδιασμού αποτελεί η αύξηση του μεριδίου αγοράς του Νομού από 0,2% σήμερα σε 0,4% στο 2010 (350.000 διανυκτερεύσεις). Για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, θα πρέπει η μέση ετήσια αύξηση του αριθμού των διανυκτερεύσεων των ημεδαπών τουριστών να αγγίζει το 15% και των αλλοδαπών κατά μέσο όρο 25% ετησίως.

TDN: Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα για την τουριστική ανάπτυξη του Νομού σας και τι κατά τη γνώμη σας, πρέπει να γίνει;

A.X.: Ο επιχειρηματικός κόσμος ανησυχεί έντονα για το περιεχόμενο του νέου υπό διαμόρφωση αναπτυξιακού νόμου, που θα επηρεάσει αποφασιστικά το τουριστικό μας προϊόν και την δημιουργία φιλικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Μέσα σε αυτή τη συγκυρία οι Σερραίοι επιχειρηματίες πρέπει να γνωρίζουν ότι μόνο η σταθερή προσήλωση στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών και η καλή σχέση ποιότητας / τιμής θα τους οδηγήσουν σιην επιτυχή αντιμετώπιση του σκληρού ανταγωνισμού, που είναι βέβαιο ότι θα δεχθούν.

Το καθοριστικότερο κριτήριο, με το οποίο ένας επισκέπτης επιλέγει για διακοπές το νομό Σερρών είναι η σύσταση άλλων ατόμων (πλέον του 50%), τα οποία έχουν προηγούμενη εμπειρία από την περιοχή. Ωστόσο αδυναμία διαπιστώνεται στην στρατηγική προσέγγισης του πληθυσμού – στόχου, που δεν τυγχάνει αποδέκτης σύστασης και στερείται της απαιτούμενης ενημέρωσης.

Αναλύοντας, λοιπόν, την τεχνική της Τουριστικής Προβολής και Διαφήμισης, πρέπει να υποβάλλουμε πάνω από όλα το συγκριτικό πλεονέκτημα, που διαθέτει ο Νομός μας στον Τουρισμό, σε σχέση με τους υπόλοιπους ανταγωνιστές, και επιπλέον να υποσχόμαστε πάντα την συντριπτική διαφορά και κάτι ακόμα ανώτερο από αναψυχή, περιπέτεια, άψογη και εγκάρδια φιλοξενία. Η πεποίθηση του θεσμού είναι η δυναμική προέκταση σε ικανοποιητικούς ρυθμούς ολόκληρου του τομέα της Τουριστικής προσφοράς υπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένων και τα ταξιδιωτικά πρακτορεία, τελωνεία, τράπεζες, ταχυδρομεία, ταξί, εστιατόρια, πρατήρια καυσίμων, καφέ. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να έχει και η ηλεκτρονική τουριστική προβολή του Νομού μας, δεδομένης της διεθνώς αποδεδειγμένης σημαντικής διείσδυσης του Διαδικτύου στην αναζήτηση και τελικά στην επιλογή τουριστικών προορισμών από τους δυνητικούς επισκέπτες.

TDN: Πως πιστεύετε ότι θα αξιοποιηθεί ο Αθλητικός τουρισμός;

Α.Χ.: Εδώ και ένα χρόνο μέσω των συνεργατών μας του τμήματος Τουρισμού υποβάλαμε στον ΕΟΤ ολοκληρωμένη πρόταση προώθησης και προβολής του αθλητικού τουρισμού στο Νομό μας (Αυτοκινητοδρόμιο, Ιππικός, Σκοποβολή, Μπάντμιντιντον, Rafting, Χειμερινό Σκι, Αιωροπτερισμός, Υγεία και θεραπεία), η οποία αξιολογήθηκε θετικά, αλλά ακόμα δεν υλοποιήθηκε.

Ανάλογη προβολή και μάλιστα με χορηγό το Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών έγινε τον Ιούλιο στη Ρόδο Παγκόσμιο Συνέδριο Αθλητικού Τουρισμού, ενώ στα πλαίσια Τουριστικής προβολής του Νομού Σερρών (marketing plan 2004), εκδίδεται 8σέλιδο prospectus για το Αυτοκινητοδρόμιο και την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στο Νομό μας.

TDN: Ο Νομός διαθέτει πλούσια εκκλησιαστική κληρονομιά. Είναι πόλος έλξης για εκκλησιαστικό τουρισμό;

Α.Χ.: Όπως προαναφέραμε στο Νομό μας υπάρχει πλούσιος μοναστηριακός πλούτος, με αιχμή την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου, ένα εκπληκτικής ομορφιάς μνημείο της Βυζαντινής τέχνης, αλλά και την Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας, το Ιερό Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου, της Αγίας Κυριακής Αλιστράτης, του Προφήτη Ηλία Αγίου Πνεύματος, την Παναγία Βύσσιανης, αλλά και μέσα στην πόλη, η εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων και η Εκκλησία Αγίου Νικολάου. Σε συνδυασμό με το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης, το Μπεζεστένι – Αρχαιολογικό μουσείο Σερρών, το μουσείο Σαρακατσάνων κλπ, δημιουργούν άριστες θρησκευτικές διαδρομές, σε συνδυασμό με ξενάγηση στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον του Νομού μας.

TDN: Κατά την περιήγηση μας στον νομό σας διαπιστώσαμε ότι το φαράγγι δίπλα στο σπήλαιο Αλιστράτης δεν αξιοποιείται. Τι μπορεί να γίνει με αυτόν το δρόμο;

Α.Χ.: Είναι αλήθεια ότι ο δρόμος από την Αλιστράτη στο σπήλαιο δεν ανταποκρίνεται στην επιβλητικότητα του μοναδικού αυτού τουριστικού πόλου έλξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι σύντομα θα ενταχθεί στα έργα του ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας ώστε να υπάρχει καλύτερη πρόσβαση.

Όσον αφορά όμως στην κοιλάδα του Αγγίτη, ήδη ξεκίνησαν έργα αξίας 2.000.000 ευρώ μέσω των επιχειρησιακών προγραμμάτων του Γ΄ ΚΠΣ (ΟΠΑΑΧ Παγγαίου, LEADER+ και ΠΕΠ Κ.Μ.), για την κατασκευή διαδρόμου συνδετικού του σπηλαίου Αλιστράτης με το φαράγγι του Αγγίτη, την κατασκευή περιπατητικών μονοπατιών και ποδηλατοδρόμου κατά μήκος του φαραγγιού, γεφυρών, κιοσκίων, αναψυκτηρίων και κέντρου πληροφόρησης.

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024