Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΤο Θέμα της ΕπικαιρότηταςΚύρια σημεία του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού ΕΟΤ 2005

Κύρια σημεία του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού ΕΟΤ 2005

Κύρια σημεία του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού ΕΟΤ 2005

Το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2005 του ΕΟΤ, θα ισχύσει για τα υποπρογράμματα 1 και 2 από 15 Ιουνίου 2005 έως 31-12-2005, ενώ για το υποπρόγραμμα 3 από 1 Οκτωβρίου έως 10 Δεκεμβρίου 2005.

Χωρίζεται σε 3 υποπρογράμματα:


  1. Πρόγραμμα 8ημερων Διακοπών (7 διανυκτερεύσεων).
  2. Πρόκειται για το γνωστό μέχρι σήμερα πρόγραμμα, στο οποίο, οι πολίτες που πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, μπορούν να κάνουν διακοπές 8 ημερών / 7 διανυκτερεύσεων, με μειωμένη συμμετοχή, σε όλη την Ελλάδα, εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

  3. Πρόγραμμα Εκδρομών εντός Ελλάδος

    Οι εκδρομές είναι τριήμερες (δύο διανυκτερεύσεις) ή πενθήμερες (4 διανυκτερεύσεις). Φορείς υλοποίησης είναι τα τουριστικά γραφεία όλης της Χώρας, που λειτουργούν νομίμως.

    Ελάχιστες υπηρεσίες που θα προσφέρονται:


    • Μεταφορά από και προς την αφετηρία και από και προς τους τοπικούς προορισμούς.

    • Διαμονή σε μονόκλινα ή δίκλινα δωμάτια με πρωινό, σε καταλύματα νομίμως λειτουργούντα, πέντε τεσσάρων και τριών Αστέρων για τα ξενοδοχεία, τεσσάρων και τριών κλειδιών για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα.
    • Ειδικά για τις 3μερες εκδρομές, το πρόγραμμα περιλαμβάνει οπωσδήποτε και μία φυσική δραστηριότητα (π.χ. rafting, αναρρίχηση, παρατήρηση πουλιών, πεζοπορία κλπ) ή πολιτιστική δραστηριότητα (επίσκεψη σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, μοναστήρια κλπ). Στις περιπτώσεις αυτές, το γραφείο διαθέτει το στελεχικό δυναμικό για την επιτυχία της εκδρομής, δηλαδή, ξεναγό, οδηγό φυσικών δραστηριοτήτων, τον απαραίτητο εξοπλισμό κ.λ.π..

    Χρήση των δύο αυτών Προγραμμάτων μπορούν να κάνουν:


    • Μόνιμοι υπάλληλοι και Συνταξιούχοι του Δημόσιου Τομέα και των Ν.Π.Δ.Δ..
    • Μισθωτοί και Συνταξιούχοι του Ιδιωτικού Τομέα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι δικαιούχοι του αντίστοιχου Προγράμματος της Εργατικής Εστίας.

    • Αγρότες και συνταξιούχοι του Ο.Γ.Α., υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν κάνει χρήση των προγραμμάτων της Εργατικής ή Αγροτικής εστίας ή του ΕΟΤ, το τρέχον ή το προηγούμενο έτος.
    • Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες.
    • Συνταξιούχοι ταμείων, τα οποία ασφαλίζουν ελεύθερους επαγγελματίες ή επιχειρηματίες (π.χ. Τ.Ε.Β.Ε., Τ.Σ.Α. κ.λ.π.).
    • Aνεργοι (εφ` όσον έχουν ενημερωμένη κάρτα ανεργίας από τον Ο.Α.Ε.Δ. και δεν είναι δικαιούχοι του προγράμματος της Εργατικής Εστίας).
    • Aτομα με αναπηρία 67% και άνω, ανεξαρτήτως φορολογητέου εισοδήματος και εφόσον, δεν είναι δικαιούχοι του προγράμματος της Εργατικής Εστίας Τα άτομα αυτά εφόσον είναι μεμονωμένα, δικαιούνται Δελτίου Κοινωνικού τουρισμού για δύο άτομα (ένα για τον / την ίδιο / ίδια και ένα για τον/την συνοδό).

    Διευκρινίζεται ότι δελτίο Κοινωνικού Τουρισμού χορηγείται και σε συνταξιούχους (συζύγους – τέκνα), που λαμβάνουν σύνταξη από τα παραπάνω ταμεία, λόγω θανάτου του κυρίως ασφαλισμένου, εφόσον η σύνταξη αυτή αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων και εφόσον τα τέκνα δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους ή το 25ο σε περίπτωση σπουδών, οπότε απαιτείται η προσκόμιση του σχετικού πιστοποιητικού σπουδών.

    Προϋποθέσεις χορήγησης του δελτίου Κ.Τ.

    1. Απαραίτητη προϋπόθεση, είναι το ατομικό (στην περίπτωση των μεμονωμένων δικαιούχων) ή το οικογενειακό (για τις λοιπές των περιπτώσεων) φορολογητέο εισόδημα των δικαιούχων, με βάση το εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας, να μην υπερβαίνει τα αναγραφόμενα, στον παρακάτω πίνακα, ποσά:
      • Μεμονωμένος δικαιούχος: 16.000 ευρώ

      • Ζευγάρι από το οποίο ο ένας είναι δικαιούχος ή μονογονεακή οικογένεια: 19.000 ευρώ
      • Ζευγάρι δικαιούχων: 22.000 ευρώ
      • Πολύτεκνες οικογένειες: 31.000 ευρώ
      • Για κάθε παιδί το μέγιστο προβλεπόμενο κατά τα ανωτέρω εισόδημα προσαυξάνεται:
        • Για ένα παιδί: 300 ευρώ
        • Για δύο παιδιά: 900 ευρώ (δηλ. 450 ευρώ για κάθε παιδί)
        • Για τρία παιδιά: 1.500 ευρώ (δηλ. 500 ευρώ για κάθε παιδί)
        • Για λοιπά προστατευόμενα μέλη εκτός τέκνων: 1.500 ευρώ
    2. Να μην είναι δικαιούχοι της Εργατικής Εστίας.
    3. Να μην έκαναν χρήση του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού του ΕΟΤ, το 2004. Για το 2005 μπορούν να επιλέξουν ένα μόνο από τα υποπρογράμματα του ΕΟΤ. Οι αγρότες εφόσον δεν έκαναν χρήση του προγράμματος του ΕΟΤ ή της Αγροτικής Εστίας το 2004, μπορούν να επιλέξουν είτε το πρόγραμμα του 2005 της Αγροτικής Εστίας, είτε ένα από τα υποπρογράμματα του ΕΟΤ. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες (με αναπηρία 67% και άνω) δικαιούνται δύο δελτίων (1 για τον/την δικαιούχο και 1 για τον / την συνοδό) ανεξαρτήτως φορολογητέου εισοδήματος και ασφαλιστικού φορέα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι δικαιούχοι της Εργατικής Εστίας και μπορούν να λαμβάνουν δελτία Κ.Τ. κάθε χρόνο.
  4. Πρόγραμμα για τους συνταξιούχους

    Το Πρόγραμμα θα ισχύσει για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και το 1ο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Η διάρκεια των διακοπών είναι έως 7 διανυκτερεύσεις και απευθύνεται σε όλους τους συνταξιούχους (με τα προστατευόμενα μέλη τους), όλων των ταμείων, ανεξαρτήτως εισοδήματος, που λαμβάνουν σύνταξη λόγω γήρατος ή λόγω αναπηρίας, με ποσοστό αναπηρίας από 67% και πάνω. Στις περιπτώσεις αναπηρίας, θα μπορούν να παίρνουν δελτία και για τον / την σύζυγο ή τον / την συνοδό τους.
    Οι συνταξιούχοι, που θα επιλέξουν αυτό το πρόγραμμα θα φιλοξενηθούν στα τουριστικά καταλύματα που θα δηλώσουν συμμετοχή, εντελώς δωρεάν.

    Προϋποθέσεις

    • Να μην είναι δικαιούχοι της Εργατικής Εστίας
    • Να μην έκαναν χρήση του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού του ΕΟΤ το 2004 ή κάποιου άλλου υποπρογράμματος του φετινού Προγράμματος Κ.Τ. του ΕΟΤ ή των Προγραμμάτων της Αγροτικής Εστίας το 2004 και το 2005.

Ο ΕΟΤ θα εκδώσει τρία φυλλάδια, ένα για κάθε υποπρόγραμμα, στα οποία θα περιλαμβάνονται όλοι οι όροι και προϋποθέσεις, τα καταλύματα και τα τουριστικά γραφεία που θα συμμετάσχουν, οι τιμές των καταλυμάτων και κάθε άλλη λεπτομέρεια. Τα ενημερωτικά φυλλάδια και τα δελτία Κοινωνικού Τουρισμού, όλων των υποπρογραμμάτων, θα διανέμονται από τα ΚΕΠ όλης της Χώρας από την 1η Ιουνίου 2005, ενώ πληροφορίες θα μπορούν πολύ σύντομα να παρέχονται από το τηλέφωνο 1564.

Διευκρινίσεις για τους επιχειρηματίες

  • Στο πρώτο Πρόγραμμα των 8ημέρων διακοπών μπορούν να συμμετάσχουν τα ξενοδοχεία, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια / διαμερίσματα και τα campings όλης της χώρας (εκτός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης), με επιδότηση 12 ευρώ, 10,5 ευρώ και 5 ευρώ αντίστοιχα.
  • Στο δεύτερο Πρόγραμμα των εκδρομών, η επιδότηση των τουριστικών γραφείων κατ΄ άτομο είναι 60 ευρώ για τις τριήμερες και 80 ευρώ για τις πενθήμερες εκδρομές.
  • Στο τρίτο πρόγραμμα για τους συνταξιούχους, μπορούν να συμμετάσχουν οι τουριστικές επιχειρήσεις καταλυμάτων όλων των λειτουργικών μορφών και τάξεων που λειτουργούν νόμιμα με το ειδικό σήμα, σε όλη την Ελλάδα, υπό την αυστηρή προϋπόθεση να διαθέτουν δωμάτια με ιδιαίτερο λουτρό και θέρμανση.

Η ημερήσια επιδότηση από τον ΕΟΤ ορίζεται στα 20 ευρώ ανά άτομο και η συμμετοχή των δικαιούχων μηδενική. Συνεπώς, το ποσό των 20 ευρώ αποτελεί το σύνολο της τιμής, που θα εισπράξει ο επιχειρηματίας για κάθε δικαιούχο ανά διανυκτέρευση.

Για τη συμμετοχή των καταλυμάτων και των τουριστικών γραφείων απαιτείται αίτηση του επιχειρηματία, στην οποία θα συμπληρώνονται τα στοιχεία που περιέχονται τις αντίστοιχες, κατά πρόγραμμα αιτήσεις και διανέμονται από την Κεντρική Υπηρεσία του ΕΟΤ, τις Νομαρχίες, τις Διευθύνσεις και τα Γραφεία Τουρισμού της Περιφέρειας, μαζί με τις σχετικές διευκρινιστικές εγκυκλίους.

Προθεσμία υποβολής της αίτησης συμμετοχής μέχρι τις 30 Απριλίου 2005.

Νέα στοιχεία του προγράμματος (σε σχέση με τα Προγράμματα των προηγούμενων ετών)


  1. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένου χαρακτήρα πρόγραμμα, εξαιρετικά υψηλού κόστους, που προϋπολογίζεται στα 6.000.000 ευρώ περίπου. Αρκεί να αναφερθεί ότι το Πρόγραμμα του 2004 κόστισε 3.300.000, συνεπώς πρόκειται για διπλασιασμό των διατιθέμενων κονδυλίων. Η ειδοποιός διαφορά του σε σχέση με τα Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού άλλων φορέων, είναι ότι το Πρόγραμμα του Ε.Ο.Τ. δεν είναι ανταποδοτικό, δηλαδή οι διατιθέμενοι πόροι δεν αντλούνται από τις εισφορές των δικαιούχων, αλλά αποκλειστικά και μόνο από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΕΟΤ.
  2. Για πρώτη φορά, πέραν του κλασσικού που υλοποιείται κάθε χρόνο, σχεδιάστηκαν δύο νέα υποπρογράμματα:
    • Το υποπρόγραμμα των εκδρομών, που δίνει τη δυνατότητα για οργανωμένες διακοπές πέντε ημερών, αλλά και για τριήμερες αποδράσεις, στις οποίες οι νέοι, οι οικογένειες και άλλες ομάδες ατόμων με πολιτιστικά ή φυσιολατρικά ενδιαφέροντα, μπορούν να συμμετέχουν με μειωμένη οικονομική συμμετοχή. Παράλληλα, τα τουριστικά γραφεία, ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες της τουριστικής μας αγοράς, επιδοτούνται για πρώτη φορά, από το πρόγραμμα Κ.Τ. του ΕΟΤ, με απώτερο στόχο τη διοργάνωση τουριστικών πακέτων εσωτερικού τουρισμού, που θα εξυπηρετούν όλο και περισσότερες πληθυσμιακές ομάδες.
    • Το υποπρόγραμμα για την τρίτη ηλικία απευθύνεται σε όλους τους συνταξιούχους, κυρίως σε αυτούς λαμβάνουν σύνταξη λόγω γήρατος, αλλά και σε όσους έχουν αποσυρθεί από την ενεργό επαγγελματική δράση, λόγω αναπηρίας. Εφαρμόζεται, για πρώτη φορά στην ιστορία του Κοινωνικού Τουρισμού του ΕΟΤ, με μηδενική συμμετοχή των ατόμων που θα το επιλέξουν και σημαντική επιδότηση από τον ΕΟΤ, των καταλυμάτων που θα συμμετάσχουν, 20 ευρώ / άτομο / διανυκτέρευση. Μοναδικό κριτήριο είναι η συνταξιοδότηση των ατόμων, όλων των ταμείων, ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Στόχοι

Η πιλοτική εφαρμογή των δύο αυτών υποπρογραμμάτων έχει πολλαπλούς στόχους, όπως:

  • Την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου
  • Την ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμού
  • Την τόνωση των οικονομιών των τουριστικών προορισμών
  • Την ενίσχυση των πληθυσμιακών ομάδων με μέσα/χαμηλά εισοδήματα
  • Την προώθηση των προγραμμάτων εναλλακτικού τουρισμού, που μέσα από τις τριήμερες εκδρομές, ενισχύουμε.

Τουριστική πολιτική με κοινωνικά κριτήρια

Βασικός γνώμονας για το σχεδιασμό αυτών των δύο προγραμμάτων είναι η προσπάθεια του ΕΟΤ και του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης να δώσουν την ευκαιρία:

  • στους νέους να γνωρίσουν τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες των ελληνικών τουριστικών προορισμών,

  • στις οικογένειες να πραγματοποιήσουν διακοπές, με μειωμένη οικονομική συμμετοχή, ώστε ενισχυθεί ο οικογενειακός προϋπολογισμός
  • στους πολίτες της τρίτης ηλικίας, να επισκεφθούν όλη την Ελλάδα και να νοιώσουν τη “φιλοξενία” και το σεβασμό που επιφυλάσσει η Πολιτεία γι` αυτούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιλογή των συνταξιούχων, για χάρη των οποίων σχεδιάστηκε το ειδικό αυτό πρόγραμμα, είναι η κατ` εξοχήν πρόσφορη κοινωνική ομάδα για διακοπές σε εκτός αιχμής περιόδους και μπορούν να αποτελέσουν την `πρώτη μαγιά` για την ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμού. Επί πλέον, πρόκειται για ομάδες τουριστών με ήπια συμπεριφορά, λογικές απαιτήσεις, που κατά τεκμήριο σέβονται απ` όλες τις απόψεις το πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον των τουριστικών προορισμών και τις τουριστικές επιχειρήσεις, που τους εξυπηρετούν.

Ωστόσο, επειδή το πρόγραμμα στοχεύει παράλληλα και στην τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των τουριστικών προορισμών, δεν τέθηκε ως κριτήριο το φορολογητέο εισόδημα των δικαιούχων, προκειμένου να συμμετάσχουν και συνταξιούχοι με μεσαία / υψηλά εισοδήματα.

Εξυπηρέτηση του πολίτη – απλούστευση διαδικασιών

Τέλος, καινοτομία του Προγράμματος 2005 είναι και η διανομή των δελτίων Κ.Τ. από τα ΚΕΠ όλης της Ελλάδας. Πρόκειται για εξαιρετική διευκόλυνση των πολιτών, που θα διαλέξουν ένα από τα τρία υποπρογράμματα του ΕΟΤ, αφού Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών βρίσκονται πια σε κάθε γειτονιά και σε κάθε απομακρυσμένο χωριό. Μέχρι σήμερα, τα Δελτία διετίθεντο είτε από τον ΕΟΤ (στο απώτερο παρελθόν) είτε από επιλεγμένα υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας (τα τελευταία χρόνια), στις Πρωτεύουσες των Νομών της χώρας, σε συγκεκριμένες μόνο ημέρες κάθε μήνα, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να αναγκάζονται να μετακινηθούν αρκετά χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας τους. Για την κατά το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ο ΕΟΤ επιφόρτιζε τα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), με το ξένο προς αυτά, έργο της διανομής δελτίων Κ.Τ. στα μέλη τους, ώστε να περιορίζεται η ταλαιπωρία των υπερηλίκων. Φέτος, με την ειδική ενημέρωση που θα παρασχεθεί στους υπαλλήλους των αρμοδίων Υπηρεσιών (των ΚΕΠ), αισιοδοξούμε να επιτύχουμε την απόλυτη εξυπηρέτηση των δικαιούχων.

Αξίζει εδώ να αναφέρουμε την εξαιρετική οργάνωση της δομής των ΚΕΠ και την αμέριστη συμπαράσταση όλης της ιεραρχίας του ΥΠΕΣΔΔΑ και του αρμόδιου Υφυπουργού του, που ελπίζουμε να καταστήσει τη συνεργασία των δύο Υπουργείων, αποδοτική προς όφελος των πολιτών.

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024