Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

Κωνσταντίνος Γ. Ντάβαρης:
Απάντηση στην πρόκληση για αποτελεσματικό κλιματισμό των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων

26 April 2005, 00:00

Κωνσταντίνος Γ. Ντάβαρης:
Απάντηση στην πρόκληση για αποτελεσματικό κλιματισμό των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων

TravelDailyNews: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης του φυσικού αερίου στις ξενοδοχειακές μονάδες; Μπορεί να συμβάλει η χρήση του στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης ενός ξενοδοχείου;

Κωνσταντίνος  Ντάβαρης: Η χρήση του φυσικού αερίου και υγραερίου είναι πλέον διαδεδομένη στην Ευρώπη έναντι των συμβατικών πηγών ενέργειας διότι είναι καύσιμο οικονομικό, ασφαλές και φιλικό προς το περιβάλλον. Ειδικότερα στον τομέα του κλιματισμού, τα μηχανήματα που λειτουργούν με φυσικό αέριο και υγραέριο αντικαθιστούν τα συμβατικά ηλεκτρικής ενέργειας και καλύπτουν τις ανάγκες κατοικιών, γραφείων, επαγγελματικών και βιομηχανικών κτιρίων, ξενοδοχείων, εστιατορίων, νοσοκομείων, αθλητικών εγκαταστάσεων .

Ιδιαίτερα αυξημένο είναι και το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι τουριστικές επιχειρήσεις και ειδικότερα οι ξενοδοχειακές.

TDN: Τι επενδύσεις μπορεί να κάνει ο ξενοδόχος σε εγκαταστάσεις κλιματισμού ώστε να μειώσει το λειτουργικό κόστος της επιχείρησής του;

Κ.Ν.: Ο αποτελεσματικός κλιματισμός των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, χωρίς επιβάρυνση του τοπικού δικτύου ηλεκτροδότησης με ελάχιστη κατανάλωση σε ηλεκτρική ενέργεια, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που οι επενδυτές καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Η χρήση ισχυρών κλιματιστικών μηχανημάτων αρκετές φορές απαιτεί ξεχωριστή ηλεκτρική εγκατάσταση, με συνέπεια την υψηλή κατανάλωση ρεύματος και σημαντικό κόστος. Αρκετές φορές δε, η επένδυση αποδεικνύεται ανεπαρκής αφού τα τοπικά δίκτυα ηλεκτροδότησης δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υψηλές απαιτήσεις που έχει ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα.

Πολλά μηχανήματα δεν απαιτούν την επαύξηση της ηλεκτρικής ισχύος του κτιρίου λόγω της εγκατάστασης κλιματισμού και επομένως σε περίπτωση μεγάλων κτιρίων δεν απαιτείται η επιπλέον δαπάνη και χώρος για εγκατάσταση υποσταθμού. Έχουν χαμηλό λειτουργικό κόστος στην παγκόσμια αγορά καθώς η χρήση φυσικού αερίου σε συνδυασμό με τα λοιπά λειτουργικά χαρακτηριστικά τους, τα καθιστά οικονομικότερα έως και 65% έναντι της ηλεκτρικής ενέργειας και παράλληλα έχουν αμελητέο κόστος συντήρησης.

TDN: Η τοποθέτηση του απαραίτητου εξοπλισμού προϋποθέτει μεγάλες επεμβάσεις στο κτίριο;

Κ.Ν.: Συνήθως τα συστήματα αυτά αντικαθιστούν εύκολα τις ήδη υπάρχουσες συμβατικές ηλεκτροκίνητες μονάδες και είναι ιδανικά για νέες εγκαταστάσεις, στις οποίες η μελέτη παροχής φυσικού αερίου είναι πλέον υποχρεωτική για την απόκτηση άδειας, σύμφωνα με ρύθμιση του ΥΠΕΧΩΔΕ για τις περιοχές όπου υπάρχει το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου.

Καλό θα είναι βέβαια να δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα, στη μελέτη, το σχεδιασμό, την εγκατάσταση και την παρακολούθηση των συστημάτων που εγκαθίστανται, από ειδικά εκπαιδευμένο τεχνικό προσωπικό.

TDN: Τι επιδοτήσεις είναι σήμερα διαθέσιμες για δαπάνες αγοράς και εγκατάστασης κλιματισμού με φυσικό αέριο αλλά και μετατροπής εγκαταστάσεων σε φυσικού αερίου;

Κ.Ν.: Σήμερα, επιδότηση για τις δαπάνες καινούργιας εγκατάστασης καθώς και μετατροπής εγκαταστάσεων για λειτουργία με φυσικό αέριο ή LPG (υγραέριο) , είναι δυνατόν να έχουν τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι ιδιώτες.

Υπάρχουν τρία σχήματα επιδοτήσεων: ο Αναπτυξιακός Νόμος που επιδοτεί τη χρήση Φυσικού Αερίου και LPG στον ξενοδοχειακό τομέα, από 30% έως 55%,  το πρόγραμμα Ενίσχυσης Ενεργειακών Επενδύσεων από το Γ΄ ΚΠΣ, που χρηματοδοτεί τον κλιματισμό με φυσικό αέριο κατά 40% και έχει κατώτερο όριο επένδυσης τα 44.000 ευρώ και το πρόγραμμα “Ποιοτικός Εκσυγχρονισμός Μικρών Καταλυμάτων”, επίσης από το Γ΄ ΚΠΣ, που αφορά μικρά ξενοδοχεία και επιχορηγεί επενδύσεις κατά 40%, με προϋπολογισμό μέχρι 117.400 ευρώ.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι παρέχονται από την Εταιρεία Διανομής ευκολίες πληρωμής στο κόστος των εγκαταστάσεων που κατασκευάζονται ενώ και το κόστος σύνδεσης είναι επιδοτούμενο.

Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top