Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΑνοιχτή ΓραμμήΑπόψειςΤουρισμός και άνθρωποι με αναπηρία

ΑπόψειςΤουρισμός και άνθρωποι με αναπηρία

Απόψεις
Τουρισμός και άνθρωποι με αναπηρία

Η τουριστική βιομηχανία στις χώρες της Ευρώπης εξακολουθεί να αναπτύσσεται με αλματώδη βήματα, τόσο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο προσέλκυσης τουριστών από τρίτες χώρες, έξω από τα όρια της ευρωπαϊκής ηπείρου. Το γεγονός ότι η Ευρώπη παραμένει ο κύριος τουριστικός προορισμός στον κόσμο, σε συνδυασμό με την έξαρση του ανταγωνισμού μεταξύ ολόκληρων χωρών ή περιοχών στο συγκεκριμένο τομέα, έχει συμβάλλει αποφασιστικά στην επανεκτίμηση του ρόλου και της συμβολής του τουρισμού στην εθνική οικονομία και την απασχόληση.

Προσφάτως, μάλιστα, έχει επικρατήσει μία γενική τάση προς την παροχή επιπλέον τουριστικών υπηρεσιών, πέρα από τη διαμονή, με στόχο τη μεγαλύτερη ικανοποίηση των πελατών, κάτι που έχει ως άμεσο αποτέλεσμα και την περαιτέρω αύξηση του ανταγωνισμού. Παράλληλα, την τελευταία δεκαετία παρατηρείται μία σημαντική αύξηση στη δημιουργία μεγάλων σε έκταση και αριθμό κλινών ξενοδοχείων, τα οποία μεταξύ άλλων παρέχουν και ολοκληρωμένα πακέτα για τη φιλοξενία διαφόρων εκδηλώσεων, όπως συνέδρια, ημερίδες, εκθέσεις κ.λ.π.

Από την άλλη μεριά, όμως, οι ανάγκες σε παροχές και υπηρεσίες πολλών πληθυσμιακών ομάδων, όπως είναι οι ηλικιωμένοι και ακόμα περισσότερο οι άνθρωποι με αναπηρία, εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως ζητήματα χαμηλής προτεραιότητας και σε πολλές περιπτώσεις αγνοούνται παντελώς. Ο αριθμός των προσπελάσιμων ξενοδοχείων και των άλλων αντίστοιχων καταλυμάτων ανά την Ευρώπη είναι πολύ χαμηλός, ενώ ακόμα και εκείνα που θεωρούνται προσπελάσιμα πολύ σπάνια καλύπτουν απολύτως τις ανάγκες των φιλοξενούμενων με αναπηρία.

Την ίδια στιγμή, παρόλο που τα στοιχεία ποικίλουν από χώρα σε χώρα, υπολογίζεται ότι το 10-20% των ευρωπαίων πολιτών έχει κάποιου είδους αναπηρία και τα ποσοστά αυτά αυξάνονται σταδιακά με τη γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης. Το πρόβλημα της ελλιπούς πρόσβασης των τουριστικών καταλυμάτων από ανθρώπους με αναπηρία έχει αναγνωρισθεί κι επισημανθεί επισήμως από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη από το 1990, έτος που ανακηρύχθηκε ως ‘Ευρωπαϊκό Έτος Τουρισμού’. Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έτους Τουρισμού, μάλιστα, καταγράφηκαν διάφορα παραδείγματα καλής πρακτικής και απονεμήθηκαν βραβεία σε καταλύματα, που απέδειξαν έμπρακτα ότι τα εμπόδια πρόσβασης μπορούν να ξεπεραστούν και ότι η τουριστική βιομηχανία έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες των πολιτών με αναπηρία.

Από τότε, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγνωρίζοντας τις σοβαρές ελλείψεις στον τομέα του προσπελάσιμου τουρισμού, έχει εκδώσει πλήθος συστάσεων προς τα κράτη – μέλη για την υιοθέτηση πολιτικών αποκατάστασης της προσπελασιμότητας των τουριστικών καταλυμάτων. Κι ενώ κατά καιρούς αναπτύσσονται διάφορες, ιδιωτικές κατά βάση, πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι χαρακτηριστικό ότι οι παραπάνω συστάσεις δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει να υλοποιούνται συστηματικά, με αποτέλεσμα, μέχρι σήμερα, να μην έχει σημειωθεί πανευρωπαϊκά κάποια ιδιαίτερη πρόοδος στο συγκεκριμένο τομέα.

Το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ, στα πλαίσια της προσπάθειας υποστήριξης της ισότιμης πρόσβασης των ανθρώπων με αναπηρία στο σύνολο των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών στη χώρα μας, συμμετέχει ως εταίρος σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που αφορά στην προώθηση της προσβασιμότητας για όλους στους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης, με την επωνυμία One Stop Shop for Accessible Tourism in Europe, (OSSΑΤΕ). Σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, που επίσης συμμετέχει ως εταίρος στο πρόγραμμα έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια καταγραφής των προσπελάσιμων καταλυμάτων σε όλη την Ελλάδα με στόχο τη δημιουργία ενός συστήματος ενημέρωσης μέσω του διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων, το οποίο θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με προσβάσιμες υποδομές και υπηρεσίες τουριστικού ενδιαφέροντος.

Η υπηρεσία αυτή, εκτός από την εξυπηρέτηση χιλιάδων τουριστών με αναπηρία, που θα μπορούν εύκολα και γρήγορα να εντοπίζουν προσπελάσιμα τουριστικά καταλύματα και να επιλέγουν μεταξύ διαφορετικών τουριστικών προορισμών, φιλοδοξεί να ευαισθητοποιήσει τους επιχειρηματίες των τουριστικών εγκαταστάσεων να αναβαθμίσουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους και να ανοίξουν τις πόρτες της επιχείρησής τους σε νέες ομάδες τουριστών κι επομένως σε ένα ευρύτερο φάσμα πελατών.

Επειδή η καταγραφή όλων των προσπελάσιμων καταλυμάτων ανά την Ελλάδα, ωστόσο, απαιτεί πολύ χρόνο, η δική σας συμβολή σε αυτήν την προσπάθεια είναι πολύτιμη. ¶λλωστε, κανένας ειδικός δε μπορεί να κρίνει καλύτερα από έναν άνθρωπο με αναπηρία το εάν μία εγκατάσταση είναι όντως προσπελάσιμη και καλύπτει τις ανάγκες του. Εάν, λοιπόν, έχετε επισκεφθεί κάποιο τουριστικό κατάλυμα, σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας, το οποίο θεωρείτε ότι είναι προσπελάσιμο για τους ανθρώπους με αναπηρία, σας παρακαλούμε πολύ επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά στο 2310 211915 ή με email στο admin@disabled.gr για να μας πείτε την εμπειρία σας.

Πολύ σημαντική για εμάς είναι, επίσης, η δική σας συμβολή στην καταγραφή των αναγκών των τουριστών με αναπηρία, προκειμένου να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα αξιόπιστο και κυρίως χρήσιμο για όλους τους ταξιδιώτες με αναπηρία. Σύντομα, στο www.disabled.gr θα δημοσιευθεί ένα ερωτηματολόγιο μέσα από το οποίο προσπαθούμε να μάθουμε τι είδους πληροφορίες επιθυμεί να γνωρίζει ο κάθε χρήστης με αναπηρία πριν αποφασίσει να επισκεφθεί ένα κατάλυμα, με στόχο οι πληροφορίες αυτές να περιληφθούν στο νέο σύστημα που θα δημιουργηθεί από το OSSATE. Χρειαζόμαστε άμεσα τη βοήθειά σας σε αυτήν την προσπάθεια, γι’ αυτό σας παρακαλούμε πολύ, συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο και στείλτε το στο ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ ταχυδρομικά στη διεύθυνση 3ης Σεπτεμβρίου 30, 546 36 Θεσσαλονίκη, με fax στο 2310 968178 ή με email στο admin@disabled.gr

Περισσότερες πληροφορίες για το OSSATE, τους στόχους και τις βασικές του δραστηριότητες μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση www.ossate.org όπου σύντομα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται και τα πρώτα αποτελέσματα από την αναζήτηση προσπελάσιμων καταλυμάτων στην Ελλάδα.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024