Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΣυνέντευξηΧριστίνα Τετράδη:Ιδιαίτερα σημαντικό και επικερδές για τη Ζάκυνθο το άνοιγμα σε νέες ειδικές μορφές τουρισμού

Χριστίνα Τετράδη:Ιδιαίτερα σημαντικό και επικερδές για τη Ζάκυνθο το άνοιγμα σε νέες ειδικές μορφές τουρισμού

Χριστίνα Τετράδη:
Ιδιαίτερα σημαντικό και επικερδές για τη Ζάκυνθο το άνοιγμα σε νέες ειδικές μορφές τουρισμού

TravelDailyNews: Πώς διαμορφώνεται η τουριστική ζήτηση για το 2005 στην περιοχή σας και ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της σε ότι αφορά: α) στις τιμές β) στην ποσότητα των κρατήσεων και γ) στην ποιότητα των τουριστών;

Χριστίνα Τετράδη: Τα πρώτα στοιχεία για την τουριστική ζήτηση για το 2005 στη Ζάκυνθο, δεν φαίνονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Τόσο σε επίπεδο διανυκτερεύσεων και πληρότητας, όσο και σε επίπεδο εσόδων και κερδοφορίας, διαφαίνεται μείωση σε σύγκριση με την περσινή σεζόν, η οποία, τουλάχιστον, στη Ζάκυνθο έκλεισε χωρίς ουσιαστικές απώλειες.

Οι αυξήσεις για την πλειονότητα των συμβολαίων του 2005 ήταν μηδενικές, ενώ αρκετοί συνάδελφοι έχουν αναφέρει ότι τους έχει ζητηθεί να μειώσουν τις τιμές τους σε σχέση με αυτές του 2004. Επίσης, παρατηρήθηκε το φαινόμενο συμβολαίων commitment να μετατρέπονται ολικά ή μερικά (για τους μήνες Μάιο και Οκτώβριο) σε allotment χωρίς αύξηση τιμής, το οποίο στην πραγματικότητα αποτελεί μείωση εσόδων της τάξεως του 20% – 30%. Στις αρχές του χειμώνα, λόγω μειωμένων κρατήσεων, ζητήθηκαν περαιτέρω μειώσεις στις τιμές των συμβολαίων του 2005 με την μορφή ειδικών προσφορών, όπως αύξηση ή και επιμήκυνση των early booking discounts, παραμονή 14 = 10 και 7 = 5, παροχή πακέτου all inclusive σε τιμή half board, δωρεάν παραμονή των παιδιών κ.τ.λ.. Το πραγματικό τιμολογιακό αποτέλεσμα των προσφορών αυτών υπολογίζεται σε μείωση 15% – 20%.

Ενώ, η Ζάκυνθος δεν σημειώνει μείωση, αλλά αύξηση του αριθμού των πτήσεων εντούτοις η ποσότητα των κρατήσεων και η πληρότητα φαίνεται να είναι σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Η αναντιστοιχία αυτή οφείλεται στη μείωση του αριθμού των διανυκτερεύσεων. Επικρατούν τα 7ήμερα ακόμα και τα 4ήμερα πακέτα, σε σχέση με τα 15ήμερα. Ο μέσος όρος παραμονής ανέρχεται στις 7 διανυκτερεύσεις σε σχέση με τις 12 διανυκτερεύσεις ανά πελάτη, που ήταν το σύνηθες. Επιπλέον, το μεγαλύτερο ποσοστό των Ευρωπαίων τουριστών δεν προγραμματίζουν, όπως παλαιότερα από νωρίς τις διακοπές τους, αλλά επιλέγουν πακέτα διακοπών last minute τα οποία ως γνωστόν είναι πακέτα ιδιαίτερα χαμηλών προσφορών.

Όσον αφορά στην ποιότητα των τουριστών, που επισκέπτονται το νησί τα τελευταία χρόνια, σίγουρα δεν είναι η αναμενόμενη. Αυτό κατά κύριο λόγο πιστεύω ότι οφείλεται στη γενικότερη οικονομική κρίση της Δυτικής Ευρώπης, η οποία και αποτελεί την κύρια αγορά της Ζακύνθου.

TDN: Σε ποιες νέες αγορές – κράτη και σε ποιες ειδικές μορφές τουρισμού έχετε στρέψει τελευταία το ενδιαφέρον σας ως προορισμός; Ποια είναι η κύρια αγορά της Ζακύνθου;

Χ.Τ.: Το μείγμα του εισερχόμενου τουρισμού στην Ζάκυνθο αυτή τη στιγμή αποτελείται από ποικιλία Tour Operator, καθώς και εθνικοτήτων της Ευρώπης. Η βασική αγορά για την Ζάκυνθο παραμένει η Μεγάλη Βρετανία σε μεγάλο ποσοστό το οποίο όμως έχει μειωθεί σημαντικά από 85% σε 65%, ενώ το υπόλοιπο έχει επιμεριστεί στις υπόλοιπες Δυτικοευρωπαϊκές αγορές, όπως Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Ολλανδία. Τα τελευταία χρόνια οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπως Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία, ξεκίνησαν, αρχικά δειλά, αλλά πλέον δυναμικά να αποτελούν τις νέες αγορές μας.

Το άνοιγμα σε νέες ειδικές μορφές τουρισμού θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό και επικερδές για τη Ζάκυνθο, γιατί λόγω του πολιτισμικού και φυσικού πλούτου, είναι σε θέση και μπορεί να προσφέρει διακοπές σε πολλές και διαφορετικές κατηγορίες τουριστών. Τα τελευταία χρόνια η Ζάκυνθος έχει στραφεί με αργά και δειλά βήματα σε μορφές τουρισμού, όπως ο συνεδριακός, ο αγροτικός, ενώ έχει αναγγελθεί η δημιουργία γηπέδου γκολφ από μεγάλη επενδυτική εταιρία του εξωτερικού.

TDN: Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων δείχνουν μια τάση για διεύρυνση της τουριστικής περιόδου ιδιαίτερα σε μερικές περιοχές. Είναι ορατή αυτή η τάση στην περιοχή σας;

Χ.Τ.: Γενικότερα στα Ιόνια και ειδικότερα στη Ζάκύνθο, παρατηρείται τάση μείωσης και όχι διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου. Η Ζάκυνθος αποτελεί τουριστικό προορισμό με παραδοσιακά πλήρη εξάμηνη σεζόν. Από πέρσι παρατηρείται το φαινόμενο, αρκετές τουριστικές μονάδες να μην έχουν ανοίξει το πρώτο 20ήμερο του Μαΐου λόγω μειωμένης ζήτησης, ενώ το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και κατά το τέλος της τουριστικής περιόδου με ένα μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων να κλείνει αρχές Οκτωβρίου.

TDN: Ποιος είναι ο ρόλος των Tour Operators στην αγορά της Ζακύνθου;

Χ.Τ.: Σε παραθεριστικούς προορισμούς, όπως η Ζάκυνθος, ο ρόλος των T.O. είναι καταλυτικός όσον αφορά στην ανάπτυξη, διαμόρφωση και στην εξέλιξη τους ως τουριστικών προορισμών. Ειδικότερα δε στην διαμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής, είναι καθοριστικός. Οι Tour Operators προσπαθούν να κρατήσουν τις τιμές σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικά επίπεδα, το οποίο όμως αποβαίνει καταστροφικό για την ποιότητα.

Δύσκολα μπορούμε να μιλήσουμε για πλήρη `ανεξαρτητοποίηση` από τους Tour Operators γιατί αναφερόμαστε σε πληθώρα μικρομεσαίων, οικογενειακών καταλυμάτων, τα περισσότερα των οποίων δεν έχουν δικτυωμένα και οργανωμένα τμήματα πωλήσεων και Μάρκετινγκ.

Στόχος θα έπρεπε να είναι η μερική και σταδιακή ανεξαρτητοποίηση από τους Τ.Ο., καθώς και η πίεση από μέρους μας για καλύτερη ποιότητα πελατών (υψηλότερο εισοδηματικό επίπεδο) η οποία όπως προανέφερα, τα τελευταία χρόνια, ειδικά για την Βρετανική αγορά που επισκέπτεται την Ζάκυνθο δεν είναι η αναμενόμενη.

TDN: Ποια θεωρείτε τα σημαντικότερα προβλήματα που επηρεάζουν την προσέλκυση και την παραμονή των τουριστών στη Ζάκυνθο; Είστε ικανοποιημένη από τη συνεργασία σας με τους φορείς του Κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πως κρίνετε τις ενέργειες τους;

Χ.Τ.: Η ραγδαία ανάπτυξη του τουρισμού στην Ζάκυνθο τα τελευταία χρόνια είναι ανακόλουθη με τους ρυθμούς ανάπτυξης και εξέλιξης βασικών υποδομών οι οποίοι είναι από χαμηλοί έως ανύπαρκτοι και εκεί πραγματικά `πονάει τουριστικά` η Ζάκυνθος. Σχετικά με τις ενέργειες των φορέων δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι γίνονται προσπάθειες, τόσο από το κράτος, όσο και από την τοπική αυτοδιοίκηση για την επίλυση τους. Δυστυχώς όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν αποβεί όσο επαρκείς και αποτελεσματικές θα έπρεπε, γιατί δεν είναι συντονισμένες.

Πιο κρίσιμο και σοβαρό όλων είναι το θέμα του αεροδρομίου, το οποίο δρα πραγματικά ανασταλτικά στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Είναι γεγονός ότι αρκετοί Tour Operator έχουν μειώσει τον αριθμό των αφίξεων λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων του υπάρχοντος αεροδρομίου. Ειδικότερα για το θέμα αυτό, τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει ιδιαίτερες προσπάθειες από το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και μάλιστα με προσωπική παρέμβαση του αρμόδιου Υφυπουργού, κ. Λιάσκου, σε συνεργασία και με τα αλλά αρμόδια υπουργεία, ώστε η μία πτέρυγα του υπό κατασκευή νέου κτιρίου του αεροδρομίου να παραδοθεί το καλοκαίρι του 2005.

Aλλα σοβαρά θέματα υποδομών, που αντιμετωπίζει η Ζάκυνθος είναι αυτά της ύδρευσης, της αποχέτευσης, του οδικού δικτύου, του Νοσοκομείου και της μαρίνας.

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024