Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΤο Θέμα της Επικαιρότητας36η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΞΑΠαρουσίαση μελέτης με θέμα `Ανάπτυξη του Τουρισμού της Αττικής`

36η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΞΑΠαρουσίαση μελέτης με θέμα `Ανάπτυξη του Τουρισμού της Αττικής`

Συνέλευση ΕΞΑ
Παρουσίαση μελέτης με θέμα `Ανάπτυξη του Τουρισμού της Αττικής`

Το παρόν στην 36η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής, που πραγματοποιήθηκε χτες, Τρίτη 5 Ιουλίου 2005 στο Ξενοδοχείο Holiday Inn, έδωσαν ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ.κ. Δ. Αβραμόπουλος και Α. Λιάσκος, ο βουλευτής Αργολίδας και γραμματέας του τομέα Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Πολιτικής Καταναλωτών του ΠΑΣΟΚ, κ. Γ. Μανιάτης, καθώς και βουλευτές του Ν. Αττικής.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της ΕΞΑ κ. Γ. Τσακίρης, αναφέρθηκε στις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να προωθήσει η πολιτική ηγεσία σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε το τουριστικό προϊόν της Αττικής να επαναπροσδιορίσει την ταυτότητα του και να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό, εμπλουτιζόμενο με εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο Συνεδριακός, που πλέον με την προοπτική της ίδρυσης του Μητροπολιτικού Συνεδριακού Κέντρου στο Φάληρο αποκτά ξεχωριστή δυναμική. Ο πρωταρχικός στόχος της καθιέρωσης της Αττικής ως προορισμού city break, προϋποθέτει την οργάνωση του προορισμού, την προσέλκυση εταιριών χαμηλού κόστους, καθώς και την εκλογίκευση των χρεώσεων των υπηρεσιών του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, την οργάνωση τόσο των αρχαιολογικών χώρων όσο και των μουσείων και την ευελιξία όσον αφορά στην τιμολογιακή πολιτική του προϊόντος. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη μείωσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών, με σκοπό τη μείωση του κόστους αδειοδότησης των ξενοδοχείων και των λειτουργούντων σε αυτά καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση της μελέτης που εκπόνησε για λογαριασμό της ΕΞΑ η JBR Hellas με θέμα ‘Ανάπτυξη του Τουρισμού της Αττικής’, με βάση ερωτηματολόγιο που απαντήθηκε από 850 επισκέπτες της Αττικής. Στα συμπεράσματα της μελέτης προτείνεται η ίδρυση Φορέα Τουρισμού της Αττικής, με τη συμμετοχή και χρηματοδότηση ιδιωτών και δημοσίου, όπου η διοίκηση θα ασκείται από ιδιώτες.

Ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Δ. Αβραμόπουλος, αναφέρθηκε στις μεγάλες προοπτικές των νέων αγορών, στην πρόσληψη στρατηγικού συμβούλου για το marketing της περιοχής και στις μεγάλες προοπτικές του τουριστικού μας προϊόντος, δεσμευόμενος παράλληλα για την υλοποίηση από τον ΕΟΤ προγράμματος προβολής και lobbying για τους city-break προορισμούς. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην ανάγκη ποιοτικής αναβάθμισης του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας του τουριστικού προϊόντος μας.

Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Α. Λιάσκος, αναφέρθηκε στις τομές που εισάγονται με το νομοσχέδιο του Υπουργείου για τις ιαματικές πηγές αναφορικά με τη διαδικασία αδειοδότησης των ξενοδοχείων, στο πρόβλημα των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, καθώς και σε σοβαρά γραφειοκρατικά προβλήματα που ταλαιπωρούσαν και επιβάρυναν το κόστος του τουριστικού μας προϊόντος.

Ο Γραμματέας του τομέα Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Πολιτικής Καταναλωτών του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Αργολίδας, κ. Γ. Μανιάτης, αναφέρθηκε στην πολιτική του κόμματός του για τον τουρισμό και τη σημασία που αποδίδει στην τουριστική οικονομία της χώρας, με ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα και προβλήματα της Αττικής.

Ο πρόεδρος της ΕΞΑ κ. Γ. Τσακίρης τέλος, συνοψίζοντας ευχαρίστησε τους παριστάμενους προσκεκλημένους και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με τη βοήθεια και τη συνέργια όλων των φορέων, κρατικών και ιδιωτικών, αλλά και με την εφαρμογή κάποιων από τις προτεινόμενες μέσω των συμπερασμάτων της μελέτης ενέργειες, ο τουρισμός της Αττικής θα γνωρίσει αύξηση και ανάπτυξη και πιθανώς να επιτύχει το ρεαλιστικό στόχο της κατά 50% αύξησης των διανυκτερεύσεων στην περιοχή το έτος 2015.

Συμπεράσματα Μελέτης

Στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής παρουσιάστηκε από την εταιρία Συμβούλων JBR Hellas, μέλους της Ηorwath (του Νο. 1 παγκοσμίως Consulting group στον τουρισμό), μελέτη με θέμα ‘Ο Τουρισμός στην Αττική το 2015: Δυνατότητες & Προϋποθέσεις Ανάπτυξης’.

Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης είναι:


  • Για να υπάρξει τουριστική ανάπτυξη θα πρέπει – αντίστοιχα προς όλες τις Ευρωπαϊκές πόλεις με σημαντικές επιδόσεις στον τουριστικό τομέα, π.χ. της Βαρκελώνης με τον Turisme de Barcelona – να δημιουργηθεί συντονιστικό όργανο (Φορέας Τουρισμού Αττικής) για τον Τουρισμό στην Αθήνα και την Αττική, με συμμετοχή και χρηματοδότηση Δημοσίων και Ιδιωτικών φορέων και διαχείριση των τελευταίων.

  • Με την καθοδήγηση του Φορέα αυτού υπάρχει η προοπτική για διπλασιασμό του τουρισμού στην Αθήνα και την Αττική μέχρι το 2015.

  • Ο Φορέας Τουρισμού της Αττικής θα πρέπει να αποτελέσει το όργανο ανάπτυξης και υλοποίησης πολιτικής marketing για την επανακαθιέρωση του πασίγνωστου brand ‘Αθήνα’ ως έναν ελκυστικό τουριστικό προορισμό.

  • Κύριες δραστηριότητες του Φορέα αυτού θα είναι:
    • η συλλογή στοιχείων και η ανάπτυξη στρατηγικού marketing

    • η ανάπτυξη νέων τουριστικών προϊόντων για όλη την Αττική
    • ο συντονισμός των αρμόδιων φορέων για την υλοποίηση των προϊόντων
    • η προώθησή τους στις αγορές.


  • Η στελέχωση του Φορέα θα πρέπει να γίνει με επαγγελματίες του τουρισμού.

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024
08/04/2024