Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΣυνέντευξηΘεόδωρος ΚονδυλάτοςΓια να ανακάμψει ο τουρισμός πρέπει να γίνουν ριζοσπαστικά βήματα

Θεόδωρος ΚονδυλάτοςΓια να ανακάμψει ο τουρισμός πρέπει να γίνουν ριζοσπαστικά βήματα

Θεόδωρος Κονδυλάτος
Για να ανακάμψει ο τουρισμός πρέπει να γίνουν ριζοσπαστικά βήματα

Προοπτικές

TravelDailyNews: Πώς διαμορφώνεται η τουριστική ζήτηση για το 2005 στην περιοχή σας και ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της σε ότι αφορά: α) στις τιμές β) στην ποσότητα των κρατήσεων. Πώς διαφοροποιούνται τα στοιχεία αυτά ανά αγορά;

Θεόδωρος Κονδυλάτος: Με την ανάληψη της εξουσίας από τη νέα Κυβέρνηση και τη σύσταση του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης μας δημιουργήθηκαν ελπίδες ότι κάτι θα αλλάξει.

Όμως παρά τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν και από την Πολιτεία, αλλά και από άλλους φορείς, τα αποτελέσματα είναι αποθαρρυντικά και οι προβλέψεις δυσοίωνες.

Στη Λευκάδα, αλλά πιστεύω και στις άλλες περιοχές της Ελλάδας, έχουμε σημαντική μείωση των εισαγομένων τουριστών, καθώς και σημαντική μείωση των χρημάτων που διαθέτουν. Οι τιμές των ξενοδοχείων δεν μπορούν να χαμηλώσουν περισσότερο, καθώς πωλούμε στους πράκτορες 20 ευρώ την χαμηλή και 30 ευρώ την υψηλή περίοδο το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό. Οι πιο πάνω τιμές καλύπτουν το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων μόνο.

TDN: Σε ποιες νέες αγορές – κράτη και σε ποιες ειδικές μορφές τουρισμού έχετε στρέψει τελευταία το ενδιαφέρον σας ως προορισμός;

Θ.Κ.: Νέες αγορές δεν έχουν δημιουργηθεί και οι παραδοσιακές φθίνουν λόγω του ότι το ευρώ μας καθιστά πολύ πιο ακριβό προορισμό από αυτούς, που διαθέτουν δικό τους νόμισμα (Βουλγαρία, Τουρκία, Τυνησία, Αίγυπτο, Αλβανία, κ.λ.π.). Επίσης, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στις πιο πάνω χώρες τα λειτουργικά έξοδα, π.χ. κόστος εργασίας, κόστος ασφάλειας, είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Θα μπορούσαμε να είχαμε ανοίξει τη Ρωσική αγορά, αν απλοποιούνταν οι διαδικασίες για την έκδοση βίζας. Γνωρίζουμε βέβαια ότι είμαστε συνδεδεμένοι με το σύστημα Σένγκεν και δεν μπορούμε να κάνουμε αυτό που κάνουν, π.χ. οι Τούρκοι, οι οποίοι βγάζουν στα αεροδρόμια της Τουρκίας βίζα με 3 ευρώ. Πιστεύω ότι η Πολιτεία θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να ανοίξει αυτή η αγορά.

TDN: Ποιες είναι οι δυνατότητες του εσωτερικού τουρισμού σε σύγκριση με τη διεθνή αγορά;

Θ.Κ.: Ως αναφορά για τους Έλληνες, αυτοί που έχουν χρήματα προτιμούν να κάνουν τις διακοπές τους σε άλλη χώρα και αυτοί που δεν έχουν ή δεν κάνουν διακοπές ή προμηθεύονται δελτία κοινωνικού τουρισμού με τα οποία κάνουν διακοπές ένα επταήμερο και προτιμούν τα ξενοδοχεία που τους παρέχουν και φαγητό, για ευνόητους λόγους.

Ανταγωνιστικότητα – Επενδύσεις

TDN: Πόσο ανταγωνιστικό είναι το τουριστικό προϊόν της περιοχής σας στη διεθνή τουριστική αγορά; Πόσο και πως μπορεί να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της περιοχής σας;

Θ.Κ.: Πώς να είναι ανταγωνιστικό ένα προϊόν, όταν λείπουν οι υποδομές που χρειάζονται, όταν είμαστε από στατιστικά στοιχεία οι ακριβότεροι της Ευρώπης σε όλες τις παροχές πλην των ξενοδοχείων, τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα να κατεβάσουν τις τιμές πιο κάτω.

TDN: Ποιες μορφές τουρισμού ή είδη καταλυμάτων παρουσιάζουν επενδυτικό ενδιαφέρον στην περιοχή σας; Πού προσανατολίζονται οι περισσότερες τουριστικές επενδύσεις στην περιοχή σας; Με ποιο τρόπο και σε τι βαθμό το Β` και Γ` ΚΠΣ αλλά και τα υπόλοιπα προγράμματα επιδοτήσεων έχουν συμβάλει στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του τουριστικού προϊόντος και των τουριστικών επιχειρήσεων στην περιοχή σας;

Θ.Κ.: Και πώς να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον για τον τουρισμό, όταν οι διαδικασίες για να μπει κάποιος σε οποιοδήποτε αναπτυξιακό πρόγραμμα είναι τόσο πολύπλοκες και χρονοβόρες, που κανείς δεν θέλει να εμπλακεί.

Ο Αναπτυξιακός Νόμος πιστεύω πως έγινε στα μέτρα των εχόντων τις μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες και όχι για τους μικρομεσαίους.

Συνεργασία με Κράτος και Τοπική Αυτοδιοίκηση

TDN: Είστε ικανοποιημένος από την συνεργασία σας με τους φορείς του Κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Πώς κρίνετε τις ενέργειες και πρωτοβουλίες της τοπικής αυτοδιοίκησης για την τουριστική ανάπτυξη και την τουριστική προβολή και προώθηση της περιοχής σας; Λειτουργεί αποτελεσματικά η νομαρχιακή επιτροπή τουρισμού στην περιοχή σας; Λειτουργεί ανταποδοτικά το εισπραττόμενο τέλος παρεπιδημούντων; Πόσο και πώς πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να βελτιωθούν;

Θ.Κ.: Στη Λευκάδα γίνεται προσπάθεια και από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και από τους φορείς, αλλά αυτό δεν φτάνει.

Για να ανακάμψει ο τουρισμός πρέπει να γίνουν ριζοσπαστικά βήματα και να αποφασίσουμε τι τουρισμό θέλουμε, δηλαδή αν θέλουμε τους τουρίστες, που κλείνουν την τελευταία στιγμή και αυτούς με το σακίδιο τότε πρέπει να μετατρέψουμε τα ξενοδοχεία σε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Αν όμως θέλουμε να φέρουμε ποιοτικούς τουρίστες, να αφήσουμε να λειτουργούν μόνο τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, που έχουν τις προδιαγραφές ξενοδοχείων.

Οι Δήμοι, που εισπράττουν το 2%, να μην το διοχετεύουν για άλλους σκοπούς και ανάγκες, αλλά μόνο για τη βελτίωση των υποδομών τους και την καθαριότητα.

Η Πολιτεία να βελτιώσει τα αεροδρόμια και τις άλλες πύλες εισόδου στη χώρα. Να δοθεί προτεραιότητα στην ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού, στην κατασκευή του Δυτικού `Αξονα και στη λειτουργία του οδικού άξονα Ευρώπης, Γιουγκοσλαβίας, Ελλάδας.

Να λειτουργούν τα αεροδρόμια όλο το εικοσιτετράωρο, διότι οι νυχτερινές πτήσεις είναι φθηνότερες από τις πτήσεις της ημέρας.

Να γίνει πιο επιθετική η διαφημιστική καμπάνια της χώρας. Ας παραδειγματιστούμε από την γείτονα Τουρκία και το πόσα χρήματα ξοδεύει για διαφήμιση.

Να επανδρωθεί η Τουριστική Αστυνομία με τους κατάλληλους αστυνομικούς, ούτως ώστε να μπορεί να επιτελεί το έργο της και να μπορεί να επεμβαίνει, ώστε να τιμωρείται η παράνομη προσφορά δωματίων και η άγρα πελατών, που έχει καταντήσει μάστιγα.

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024