Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΑπόψειςΤουριστική Εκπαίδευση και Κατάρτιση στην Ελλάδα: Δημόσια ή Ιδιωτική;

ΑπόψειςΤουριστική Εκπαίδευση και Κατάρτιση στην Ελλάδα: Δημόσια ή Ιδιωτική;

Απόψεις
Τουριστική Εκπαίδευση και Κατάρτιση στην Ελλάδα: Δημόσια ή Ιδιωτική;
του Δρα. Θωμά Μαυροδόντη

Στις πάντα φιλόξενες ιστοσελίδες του Travel Daily News δημοσιεύονται οι απόψεις των κυριότερων ιδιωτικών τουριστικών σχολών πάνω στην κατάσταση της τουριστικής εκπαίδευσης της χώρας μας. Διατυπώνονται απόψεις που, κατά βάση, είναι σωστές και μετρημένες ως προς την κριτική τους για την υπάρχουσα κατάσταση. Βέβαια, για να θέσω με άλλο τρόπο αυτό που ορθά παρατηρεί στο σχολιασμό του ο υποψήφιος φοιτητής από τη Χίο κ. Δημήτρης Παππάς: «αν δεν παινέψεις το σπίτι σου αυτό θα πέσει να σε πλακώσει». Το timing εξάλλου της εν λόγω δημοσίευσης, τώρα που σε λίγο θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ίσως δεν είναι απλή σύμπτωση.

Έχω δημοσιεύσει εκτενές άρθρο στο TDN στις 29-10-2003 με τον τίτλο: «Προτάσεις για την αναμόρφωση της Τουριστικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα», του οποίου το παρόν πόνημα είναι στην ουσία συμπλήρωμα. Για ολοκληρωμένη εικόνα των απόψεων του γράφοντος για την τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση, ο αναγνώστης παροτρύνεται να αναγνώσει και τα δύο δημοσιεύματα. Ιδιαίτερα για την παρεχόμενη στη χώρα μας ιδιωτική τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση διατυπώθηκαν στο προαναφερθέν άρθρο, ακροθιγώς, μερικές σκέψεις ως προς τα πλεονεκτήματα, αλλά και τα μειονεκτήματα που έχει σε σύγκριση με τις από το Δημόσιο παρεχόμενες αντίστοιχες υπηρεσίες.

Πιο συγκεκριμένα, έγραφα, μεταξύ των άλλων: «Η δημόσια τουριστική εκπαίδευση, σε όλα τα επίπεδα, πάσχει, όπως φυσικά και όλο το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, από μειωμένη παραγωγικότητα, ποσοτικά και ποιοτικά, που είναι συνέπεια της γραφειοκρατίας, της ποιοτικής και αριθμητικής ανεπάρκειας του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, της έλλειψης υποδομών κατάλληλων και σωστά χωροθετημένων, της ευθυνοφοβίας, της δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας, του φαβοριτισμού και κομματισμού, ιδιαίτερα στις μη ελεγχόμενες από το ΥΠΕΠΘ εκπαιδευτικές μονάδες. Πρέπει, επίσης, να τονιστεί ότι στο σημαντικό τομέα των δημοσίων σχέσεων, και ιδιαίτερα αυτόν που έχει σχέση με την επαφή με την τουριστική αγορά, υπάρχει σοβαρό έλλειμμα. Σε αυτόν τον τομέα υπερτερούν οι ιδιωτικές σχολές, για τις οποίες οι αποτελεσματικές δημόσιες σχέσεις αποτελούν προϋπόθεση επιβίωσης».

Στα επόμενα θα είμαι αναλυτικότερος και θα εκθέσω κάποιες σκέψεις μου σχετικά με την υπάρχουσα κατάσταση στο χώρο της τουριστικής εκπαίδευσης, με επικέντρωση στο δίλημμα: «δημόσια ή ιδιωτική παροχή της;».

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024