Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΘέσεις & ΑντιθέσειςΠοιες προσδοκίες ξεπεράσαμε κατά πολύ;

Θέσεις & ΑντιθέσειςΠοιες προσδοκίες ξεπεράσαμε κατά πολύ;

Θέσεις & Αντιθέσεις
Ποιες προσδοκίες ξεπεράσαμε κατά πολύ;
του Περικλή Ν. Λύτρα

Εορτάζοντας σε ειδική τελετή το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού (η οποία συνηθίζεται να γιορτάζεται παγκοσμίως στις 27 Σεπτεμβρίου κάθε έτους) στην Ελλάδα στο ναό του Ποσειδώνα, στο Σούνιο παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του ελληνικού τουρισμού, είχε ως επίσημο προσκεκλημένο τον Πρόεδρο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού (του WTTC), κ. Jean Claude Baumgarden, ο οποίος στην εκδήλωση αυτή έκανε ένα σύντομο χαιρετισμό.

Αυτός ακριβώς ο χαιρετισμός του κ. Jean Claude Baumgarden, όπου τόνισε, ότι τον τελευταίο χρόνο η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα μπροστά στον τομέα του τουρισμού, άνοιξε τις πύλες της στον κόσμο και έχει υιοθετήσει μία σύγχρονη στρατηγική, η οποία έδωσε πολύ νωρίς τα αποτελέσματά της…με την πολιτική αυτή ξεπεράσατε κατά πολύ τις προσδοκίες μας για το 2005. Συγχαρητήρια κύριε Υπουργέ.

Τα αναφερόμενα σ΄ αυτόν τον χαιρετισμό του καλεσμένου μας αποτελούν ως θέσεις, τις δικές μας αντιθέσεις και θα εξηγήσουμε στη συνέχεια επακριβώς τους λόγους:

Αντίθεση 1η: Τι σημαίνει η άνοδος 11,7%;

Τα σημαντικά βήματα μπροστά του ελληνικού τουρισμού είναι η προβλεπόμενη φετινή άνοδος της τάξης του 11,7%. Μήπως – ερωτώ – για την αξιολόγηση αυτής της αύξησης θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν οι προηγούμενες αρνητικές και κακές χρονιές (ακόμα και η περσινή!), η προβολή της Ελλάδας λόγω της διενέργειας της Ολυμπιάδας της Αθήνας. Εάν καταφέρναμε – μετά από μια Ολυμπιάδα – να μην έχουμε ούτε αυτή την προβλεπόμενη αύξηση της τάξης του 11,7%, τότε θα είχαμε οπωσδήποτε μία θέση στο βιβλίο Γκίνες. Αλλά πέραν αυτού από μόνη της μία αύξηση της τάξης του 11,7% – χωρίς άλλα στοιχεία αλήθεια – τι μπορεί να σημαίνει;

Αντίθεση 2η: ΄Ανοιξε τις πύλες της στον κόσμο…

Εάν η Ελλάδα άνοιξε τις πύλες της στον κόσμο τον τελευταίο χρόνο, μάλλον ο εκλεκτός καλεσμένος μας αγνοεί τι έχει πετύχει ο ελληνικός τουρισμός τα τελευταία πενήντα χρόνια και πιθανώς νομίζει, ότι η χώρα μας ανακάλυψε τον τουρισμό τα τελευταία δέκα χρόνια, όπως συμβαίνει με κάποιες χώρες του Τρίτου Κόσμου ή κάποιες άλλες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, που βρίσκονται σε νηπιακή τουριστική ηλικία. Αν έχει τέτοια εικόνα για τον ελληνικό τουρισμό ο Πρόεδρος του ‘World Travel & Tourism Council’, τότε η Επικοινωνιακή Πολιτική και οι Δημόσιες Σχέσεις του τουρισμού μας πάσχουν σοβαρά, κάτι που και μόνο η παρουσία του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης το αποκλείει, ενώ η φετινή νωρίτερη τουριστική προβολή – όπως εξαγγέλθηκε την Τετάρτη 5 / 9ου από τον ίδιο – υποδηλώνει το ακριβώς αντίθετο.

Αντίθεση 3η: Έχει υιοθετήσει μία σύγχρονη στρατηγική…

Είναι πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι η υιοθέτηση μιας σύγχρονης στρατηγικής μπορεί να έχει αποτελέσματα στη βελτίωση των δεδομένων του τουριστικού τομέα, ιδίως
όταν σ΄ αυτήν πρωτοστατεί κάποιος (όπως ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος), ο οποίος επικοινωνιακά και δημοσιοσχετίστικα μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, κατάφερε να αλλάξει τουλάχιστον την εικόνα του τουρισμού μας προς τα έξω. Από το σημείο αυτό μέχρι να πιστεύει κάποιος αυτού του τουριστικού βεληνεκούς – όπως ο κ. J.C. Baumgarden – ότι ο ελληνικός τουρισμός δεν είχε σύγχρονες στρατηγικές τόσα χρόνια αποτελεί υπερβολική τοποθέτηση.

Αντίθεση 4η: Έδωσε πολύ νωρίς τα αποτελέσματά της…

Το να επιχειρείται, να παρουσιαστεί μία προβλεπόμενη αύξηση του μεγέθους του 11,7% ως αποτελεσματική, ως συνεχής και ως επίτευγμα τουριστικής ανάπτυξης κατ΄ εμέ απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Αντί να λύσουμε θέματα, όπως λ.χ. να μην ακροβατούμε ανάμεσα στην ποσότητα και την ποιότητα – το κύριο ερώτημα που τίθεται για τον τουρισμό μας και στο οποίο θα αφιερώσουμε μελλοντικά κάποιο άρθρο μας -, όπως να εφαρμόσουμε πρωτοποριακά προγράμματα τουριστικής ανάπτυξης, όπως κάποιοι άλλοι σε άλλα γεωγραφικά μήκη και πλάτη, κ.ο.κ., εμείς λέμε ότι φθάσαμε στην επιτυχία. Φρούδες ελπίδες, αφού τα επόμενα χρόνια όλα αυτά, είναι προς απόδειξη.

Αντίθεση 5η: Ξεπεράσατε κατά πολύ τις προσδοκίες μας για το 2005…

Αν κατά τον Πρόεδρο του WTTC ξεπεράσαμε και μάλιστα κατά πολύ τις προσδοκίες του ιδίου ή του οργανισμού του, δυστυχώς δεν συμφωνούμε. Αν η φετινή χρονιά αποτελεί σημείο αναφοράς, για την όποια μελλοντική ανάπτυξη του τουρισμού μας, ασφαλώς και δεν μπορούμε, να επικροτήσουμε τέτοιες απόψεις. Πολύ δε περισσότερο που οι ελληνικές τουριστικές προσδοκίες έχουν υψηλότατο πλαφόν και όχι μικροπροσθήκες.

Συμπερασματικά, καλές οι δηλώσεις σας κ. Jean Clude Baumgarden για εσάς προσωπικά, καθόλου κοντά στην ελληνική πραγματικότητα όμως για τους γνωρίζοντες λέει ένας ταπεινός καθηγητής και αρθρογράφος.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024