Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΣυνέντευξηΠερικλής Ν. Λύτρας: Πολλές και διαφορετικές οι ενέργειες του Δικτύου Εθελοντών για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό

Περικλής Ν. Λύτρας: Πολλές και διαφορετικές οι ενέργειες του Δικτύου Εθελοντών για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό

Περικλής Ν. Λύτρας
Πολλές και διαφορετικές οι ενέργειες του Δικτύου Εθελοντών για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό

TravelDailyNews: Πως βλέπετε τον ελληνικό και τον διεθνή τουρισμό στην εποχή μας;

Περικλής Ν. Λύτρας: Είναι γεγονός, ότι ο τουρισμός στις ημέρες μας έχει γίνει ιδιαίτερα σύνθετος και πολύπλοκος ως οικονομικό και ως κοινωνικό φαινόμενο.

Ο απελθών αιώνας δικαίως και χωρίς καμία αμφιβολία θα μπορούσε να αποκληθεί προσφυώς, ως ‘αιώνας του τουρισμού’ από τη στιγμή, που περίπου 800 εκατομμύρια άνθρωποι με βάση τα τελευταία επίσημα στατιστικά στοιχεία συμμετέχουν σ΄ αυτό το ‘γίγνεσθαι’ σε παγκόσμια κλίμακα.

Τόσον ως θεσμός όσο και ως προϊόν ταυτόχρονα τις τελευταίες δεκαετίες ο τουρισμός σε παγκόσμια όσο και σε εθνική κλίμακα πέραν της κεφαλαιώδους οικονομικής, αλλά και της ολοένα αυξανόμενης ψυχο-κοινωνικής του σπουδαιότητας, έχει αναχθεί σε μείζονα λόγο έρευνας, ανάλυσης και διερεύνησης του σύγχρονου αγχώδους και απαιτητικού τρόπου ζωής των πολιτών.

Παρ΄ όλη την ανάπτυξή του ο διεθνής τουρισμός παρουσιάζει και μία σειρά αντινομιών, που καθιστούν την πορεία του επισφαλή στο άμεσο και στο απώτερο μέλλον με κυριότερες τις τρομοκρατικές ενέργειες, την επέκταση των επιδημιών, τις τοπικού συνήθως χαρακτήρα εμπόλεμες συρράξεις και τις μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές.

Ακόμη δε μικρότερα γεγονότα και αναταραχές σαν αυτές – που διαδραματίζονται αυτές τις ημέρες στο Παρίσι – ή θέματα, όπως η ξηρασία των μεγάλων αφρικανικών λιμνών (όπως π.χ. Σόγκοου, Βικτώριας, Ντζουντζ, Νακούρου, κ.ά.) τα οποία σύμφωνα με τον ΟΗΕ προοιωνίζουν εμφυλίους πολέμους λόγω μείωσης των αποθεμάτων νερού, μπορούν να απειλήσουν ή να ανασχέσουν τον διεθνή τουρισμό στο άμεσο ή στο απώτερο μέλλον.

Ο ελληνικός τουρισμός αυτονόητα ως μέρος της όλης διεθνούς τουριστικής ανάπτυξης δεν μπορεί, παρά να κινείται στην ίδια λογική, έχοντας ως μόνη διαφοροποίηση τη λήψη υπ΄ όψιν στοιχείων που σχετίζονται με τις όποιες εθνικές ιδιαιτερότητες.

TDN: Ποιος είναι ο λόγος που αυτή τη χρονική στιγμή αναλαμβάνετε μία πρωτοβουλία για τον τουρισμό και τον πολιτισμό και από πού αυτή ξεκίνησε;

Π.Ν.Λ.: Νομίζω, ότι δεν λείπουν – εδώ και αρκετά χρόνια – φωνές, που δείχνουν ότι πέραν του μαζικού και οργανωμένου τουρισμού, που ούτως ή άλλως είναι και η βάση του, υπάρχουν και άλλες διαμορφωμένες πλέον απόψεις για έναν τουρισμό πιο ανθρώπινο, περισσότερο προσαρμοσμένο σε θεματικά πεδία, προσφορότερο για πελάτες που ευαισθητοποιούνται σε εναλλακτικές μορφές και ακόμη για έναν τουρισμό, ο οποίος μπορεί να ερμηνευθεί και ως νοοτροπία και ως στάση ζωής.

Αυτή λοιπόν είναι η αφετηρία εκδήλωσης μιας προσπάθειας, καθ΄ όσον το όλο σκηνικό στον τουρισμό μας διαπνέεται από μία άναρχη, αποκλειστικά κερδοφόρα στάση στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης που συχνά δεν σέβεται τίποτε, δεν ενδιαφέρεται για βελτιώσεις που αναφέρονται στον άνθρωπο και στοχεύει μόνο στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η ‘σύμβαση για την Προστασία της Πολιτισμικής ποικιλίας’ που εγκρίθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία της Ολομέλειας της UNESCO προ 20ημέρου (μόνο οι Η.Π.Α. και το Ισραήλ! έδωσαν αρνητική ψήφο) κάνει φανερή τη σπουδαιότητα που έχει αποκτήσει πλέον η πολυπολιτισμικότητα σε παγκόσμια κλίμακα και για όλα τα θέματα δείχνει το δρόμο.

Θα μπορούσε άραγε να λείψει ο τουριστικός θεσμός από όλη αυτή την κοσμογονία; Είναι λοιπόν και η καταλληλότερη χρονική στιγμή για την εκδήλωση αυτής της πρωτοβουλίας και γι’ αυτόν το λόγο εξαγγέλλεται σήμερα.

TDN: Αν κατάλαβα καλά δημιουργήσατε ένα σωματείο ή μια ένωση για τον Πολιτιστικό Τουρισμό στην Ελλάδα;

Π.Ν.Λ.: Αναλαμβάνοντας αυτήν την πρωτοβουλία – δράση για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό, ‘Δίκτυο-Δράση Εθελοντών για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό’ (Δ.Ε.ΤΟ.Π.), θεωρώ ότι πρέπει, να ξεκαθαρίσουμε ευθύς εξαρχής ότι δεν ιδρύθηκε ούτε σωματείο, ούτε ένωση, ούτε σύλλογος ή οτιδήποτε άλλο που να έχει νομική μορφή.

΄Αλλωστε στο τελευταίο άρθρο μου στη στήλη μου ‘Θέσεις και Αντιθέσεις’ στην ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα σας για τα σωματεία ξεκαθάρισα τους λόγους, για τους οποίους δεν πιστεύω πλέον στα τουριστικά σωματεία, με εξαίρεση τα αμιγώς συνδικαλιστικά.

Αυτό δε που δημιουργήθηκε ως πρωτοβουλία και ως δράση δεν αφορά στον λεγόμενο Πολιτιστικό Τουρισμό, αλλά αναφέρεται στη σύνδεση του τουριστικού φαινομένου στο σύνολό του με τον πολιτισμό σε όλες του τις εκφάνσεις.

TDN: Δεν έχω ακόμη καταλάβει με ποιόν τρόπο θα λειτουργεί αυτή η πρωτοβουλία;

Π.Ν.Λ.: Να σας το εξηγήσω. Επί οκτώ περίπου μήνες συζητώ με ανθρώπους που σκέπτονται και συμμερίζονται τις απόψεις μου για τον τουρισμό και τον πολιτισμό και ανήκουν σε τέσσερις κατηγορίες, που είναι:

  • τουριστικοί επιχειρηματίες,
  • επιστήμονες και καθηγητές που διακονούν τον τουρισμό,
  • διευθυντικά στελέχη τουριστικών επιχειρήσεων κάθε λογής,
  • και άτομα από άλλους κλάδους που σχετίζονται με τον πολιτισμό.

Υπάρχει λοιπόν ένα δίκτυο περίπου 80 ανθρώπων αυτή τη στιγμή, οι οποίοι επιθυμούν να έχουν λόγο, να κάνουν ημερίδες και ενημερωτικές συνεδριάσεις για τον τουρισμό και τον πολιτισμό, να παρεμβαίνουν στα δρώμενα ποικιλοτρόπως, να γράφουν άρθρα, βιβλία, κ.ά. επί του θέματος και να βοηθούν την πολιτεία στο έργο της, όταν αυτό αφορά στον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Πρόκειται για άτομα γνωστά στο χώρο τους, που δεν ζητούν τίποτε, δεν έχουν τη μανία της προβολής, που προσφέρουν με τη δουλειά τους στο κοινωνικό σύνολο και εθελοντικά επιθυμούν να δώσουν ότι μπορούν για ένα θέμα, που τους ενδιαφέρει άμεσα.

Εγώ πάλι από την πλευρά μου, δεν κάνω παρά κάποιας μορφής ‘συντονισμό’ της όλης αυτής της προσπάθειας μιας και δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, ούτε όμως ως πρόεδρος, ούτε ως ‘πρώτος μεταξύ ίσων’ στο Δ.Ε.ΤΟ.Π..

TDN: Τι θα πρέπει λοιπόν να περιμένουμε στη συνέχεια από το Δ.Ε.ΤΟ.Π.;

Π.Ν.Λ.: Οι ενέργειες του Δικτύου Εθελοντών για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό θα είναι πολλές και διαφορετικές, κυρίως όμως θα πρόκειται για:

  1. διοργάνωση εκδηλώσεων κάθε μορφής για τον τουρισμό και τον πολιτισμό,
  2. έκδοση βιβλίων και εντύπων για την ενημέρωση των τουριστών και του κοινού,
  3. συνεντεύξεις τύπου σε κρίσιμα θέματα που άπτονται του τουρισμού και του πολιτισμού,
  4. δημιουργία τράπεζας υλικών και άϋλων δεδομένων πολυπολιτισμικής αξίας,
  5. ερευνητικές προσπάθειες ερμηνείας της διαπολιτιστικής επικοινωνίας,
  6. ενημερώσεις-καταγγελίες για φαινόμενα πολιτισμικής αλαζονείας,
  7. διερεύνηση των γλωσσολογικών επιπτώσεων στις τουριστικές περιοχές,
  8. ενέργειες αποτροπής της καταστροφής αρχαιολογικών και ιστορικών μνημείων λόγω της μαζικότητας του τουρισμού,
  9. συνεργασία με επιμέρους φορείς, όπως λ.χ. ΥΠ.ΑΝ., ΕΟΤ, ΥΠ.ΠΟ., ΟΠΕΠ, κ.ά. σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος,
  10. και πολλά άλλα σχετικά, που θα δείτε στη συνέχεια.


TDN: Έχετε να μας δώσετε κάποια είδηση για την πρώτη ενέργεια του Δ.Ε.ΤΟ.Π.;

Π.Ν.Λ.: Στα τέλη του προσεχούς Ιανουαρίου μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου του 2006 το Δ.Ε.ΤΟ.Π. έχει προγραμματίσει την πρώτη του εκδήλωση με μία ημερίδα με ένα θέμα που προσβάλλει τον σύγχρονο παγκόσμιο πολιτισμό και συγκεκριμένα αφορά στις ‘Παραβατικές Συμπεριφορές στον Διεθνή Τουρισμό: Κοινωνική, Νομική και Πολιτιστική αντιμετώπιση’ και αναφέρεται στα οργανωμένα ταξίδια για τον σεξο-τουρισμό, τον παιδικό σεξο-τουρισμό, τους βιασμούς στη διάρκεια των διακοπών διεθνώς, κ.ο.κ.

Είμαστε ήδη σε συνεννόηση με μια σειρά εκλεκτών ομιλητών μελών του Δ.Ε.ΤΟ.Π. και μη μελών του και αναζητούμε χορηγούς για την αίθουσα της εκδήλωσης και για τον χορηγό επικοινωνίας.

Ελπίζουμε ότι η TraveldailyNews θα στηρίξει την πρώτη αυτή προσπάθειά μας.

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024