Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΘέσεις & ΑντιθέσειςΜη Τουριστικοί Προορισμοί: Η περίπτωση του `Αργους Ορεστικούτου Περικλή Ν. Λύτρα

Θέσεις & ΑντιθέσειςΜη Τουριστικοί Προορισμοί: Η περίπτωση του `Αργους Ορεστικούτου Περικλή Ν. Λύτρα

Θέσεις & Αντιθέσεις
Μη Τουριστικοί Προορισμοί: Η περίπτωση του `Αργους Ορεστικού
του Περικλή Ν. Λύτρα

Πριν λίγες ημέρες είχα την τύχη και την ευκαιρία, να είμαι εισηγητής στο Ελεύθερο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της πόλης του `Αργους Ορεστικού. Η θεματική ενότητα αυτής της Β΄ περιόδου είχε ως θέμα τον ‘τουριστικό στρατηγικό σχεδιασμό σε τοπικό επίπεδο: η περίπτωση των ορεινών περιοχών’.

Η δική μου εισήγηση στα πλαίσια αυτής της ενότητας και η όλη παρουσίασή μου αφορούσε ‘Το Μάρκετινγκ του Τουρισμού σε Μη Τουριστικούς Προορισμούς: η περίπτωση του `Αργους Ορεστικού’.

Τι είδα και τι διαπίστωσα εκεί, που αποτελούν και τις θέσεις μου;

1ον: Την αγωνία

Όλων των μελών της τοπικής κοινωνίας να επιτύχουν συμπληρωματικά και μέσω της τουριστικής ανάπτυξης καλύτερες συνθήκες για την περιοχή τους, τις οικογένειές τους και τα παιδιά τους στο άμεσο μέλλον.

2ον: Την επιθυμία

Ενός νέου σε ηλικία και σε ιδέες δημάρχου, του κ. Νίκου Τοτονίδη, να κάνει τον τόπο του γνωστό και επισκέψιμο σε όλους τους Έλληνες αρχικά, αλλά και στο εξωτερικό στη συνέχεια εάν είναι δυνατόν, προσελκύοντας τον μέσα από τα επιμέρους τουριστικά θέλγητρα του δήμου του.

3ον: Τη συμμετοχή

Τόσων πολλών πολιτών, επαγγελματιών διαφόρων επαγγελμάτων, φοιτητών απ’ τα δύο τμήματα του τοπικού Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας – παράρτημα Καστοριάς (που παράλληλα με τις σπουδές τους δεν αγνόησαν μία τέτοια πρόκληση, όπως το Πρόγραμμα του Ε.Α.Π.) και άλλων ενδιαφερομένων κάτι όχι και τόσο σύνηθες τους καιρούς που διανύουμε.

4ον: Την αναζήτηση

Κάθε πρόσφορου μέσου δια του οποίου θα μπορούσαν να δημιουργηθούν άμεσα ή έμμεσα συνθήκες κάθε είδους τουριστικής ανάπτυξης ή προσέλκυσης ή έστω βελτίωσης της σημερινής επισκεψιμότητας στο `Αργος Ορεστικό, έστω και με τρόπο
συμπληρωματικό στο πλαίσιο της τουριστικής δραστηριότητας της ευρύτερης περιοχής και του νομού.

5ον: Την οργάνωση

Όταν τα πάντα είναι άρτια οργανωμένα από τον ίδιο τον δήμαρχο της πόλης, τον κ.
Ν. Τοτονίδη, από την Επιστημονική Επιτροπή του προγράμματος του ΕΑΠ (του Προϊσταμένου του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του Τ.Ε.Ι.,
κ. Πρόδρομου Γιαννά, του επιστημονικού συνεργάτη, κ. Αθανασίου Γιαννάκου και του κ. Νίκου Μπουτσιάδη), αλλά και από τους υπόλοιπους παράγοντες της πόλης που
συμπαραστέκονται στην όλη προσπάθεια.

6ον: Τον πολιτισμό

Ο συνδυασμός των εισηγήσεων στο Ε.Α.Π. με παράλληλη παρουσίαση καθ΄ όλα εξειδικευμένων τοπικών πολιτιστικών εκδηλώσεων ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου και μάλιστα σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, δείγμα του πως αντιλαμβάνονται κάποιοι την σύνδεση τουρισμού και πολιτισμού στην εποχή μας και κάτι, το οποίο εμάς τα μέλη του Δικτύου Εθελοντών για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό (Δ.Ε.ΤΟ.Π.) μας συγκινεί ιδιαιτέρως μετά τη σύσταση του.

7ον: Την άγνοια

Πόσοι άραγε γνωρίζουν ότι όταν ταξιδεύουν για την Καστοριά – η οποία θα πρέπει να τονισθεί, ότι τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε όλως σημαντικό χειμερινό τουριστικό προορισμό της χώρας μας – ότι το αεροδρόμιο της δεν βρίσκεται στην πόλη της Καστοριάς αλλά στο ΄Αργος Ορεστικό; Και συνεπώς, ότι αυτό το στοιχείο και από μόνο του φαίνεται ισχυρό για την ανάπτυξη της περιοχής.

8ον: Την προβολή

Για την οποία καταβάλλεται προσπάθεια από όλους τους παράγοντες της πόλης, ούτως ώστε να κάνουν κοινωνό των προτεραιοτήτων τους ακόμη και τον τελευταίο πολίτη που επισκέπτεται το ΄Αργος Ορεστικό. Δεν μπορώ εδώ να αγνοήσω ακόμα και τις συνεχείς προσπάθειες της κ. Βάσως Τοτονίδη (συζύγου του Δημάρχου) να με πείσει, ότι σχεδόν δεν υπάρχει κάτι που να μη γίνεται ή να μην υπάρχει στο `Αργος Ορεστικό, κάτι που ασφαλώς ξέφευγε από μία απλή σοβινιστική διάθεση.

9ον: Την καινοτομία

Που να το φανταζόταν ο οποιοσδήποτε, ότι η λειτουργία ενός Ελεύθερου Ανοιχτού Πανεπιστημίου θα ήταν εφικτή όχι σε κάποια μεγάλη πόλη, αλλά σε μια πόλη 8.000 κατοίκων, όπως το `Αργος Ορεστικό. Το στοιχείο αυτό επίσης από μόνο του αποτελεί οπωσδήποτε μία πραγματικότητα, που κάνει φανερή την προσπάθεια που καταβάλλεται από τόσους πολλούς και άξιους ανθρώπους.

Όλη αυτή η προσπάθεια δείχνει με ιδιαίτερη έμφαση, τον τρόπο με τον οποίο μια μικρή σχετικά πόλη και η τοπική κοινωνία στην οποία υπάρχουν άνθρωποι με ενδιαφέρον, ισχυρή επιθυμία να βοηθήσουν τον ήδη ανεπτυγμένο σε πολλά άλλα επίπεδα τόπο τους να αναπτυχθεί και τουριστικά. Επιμορφώνοντας τον με τον καλύτερο τρόπο και με την πλέον ήπια μορφή δραστηριοποίησης, που μπορούσε να
πραγματωθεί.

Η αντίθεση;

Πόσοι και ποιοι από την τουριστική πολιτική ηγεσία είναι θέση, να κατανοήσουν
τέτοιες ουσιώδεις προσπάθειες, να τις στηρίξουν υλικά και ηθικά και τελικώς να
βοηθήσουν πραγματικά την τουριστική ανάπτυξη μιας τέτοιας περιοχής, όπως
το `Αργος Ορεστικό;

Αν τέτοιου βεληνεκούς προσπάθειες δεν στηρίζονται, δεν επαινούνται, δεν διαφημίζονται και δεν προτείνονται προς πάσα κατεύθυνση, πως η ελληνική περιφέρεια θα αναπτυχθεί ορθολογικά στον τομέα του τουρισμού;

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024