Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΣυνέντευξηΔημήτρης ΠολλάληςΗ Λακωνία διαθέτει απεριόριστες τουριστικές δυνατότητες και έχει δυναμική προοπτική αξιοποίησης

Δημήτρης ΠολλάληςΗ Λακωνία διαθέτει απεριόριστες τουριστικές δυνατότητες και έχει δυναμική προοπτική αξιοποίησης

Δημήτρης Πολλάλης
Η Λακωνία διαθέτει απεριόριστες τουριστικές δυνατότητες και έχει δυναμική προοπτική αξιοποίησης

TravelDailyNews: Ποια είναι η τουριστική υποδομή του Νομού Λακωνίας και ποιες οι δυνατότητες της προσέλκυσης τουριστών;

Δημήτρης Πολλάλης: Ο Νομός Λακωνίας κατά κύριο λόγο, από πλευράς οικονομικής ανάπτυξης, βασίζεται στη Γεωργία. Η καλλιέργεια της ελιάς και των εσπεριδοειδών αποτελούν τις βασικότερες αγροτικές ενασχολήσεις των κατοίκων. Παράλληλα σημαντική θα λέγαμε είναι και η ενασχόληση των Λακώνων με την αλιεία.

Δευτερευόντως στην οικονομική ανάπτυξη του νομού συμβάλει ικανοποιητικά και το κεφάλαιο τουρισμός, που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε έντονη ανοδική πορεία. Τόπος ευλογημένος από το Θεό, προικισμένος από τη φύση και την ιστορία, πλούσιος σε παράδοση και πολιτισμό, η Λακωνία διαθέτει όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία, που αβίαστα προσδιορίζουν ένα Νομό με μοναδικό τουριστικό περιεχόμενο και αξιοζήλευτη τουριστική υπόσταση.

Βυζαντινές πόλεις, βυζαντινά και φράγκικα κάστρα, εκκλησίες και μοναστήρια, σπήλαια, μουσεία, απείρου κάλους φυσικές ομορφιές, ποικιλία τοπίων, ήπιες κλιματολογικές συνθήκες, πεντακάθαρες γαλαζοπράσινες παραλίες, επιβλητικά και ιστορικά βουνά, εντυπωσιακά και αξιόλογα μονοπάτια, βιότοποι, απολιθωμένο δάσος, χλωρίδα και πανίδα, βιολογικά προϊόντα, παραδοσιακές γεύσεις, συνθέτουν την τουριστική υποδομή του Νομού Λακωνίας και τον απαραίτητο πόλο έλξης τουριστών όλες τις εποχές του χρόνου.

TDN: Τι δραστηριότητες προσφέρει η περιοχή σας σε έναν τουρίστα και ποια είναι τα σημαντικότερη μέρη που θα πρέπει να επισκεφτεί κανείς;

Δ.Π.: Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στους ποικίλους αρχαιολογικούς χώρους της Λακωνίας, όπως την αρχαία Σπάρτη με το αρχαιολογικό μουσείο της, το Μυστρά, το ιστορικό και εθνολογικό μουσείο της Μάνης, τις βυζαντινές καστροπολιτείες της Μονεμβασίας και του Γερακίου και πολλά άλλα. Ένας εξ ίσου σημαντικός τόπος επίσκεψης είναι και το μουσείο της ελιάς και του Ελληνικού λαδιού στη Σπάρτη.

Διάσπαρτη από μοναστήρια και μοναδικές βυζαντινές εκκλησίες, είναι η Λακωνία. Στο μεγαλύτερο μέρος του ο νομός είναι πλούσιος σε σπήλαια, εκ των οποίων τα διασημότερα είναι, τα σπήλαια του Διρού και το σπήλαιο “Αγιος Ανδρέας` στη Καστανιά του Δήμου Βοιών. Η Λακωνική φύση, η χλωρίδα και η πανίδα, συναντάται άφθονη στις επιβλητικές οροσειρές του Ταϋγέτου και του Πάρνωνα. Υπάρχουν χαρτογραφημένα και σηματοδοτημένα μονοπάτια στα βουνά αυτά, που αποτελούν τον κυριότερο πόλο έλξης σε περιπατητές και πεζοπόρους.

Για τους φίλους των θαλασσίων σπορ, το ψάρεμα και το κολύμπι, η Λακωνία συνίσταται ανεπιφύλακτα. Για όσους διαθέτουν σκάφος, η θαλάσσια περιπλάνηση είναι ιδιαίτερα γοητευτική. Από το Ναυτικό Όμιλο Λακωνίας, με έδρα το Γύθειο, διεξάγονται ετησίως αρκετοί αγώνες, ανάμεσα στους οποίους και το ράλι Νοτίου Ελλάδος, με συμμετοχή πολλών Ελλήνων και ξένων ιστιοπλόων. Για τους λάτρεις της τετρακίνησης, η Λακωνία προσφέρεται για συνταρακτικές εμπειρίες, μέσα σε τοποθεσίες μοναδικής ομορφιάς, διασχίζοντας ορεινές διαδρομές, ποταμάκια και τρεχούμενα νερά. Στο Νομό ακόμα υπάρχουν κατάλληλοι τόποι για ορεινή ποδηλασία. Οι σημαντικοί βιότοποι, η βυθισμένη πολιτεία στη Πλύτρα, το απολιθωμένο δάσος στη Νεάπολη, οι παραδοσιακές γεύσεις και τα βιολογικά προϊόντα λαδιού και κρασιού συνθέτουν τα στοιχεία εκείνα, που κατατάσσουν το Νομό Λακωνίας μεταξύ των επικρατέστερων στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Όλα λοιπόν τα προαναφερθέντα τουριστικά πλεονεκτήματα, που είναι άκρως αξιοζήλευτα, ταιριάζουν κάλλιστα σε ένα τόπο χαρισματικό, με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, οικονομικά εύρωστο και με μηδενικά επίπεδα ανεργίας. Αυτό όμως το δεδομένο είναι κάτι που δεν συμβαίνει στο Νομό Λακωνίας. Πόσοι δεν θα ζήλευαν την αφθονία των προτερημάτων του τόπου μας για να τα εκμεταλλευτούν σε ικανοποιητικό βαθμό; Πόσοι αλήθεια υστερούν σε τέτοιου είδους τουριστικά προνόμια και παρ` όλα αυτά συγκαταλέγονται σε τόπους με σπουδαία τουριστική άνθηση; Είναι εύλογα ερωτήματα που γεννά η σκέψη και σε κάνουν να απορείς.

TDN: Ποια είναι η συνεργασία σας με τους τοπικούς φορείς στον τομέα της διαφήμισης και γενικότερα της τουριστικής προβολής της περιοχής;

Δ.Π.: Τα τελευταία χρόνια γίνονται σοβαρές προσπάθειες για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη του Νομού Λακωνίας, όπως συμμετοχή σε όλες σχεδόν τις Ελληνικές εκθέσεις αλλά και του εξωτερικού, έκδοση εντύπων και dvd, διαφημίσεις στα ΜΜΕ, προβολή και δημοσιοποίηση του τόπου, workshop, φιλοξενία και άλλα. Τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών είναι ήδη εμφανή. Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι η Λακωνία έχει αρχίσει να κερδίζει φανατικούς επισκέπτες, γίνεται μόδα και αποκτά καλή φήμη ως τουριστικός προορισμός για Έλληνες και ξένους. Η προσπάθεια αυτή για την αύξηση της τουριστικής ζήτησης είναι προϊόν, κατά κύριο λόγο, των οργανωμένων ακούραστων ενεργειών των επαγγελματιών του τουριστικού χώρου, αλλά και της συνδρομής της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής, με πρωτεργάτη τον τουριστικά ευαισθητοποιημένο Νομάρχη Λακωνίας κ. Κώστα Φούρκα.

Δεν αρκεί όμως μόνο η προβολή και η δημοσιοποίηση ενός τόπου, προκειμένου να επιτευχθεί η τουριστική του ανάπτυξη. Χρειάζονται σίγουρα και άλλες παράλληλες δραστηριότητες, εξ ίσου σημαντικές, όπως είναι τα έργα υποδομής. Στη Λακωνία, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δεν θα λέγαμε ότι έγιναν συνταρακτικά βήματα προς αυτή τη κατεύθυνση. Το σίγουρο είναι ότι γίνεται ένας εξαιρετικός αγώνας από πλευράς Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λακωνίας, για τη δημιουργία αυτών των προϋποθέσεων. Οι καιροί όμως είναι πολύ δύσκολοι και η οικονομία της χώρας μας δυσχερής. Πολλά από τα έργα υποδομής βρίσκονται στο στάδιο του προγραμματισμού, κάποια στο στάδιο της μελέτης και λιγότερα στο στάδιο της υλοποίησης.

TDN: Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Νομός Λακωνίας στις προσπάθειες τουριστικής ανάπτυξης που επιχειρεί;

Δ.Π.: Κληρονομήσαμε ένα τόπο ξεχωριστό, που έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά του Παράδεισου, ας το παραδώσουμε στα παιδιά μας καλύτερο. Το σίγουρο είναι ότι όλοι αποβλέπουμε στη πρόοδο αυτής της πατρίδας, για ένα καλύτερο μέλλον. Η Λακωνία διαθέτει απεριόριστες τουριστικές δυνατότητες και έχει δυναμική προοπτική αξιοποίησης.

Αναφορικά λοιπόν θα λέγαμε ότι ο Νομός Λακωνίας στερείται παντελώς σιδηροδρομικού και αεροπορικού δικτύου, ενώ οι θαλάσσιες συγκοινωνίες οδεύουν σε χρεοκοπία. Όσον αφορά το οδικό δίκτυο, κατά κοινή ομολογία, και ιδιαίτερα το εντός Νομού, δεν είναι το ιδανικό, για να μη πούμε κάτι άλλο. Με λίγα και απλά λόγια η απρόσκοπτη πρόσβαση δεν είναι αρκούντως επαρκής. Σημαντική θα λέγαμε ήταν η ενέργεια, από τη πλευρά του Υπουργείου Παιδείας μετά από προσωπική παρέμβαση της Υπουργού κ. Μαριέττας Γεννάκου, για την ίδρυση των δύο Πανεπιστημιακών σχολών και της σχολής Τ.Ε.Ι. στη πόλη της Σπάρτης, γεγονός που πολύ θα βοηθήσει, σε βάθος χρόνου, την εν γένει αναπτυξιακή πορεία της Λακωνίας.

TDN: Ποιες είναι οι δράσεις της Ένωσης Ξενοδόχων Λακωνίας και ποιες οι προτάσεις της για την ενδυνάμωση της τουριστικής κίνησης στην περιοχή;

Δ.Π.: Το 2004 ιδρύθηκε η Ένωση Ξενοδοχείων Ν. Λακωνίας, κάτι που έλειπε από το τόπο. Ήταν μια κίνηση που μεθοδευόταν από καιρό πριν, μέχρι να ολοκληρωθεί, η οποία θεμελιώθηκε πάνω σε στέρεες βάσεις. Όλοι σχεδόν οι Λάκωνες ξενοδόχοι περιέβαλαν με συμπάθεια την προσπάθεια αυτή της νεοϊδρυθείσας Ένωσης, αφού μέσα σε πολύ λίγο χρόνο ενεγράφησαν μέλη της, το 90% των ξενοδοχειακών δωματίων της Λακωνίας. Το γεγονός αυτό ενθαρρύνει μέχρι σήμερα το 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο της, το οποίο απαρτίζεται από άτομα ικανά στο χώρο, με γνώση του αντικειμένου και εργάζονται αποτελεσματικά με αντικειμενικό σκοπό, όχι μόνο τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων του ξενοδοχειακού κλάδου, αλλά και πασχίζουν καθημερινά για την τουριστική προβολή και ανάπτυξη της Λακωνίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα ξενοδοχεία της Λακωνίας είναι εξαιρετικά φιλόξενα, με τιμές ανταγωνιστικές, σε σχέση με τις υψηλού επιπέδου παρεχόμενες υπηρεσίες.

Η Ένωση Ξενοδοχείων λαμβάνει μέρος στις περισσότερες τουριστικές εκθέσεις του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού, σε συνεργασία με τη Περιφέρεια Πελοποννήσου και τη Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής (Ν.Ε.Τ.Π.) Λακωνίας. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα προχωρήσει στη έκδοση έντυπου ενημερωτικού υλικού των μελών της, καθώς επίσης και προβολή στο internet.

Επειδή επιθυμούμε και οραματιζόμαστε, το τουριστικό μέλλον της Λακωνίας να τύχει μιας ικανοποιητικότερης προοπτική, αντάξιας της ιστορίας, του πολιτισμού και της παράδοσης της, κρίνεται σκόπιμο και θεωρείται αναγκαία η κίνηση, από όπου και αν προέρχεται, για την άμεση υλοποίηση των παρακάτω έργων υποδομής.

  1. Σχεδιασμός και μελέτη για τη δημιουργία οδικού δικτύου αξιώσεων (αυτοκινητόδρομος), που θα συνδέει την Λακωνία με την υπόλοιπη Ελλάδα.
  2. Αναμόρφωση, βελτίωση, ίσως και νέα χάραξη σε ορισμένα σημεία του οδικού δικτύου, εντός Νομού.
  3. `Αμεση δημιουργία αεροδρομίου.
  4. Αναβάθμιση στο λιμάνι του Γυθείου και δημιουργία μαρίνας στη Μονεμβάσια.
  5. Απαραίτητη η θαλάσσια σύνδεση Γυθείου και Νεάπολης με τον Πειραιά, καθώς επίσης σταθεροποίηση της ακτοπλοϊκής γραμμής Νεάπολης-Γυθείου με τα Κύθηρα.
  6. `Ανοιγμα του δευτέρου τούνελ της σήραγγα του Αρτεμισίου στη Τρίπολη.
  7. Δημιουργία κέντρων εξυπηρέτησης και πληροφόρησης επισκεπτών, στις πύλες εισόδου του Νομού.
  8. Δημιουργία χώρων βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων στις τουριστικές περιοχές.
  9. Δημιουργία Χ.Υ.Τ.Α. (Χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων).
  10. Ρύθμιση απρόβλεπτων διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και τηλεφώνων.
  11. Σχεδιασμό αποτελεσματικού τουριστικού Μάρκετινγκ με στόχο τη στήριξη του τουριστικού προϊόντος και απαραίτητα με τη στενή συνεργασία όλων των επαγγελματιών του χώρου.

Παράλληλα με τα πιο πάνω για την τουριστική ανάπτυξη της Λακωνίας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης όλων των εμπλεκομένων στην τουριστική βιομηχανία, καθώς επίσης και η περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Εμείς από την πλευρά μας, σαν Ένωση Ξενοδοχείων Ν. Λακωνίας, έχοντας γνώση των ευθυνών που αναλάβαμε έναντι των συναδέλφων μας και όχι μόνο, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας με την ίδια δύναμη και μαχητικότητα, με αντικειμενικό σκοπό τη πληρέστερη ανάδειξη των τουριστικών δυνατοτήτων του Νομού, επιδιώκοντας έτσι την αύξηση εισερχομένων επισκεπτών, προκειμένου να καταστεί η Λακωνία ο ιδανικός τουριστικός προορισμός για διακοπές όλες τις εποχές του χρόνου.

Ολοκληρώνοντας θα λέγαμε ότι όλοι πρέπει να γνωρίζουμε και να μη λησμονούμε ότι ο τουρισμός είναι ένα προϊόν με μεγάλη ευαισθησία, υπέρμετρα ευπαθές. Είναι ένα προϊόν που η οποιαδήποτε συγκυρία πραγμάτων ή απρόβλεπτων γεγονότων μπορεί να τον πλήξει ανεπανόρθωτα. Οφείλουμε λοιπόν να τον διαχειριζόμαστε σωστά και με ακρίβεια κινήσεων, αφού τα αρνητικά του αποτελέσματα, κάλλιστα μπορούν να επιφέρουν στη χώρα μας μεγάλες οικονομικές απώλειες.

TDN: Πιστεύετε ότι η καλή τουριστική χρονιά του 2005 θα δώσει τη θέση της σε μια εξίσου καλή τουριστική χρονιά το 2006;

Δ.Π.: Θα επιχειρούσαμε στο σημείο αυτό να ριψοκινδυνεύσουμε μια πρόγνωση για την επερχόμενη τουριστική σαιζόν. Εκ προοιμίου θα λέγαμε ότι η νέα χρονιά προβλέπεται ενθαρρυντική με τροχιά ανοδική και πρόσημο θετικό. Αυτό συνάγεται από μια σειρά γεγονότων όπως, η πρόωρη ζήτηση που ήδη υπάρχει για τη χώρα μας, η έγκαιρη τουριστική προβολή που πραγματοποιείται στο εξωτερικό από πλευράς Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και οι διαβεβαιώσεις του Υπουργού κ. Αβραμόπουλου, η αξιοποίηση του θετικού κλίματος που δημιουργήθηκε μετά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 και τέλος η τουριστική άνοδο που επετεύχθη το 2005. Εκτιμάται λοιπόν ότι το 2006 η τουριστική κίνηση στη χώρα μας θα έχει θετική εξέλιξη, η οποία θα κυμανθεί περίπου στα επίπεδα του 4 – 5%.

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024