Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΜελέτες και ΈρευνεςΈρευνα και δημιουργία βάσης δεδομένων για τα χρησιμοποιούμενα slogan και λογότυπα στον τουρισμό

Έρευνα και δημιουργία βάσης δεδομένων για τα χρησιμοποιούμενα slogan και λογότυπα στον τουρισμό

Έρευνα και δημιουργία βάσης δεδομένων για τα χρησιμοποιούμενα slogan και λογότυπα στον τουρισμό
του Γιάννη Δ. Πατέλλη

Το Γραφείο μας σε συνεργασία με την InternationalTourismConsultants, με αφορμή την αξιολόγηση τουριστικών slogan συνεδριακών τουριστικών προορισμών, κατέγραψε και συνεχίζει να συγκεντρώνει και να ομαδοποιεί περί τα 1.500 επίσημα slogan και λογότυπα (logos), που εμφανίστηκαν α) είτε σε διαφημιστικά spots β) είτε σε εφημερίδες, φυλλάδια και έντυπα γ) είτε σε cd’s και που συνήθως διανέμονται με σκοπό την διαφήμιση και την προσέλκυση πελατών. Επειδή για να αξιολογήσει κανείς τα σλόγκαν των συνεδριακών κέντρων και προορισμών θα έπρεπε να ερευνηθούν και τα σλόγκαν κρατών, περιφερειών, πόλεων και συνεδριακών προορισμών προέκυψε τελικά μια μεγάλη βάση δεδομένων για την τουριστική διαφήμιση.

Η ομαδοποίηση και καταγραφή αυτών των slogan μετέπειτα έγινε 1) σε επίπεδο κρατών, κρατικών οργανισμών τουρισμού 2) σε επίπεδο περιφερειών 3) σε επίπεδο πόλεων και άλλων προορισμών 4) σε επίπεδο CVB 5) σε επίπεδο συνεδριακών και εκθεσιακών κέντρων 6) σε επίπεδο ξενοδοχείων με συνεδριακές διευκολύνσεις. Παράλληλα συγκεντρώθηκαν και τα αντίστοιχα λογότυπα εφόσον συνοδεύονται. Σε δεύτερη φάση θα συμπληρωθεί αυτή η Βάση Δεδομένων με σλόγκαν και λογότυπα ταξιδιωτικών γραφείων και αεροπορικών εταιριών, ενώ στο τέλος θα ολοκληρωθεί με την συγκέντρωση των slogan και άλλων μορφών τουρισμού πέρα από τον συνεδριακό, όπως χειμερινός τουρισμός, γαστρονομικός, αθλητικός, κ.λ.π.

Σε πρώτη φάση λοιπόν συγκεντρώσαμε λοιπόν slogan στην αγγλική και γερμανική γλώσσα και στα ελληνικά. Σαν χρονικό ορίζοντα βάλαμε την καταγραφή όσων έπεσαν στην αντίληψη μας 2000 – 2005. Η δομή της Data Bank μας δίνει την δυνατότητα να αξιολογήσουμε, εξερευνήσουμε καταρχήν το κείμενο αυτό καθεαυτό του Slogan. Έτσι, μια από τις αναλύσεις αφορούσε την συχνότητα που εμφανίζονται ορισμένες λέξεις – κλειδιά όπως We, It, Meeting, Dream, Paradise, etc. και αντίστοιχες γερμανικές όπως Wιr, Ich, Liebe, Traum, Sand, See, etc.Παράγωγο αυτής της θεώρησης είναι επίσης η αξιολόγηση αν στις δυο αυτές γλώσσες τα σλόγκαν μεταφράζονται ακριβώς ή περιφραστικά.

Μια άλλη ανάλυση αφορούσε το μέγεθος του slogan,από πόσες λέξεις αποτελείται. Μια άλλη αξιολόγηση αφορούσε την επανάληψη του ίδιου του σλόγκαν και τις παρόμοιες ή παρεμφερείς χρήσεις του από αλλους φορείς.

Η γλωσσική αυτή ανάλυση είναι δυνατή με τα σύγχρονα μέσα, πολύ πιο βατή, από ότι η ανάλυση του εικαστικού τμήματος του λογότυπου που συνοδεύει το slogan, και ακόμα πιο πολύπλοκη και χρειάζεται προσωπική αντικειμενική θεώρηση όσον αφορά στα τηλεοπτικά σπορ διαφήμισης.

Πολύ σύντομα και επιγραμματικά ορισμένα γενικά, μη αριθμητικά συμπεράσματα:


  • Καταρχήν καταξιωμένες τουριστικά χώρες δεν αλλάζουν τόσο συχνά σλόγκαν και λογότυπα όσο αναδυόμενες χώρες, και αυτό είναι λογικό. Παράλληλα, δεν διαφημίζονται σε γενική μορφή τόσο έντονα, όσο άλλες χώρες που προσφέρουν γενικό τουρισμό. Διαφημίζονται όμως πολύ έντονα για ειδικές μορφές, όπως π.χ. ο συνεδριακός και εκθεσιακός τουρισμός.

  • Στα slogan και στις διαφημίσεις διαμορφώνονται μεγάλες τουριστικές περιφέρειες, που δεν ταυτίζονται με τις γεωγραφικές ενότητες, όπως Μεσογειακές Χώρες, Κεντρική Ευρώπη, Σκανδιναβικές Χώρες κ.λ.π., αφού προβάλουν σχεδόν παρεμφερή συνθήματα.

  • Οι Μεσογειακές Χώρες π.χ. θα συμπεριλάβουν ή θα υπονοήσουν την καλοπέραση, τον ήλιο, τα αρχαία, τον πολιτισμό στα slogan, logo και spot τους. Από τα διάφορα διαφημιστικά Spots χωρών, προκύπτει ότι το σενάριο συνήθως και η παρουσίαση είναι κοινή, δηλ. γρήγορα να δείξουν τα αρχαία, τα μνημεία και παράλληλα ότι είναι μοντέρνες χώρες και ότι επισκέπτης θα ζήσει ένα όνειρο, ένα μύθο, μια εμπειρία. Παιδάκια και νέα ζευγάρια είναι τα πιο κοινά σημεία εικόνας, ενώ στα τηλεοπτικά σποτάκια, τα δελφίνια, τα κύματα, η θάλασσα, η παράλια, ο ήλιος, η δύση είναι πανομοιότυπα παντού. Έτσι είτε την θάλασσα, παράλια, είτε τα κύματα και τον ήλιο της Τουρκίας, είτε της Αιγύπτου, αλλά ακόμα και των Μαλβίδων βλέπουμε είναι το ίδιο.

Αγαπημένα θέματα τα υγιή και ερωτευμένα ζευγάρια. Παρακάτω παράδειγμα από διαφημίσεις Ελλάδος, Ισπανίας – Μαγιόρκας, Αρούμπας.

Η χρήση παρεμφερών εικόνων και θεμάτων γίνεται πολλές φορές αμέσως ορατή όπως π.χ. το παιδάκι που με φουσκωτά μάγουλα στην διαφήμιση Ολλανδίας και αντίστοιχη Ελλάδος, ο μαγικός κόσμος της γοργόνας στη διαφήμιση Ελλάδος –Τουρκίας.

Η γοργόνα στα ελληνικά σποτ για τηλεόραση, όπως και στα τουρκικά, κολυμπάει ανάμεσα σε αρχαία, σε μια πάντα όμορφη καταγάλανη θάλασσα, ξυπνώντας την φαντασία μας.

`Αλλες φορές γίνεται χρήση της ίδιας κίνησης από διαφορετικά μοτίβα. Εδώ ο Δερβίσης από διαφήμιση σε σποτ Τουρκίας και αντίστοιχη μπαλαρίνα στο σποτ Ελλάδος.

Στην εικαστική σύλληψη υπάρχουν άτυχες στιγμές, όπου χρησιμοποιούνται παρεμφερή ή ίδια στοιχεία όπως π.χ. στο λογότυπο `Αμστερνταμ και αντίστοιχο Τουρκίας, η χρήση της τουλίπας και της παπαρούνας(?) αντίστοιχα.

Μετά την επιτυχή χρήση του λογότυπου της Ισπανίας, η εικαστική αυτή αντίληψη του Miro και κυρίως τα χρώματα δημιουργήσανε σχολή, έγινε ένα Must για τις μεσογειακές αυτές χώρες.

Σλόγκαν και λέξεις τουριστικές, όπως το Lets go που χρησιμοποιήθηκαν (ΕΟΤ’2003) ξαναχρησιμοποιούνται για άλλες χρήσεις (εδώ Εθνική Τράπεζα – ΕΟΤ).

`Αλλα Παραδείγματα: Η λέξη World, Welt, πολύ αγαπητή στα slogan, logos. Η Γερμανική λέξη Welt παρουσιάζεται 42 φορές σε σλόγκαν, η αγγλική λιγότερες 34, αλλά όχι σε πανομοιότυπα σλόγκαν .Εδώ δυο πολύ γνωστοί προορισμοί χρησιμοποιούν την λέξη, με διαφορετική σύλληψη, ενώ αντίθετα στο πιο κάτω παράδειγμα η λέξη dream χρησιμοποιείται πανομοιότυπα.

Η λέξη Dream,Trauma, δίνει την ευκαιρία σε πανομοιότυπη χρήση στο σλόγκαν Τουρκίας και Βουλγαρίας. Boulgaria Dream, I dream Turkey. Στα γερμανικά βρέθηκαν 10 σλόγκαν με την λέξη, ενώ οκτώ στα αγγλικά. Παρεμφερής με το dream, όνειρο, η λέξη μύθος, myth, χρησιμοποιείται σε πάρα πολλά slogan, και όχι μόνο τουρισμού.

Γενικό Συμπέρασμα: Δίχως να είναι ορατό το γιατί όλοι επιδιώκουν, από το πιο μικρό κράτος μέχρι την μεγαλύτερη επιχείρηση για κάποιο λόγο να έχουν ένα slogan, που προστίθεται στα χιλιάδες υπάρχοντα που αυξάνουν με γεωμετρική πρόοδο κάθε χρόνο. Την εποχή της παγκοσμιοποίησης ένα κοινό σλόγκαν δεν έχει καμία τύχη ανάμεσα στα χιλιάδες που κυκλοφορούν, που μπορεί να είναι τα ίδια ή παρόμοια και άνευ σημασίας σε αρκετές περιπτώσεις.

Η ειδική επίδραση κατά την επιλογή ενός συνεδριακού χώρου, που ήταν η αρχική αιτία για την δημιουργία της τράπεζας δεδομένων βάσει του slogan θα πρέπει να είναι κατά την γνώμη μας απειροελάχιστη, αν σκεφτεί κανείς ότι την πολύπλευρη διαφήμιση και ανάλογα slogan κρατών, περιφερειών, επαρχιών, πόλεων, που προϋπάρχουν μαζί με αυτά των διεθνών εκθέσεων, ξενοδοχείων και συνεδριακών κέντρων, ο αριθμός των οποίων κατ’ εκτίμηση πρέπει να ξεπερνάει μόνο για την Μεσόγειο τα οκτακόσια, ενώ παγκόσμια θα πρέπει να προστίθενται κάθε χρόνο πάνω από χίλια.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024