Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΑναγεννάται ο οινοτουρισμός: New Era για τον μεγάλο βιολογικό αμπελώνα στις πλαγιές του Μελίτωνα
Οινοτουρισμός

Αναγεννάται ο οινοτουρισμός: New Era για τον μεγάλο βιολογικό αμπελώνα στις πλαγιές του Μελίτωνα

Το πρότζεκτ «Νew Era» περιλαμβάνει παρεμβάσεις και στο οινοποιείο του Κτήματος, χτισμένο γύρω στο 1968-1969.

Μέσα σε αυτή την ιδιαίτερη έκταση των 4500 στρεμμάτων, σε έναν από τους μεγαλύτερους βιολογικούς αμπελώνες της Ελλάδας και την Ευρώπη, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο πρότζεκτ αναγέννησης, που εκτός από μεράκι, απαιτεί και σκληρή χειρονακτική εργασία. Συγκεκριμένα οι κλίσεις στις πλαγιές του βουνού είναι τέτοιες, που τα τρακτεράκια που «οργώνουν» άλλους μεγάλους αμπελώνες είναι πιο δύσκολο να χρησιμοποιηθούν εδώ, οπότε ο άνθρωπος και τα μικρά αμπελουργικά εργαλεία έχουν τον πρώτο λόγο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Στόχος της ομάδας που βρίσκεται στο βουνό είναι να προχωρήσουν οι εργασίες αναγέννησης του ιστορικού αμπελώνα του Κτήματος Πόρτο Καρράς, στο πλαίσιο έργου με την ονομασία «New Era» («Νέα Εποχή»). Έτσι, τα ίδια αυτά αμπέλια -κάποια από τα οποία είναι ηλικίας άνω του μισού αιώνα- θα μπορέσουν αναγεννημένα να αποδώσουν την πρώτη ύλη για «μεγάλα κρασιά», που θα τοποθετηθούν σε «ψαγμένα» εστιατόρια και κάβες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, σε περιοχές της Γερμανίας και του Καναδά.

Οι εργασίες της αναγέννησης άρχισαν την άνοιξη του 2022 και, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Δ. Κατσάνος, συνιδρυτής της DKG Group, project και marketing director, ήδη η διαδικασία του repositioning (επανατοποθέτησης) και rebranding των κρασιών του Κτήματος, με προοπτική το project να ολοκληρωθεί στο σύνολό του το 2029.

Άνθρωπος και αμπέλι

Όλα όμως ξεκινούν από την πρώτη ύλη και συγκεκριμένα από τα πρέμνα των αμπελιών, ηλικίας 50-60 ετών, τα οποία αποκτούν δεύτερη ζωή με κλάδεμα αναγέννησης, βέλτιστη διαχείριση και συγκράτηση του εδάφους και με φυσικούς βιοδιεγέρτες, ώστε τα κλήματα να γίνουν πιο ανθεκτικά στους βιολογικούς τους εχθρούς και τον παγετό.

«Ξεκινήσαμε ήδη από πέρυσι τις προετοιμασίες σε κάποια plots (αμπελοτεμάχια) και εντυπωσιάστηκα διαπιστώνοντας ότι τα πρέμνα αυτά μπορούν να παράγουν δυναμικό καλύτερο απ’ ό,τι περίμενα, τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και σε επίπεδο χαρακτήρα. Κι όλο αυτό έχει μια σημασία για τον ίδιο τον άνθρωπο: όταν ένα αμπέλι στην ηλικία σου αποκτά δεύτερη ζωή και παρουσιάζει ενισχυμένο χαρακτήρα, αντιλαμβάνεσαι ότι κι η ζωή του ανθρώπου μπορεί να έχει πολλούς δημιουργικούς και παραγωγικούς κύκλους, κατά τη διάρκεια των οποίων ο χαρακτήρας βελτιώνεται» παρατηρεί ο Χρήστος Δ. Κατσάνος, που πρωταντίκρυσε αυτόν τον αμπελώνα ως φοιτητής Γεωπονίας, 35 χρόνια πριν, και τον ερωτεύτηκε «με την πρώτη ματιά», καθώς τον θεωρεί ως «ένα από τα μεγαλύτερα αμπελουργικά θαύματα στην Ελλάδα».

Η αναγέννηση, λέει, αποφασίστηκε από τη νέα διοίκηση του «Domaine Porto Carras», η οποία «κατανόησε την πρότασή μας ότι η επόμενη ημέρα του αμπελώνα πρέπει να βασιστεί στον ιστορικό του χαρακτήρα, που είναι ισχυρός. Ενδεικτικό είναι ότι η δεύτερη στην Ελλάδα καλλιέργεια της ποικιλίας “Cabernet Sauvignon” έγινε γύρω στο 1967 στο Κτήμα Πόρτο Καρράς, μόλις έναν χρόνο μετά την πρώτη, στο Κτήμα Αβέρωφ. Στο Κτήμα υπάρχουν συνολικά 27 ποικιλίες. Ωστόσο, κατά την αναγέννηση η έμφαση δίδεται σε πρώτη φάση στις γηγενείς ποικιλίες Λημνιό (στο Πόρτο Καρράς βρίσκεται ο παλαιότερος και μεγαλύτερος αμπελώνας της ποικιλίας στην Ελλάδα, με αμπέλια φυτεμένα γύρω στο 1967), Μαλαγουζιά (παρότι προέρχεται από τη Ναυπακτία, στο Πόρτο Καρράς βρίσκεται ο παλαιότερος original αμπελώνας της κάποτε ξεχασμένης ποικιλίας, που “ανακαλύφθηκε” εκ νέου στο συγκεκριμένο Κτήμα), Ασύρτικο (στο Κτήμα βρίσκεται ο παλαιότερος και μεγαλύτερος αμπελώνας της ποικιλίας εκτός Σαντορίνης), Αθήρι, Ροδίτης, Μοσχάτο Αλεξανδρείας και οι ξένες Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc και Cinsaut».

Αμπέλια με αντοχή στην κλιματική αλλαγή και με ισχυρό χαρακτήρα

Για να περάσει όμως το Κτήμα στη νέα εποχή του, απαιτείται και η επανατοποθέτηση των κρασιών του στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, η έμφαση δίνεται στην παραγωγή πολύ ποιοτικών -και υψηλότερης τιμής- κρασιών, εμβληματικών οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και limited editions (περιορισμένης εμφιάλωσης). Γι΄ αυτό άλλωστε, ο αριθμός των 28 κρασιών, που κυκλοφορούν με την ετικέτα του Κτήματος, θα μειωθεί δραστικά, σε μόλις δέκα, με στόχο αυτά να φιλοξενηθούν -με rebranding- σε «ψηλότερα» ράφια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το πρότζεκτ «Νew Era» περιλαμβάνει παρεμβάσεις και στο οινοποιείο του Κτήματος, χτισμένο γύρω στο 1968-1969, για το οποίο -όπως λέει ο Χρήστος Δ. Κατσάνος- υπάρχουν σχέδια που θεωρείται βέβαιο πως έγιναν από τον ιδρυτή της αρχιτεκτονικής σχολής του Bauhaus, Walter Gropius, προσωπικό φίλο του Γιάννη Καρρά. Οι αρχιτεκτονικές γραμμές του κτηρίου εννοείται πως θα διατηρηθούν, αλλά θα γίνει ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του οινοποιείου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023. Στην κάβα παλαίωσης του οινοποιείου φυλάσσονται βαρέλια και κάποιες ιδιαίτερες φιάλες, όπως ο «Πορφυρογέννητος», η ναυαρχίδα του «Domaine Porto Carras», που κυκλοφορεί κάθε δέκα χρόνια. Η παλαιότερη φιάλη του «Πορφυρογέννητου» που υπάρχει στο κελάρι εμφιαλώθηκε το 1975.

Όλο αυτό το δυναμικό θα αξιοποιηθεί και για την προσέλκυση οινοτουριστών, οι οποίοι θα μπορούν να συμμετάσχουν σε εργασίες στο αμπέλι ή να πάρουν μέρος στον τρύγο, πριν δοκιμάσουν τα κρασιά του Κτήματος, συνοδεία ενός γεύματος στην αίθουσα Melissanthi. «Στόχος μας δεν είναι η αναπαλαίωση του Κτήματος του Πόρτο Καρράς, αλλά η δημιουργία κάτι καινούργιου, με διεθνή χαρακτηριστικά, που σέβεται την κληρονομιά του κοσμοπολίτη Γιάννη Καρρά» κατέληξε ο Χρήστος Δ. Κατσάνος.

TraveldailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, δημοσιογράφος σε καθημερινές e-εφημερίδες και απόφοιτη του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024