Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΓαστρονομίαΟ Δήμος Νάουσας στο Ευρωπαϊκό δίκτυο “IterVitis ” – Πολιτιστικές Διαδρομές Αμπέλου και Οίνου
Οινοτουρισμός

Ο Δήμος Νάουσας στο Ευρωπαϊκό δίκτυο “IterVitis ” – Πολιτιστικές Διαδρομές Αμπέλου και Οίνου

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ξινόμαυρου, ο Δήμος Νάουσας ανακοινώνει την ένταξή του ως μέλος του Ευρωπαϊκού δικτύου “IterVitis – Lescheminsdelavigne” – Πολιτιστικές  Διαδρομές Αμπέλου και Οίνου, που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία IterVitis.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ξινόμαυρου, ο Δήμος Νάουσας ανακοινώνει την ένταξή του ως μέλος του Ευρωπαϊκού δικτύου “IterVitis – Lescheminsdelavigne” – Πολιτιστικές  Διαδρομές Αμπέλου και Οίνου, που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία IterVitis και συνιστά πιστοποιημένη Πολιτιστική Διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου (International Xinomavro Day) καθιερώθηκε το 2019 και γιορτάζεται έκτοτε κάθε χρόνο την 1η Νοεμβρίου, ημερομηνία που ολοκληρώνεται κατά προσέγγιση ο τρύγος της φημισμένης οινικής αυτής ποικιλίας.

Ο Δήμος Νάουσας είναι ο πρώτος δήμος της Ελλάδας που συμμετέχει σε αυτό το δίκτυο πόλεων και περιοχών με σημαντική ιστορία και ξεχωριστή παρουσία στον χώρο του αμπελιού και της οινοποίησης. Η παραγωγή κρασιού υπήρξε πάντα ένα ευρωπαϊκό σύμβολο ταυτότητας ως ένα ουσιαστικό συστατικό της ιστορίας μιας περιοχής.

Ένας από τους κύριους στόχους του Δικτύου είναι να διαφυλάξει την ποικιλομορφία του κρασιού, φωτίζοντας την μοναδικότητά του κάθε αμπελουργικού τοπίου ως μια υλική και άυλη κληρονομιά της κοινότητας σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο.

Ως εκ τούτου, το έργο στοχεύει να προσφέρει μια νέα ταξιδιωτική προοπτική, η οποία ανανεώνει και βελτιώνει την οινολογική τουριστική προσφορά προωθώντας τις μεγάλες ποικιλίες ευρωπαϊκών οινολογικών περιοχών και τοπίων, μέσα από:

-την χαρτογράφηση και διατήρηση της κληρονομιάς των ιστορικών και αρχαίων αμπελιών και του πολιτισμού της αμπέλου και του κρασιού,

-την προώθηση δραστηριοτήτων έρευνας, τεκμηρίωσης και προστασίας του περιβάλλοντος για την υπεράσπιση της βιοποικιλότητας,

-την ανάπτυξη συνειδητοποιημένων και βιώσιμων μορφών τουρισμού, που απευθύνονται, ιδίως στους νέους.

Στην προοπτική του Itervitis ο οινοτουρισμός είναι πολιτιστική δραστηριότητα. Ο ταξιδιώτης μπορεί να ανακαλύψει και να ενημερωθεί για τις τεχνικές καλλιέργειας, οινοποίησης, αποθήκευσης και μεταφοράς, καθώς και να εξοικειωθεί με τους μύθους και τους συμβολισμούς αυτής της πλούσιας κουλτούρας.

Ένα από τα τρέχοντα έργα του δικτύου είναι η ανάπτυξη σχολών οινοτουρισμού, μια εξειδίκευση που θα δώσει την ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους να δραστηριοποιηθούν σε ένα υποσχόμενο πεδίο ανάπτυξης.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

02/12/2022
01/12/2022
30/11/2022
29/11/2022
28/11/2022