Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΓαστρονομίαΥποχρεωτικά τα βιβλιάρια υγείας για εργαζόμενους στα επισιτιστικά και υγειονομικά επαγγέλματα
Για την προστασία της δημόσιας υγείας

Υποχρεωτικά τα βιβλιάρια υγείας για εργαζόμενους στα επισιτιστικά και υγειονομικά επαγγέλματα

Aκυρες θα κριθούν οι συμβάσεις εργαζομένων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εάν δεν διαθέτουν βιβλιάριο υγείας. Η απόφαση του Αρείου Πάγου αφορά στους εργαζόμενους σε ξενοδοχεία, ταβέρνες, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καφενεία, μπαρ, κομμωτήρια…

Aκυρες θα κριθούν οι συμβάσεις εργαζομένων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εάν δεν διαθέτουν βιβλιάριο υγείας. Η απόφαση του Αρείου Πάγου<...> αφορά στους εργαζόμενους σε ξενοδοχεία, ταβέρνες, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καφενεία, μπαρ, κομμωτήρια, κ.λπ., οι οποίοι θα πρέπει να βεβαιώνεται ότι δεν πάσχουν από μεταδοτικά νοσήματα και δεν είναι φορείς εντερικών παθογόνων μικροβίων και παρασίτων.

Για λόγους δημοσίου συμφέροντος που “αποσκοπούν στην προστασία της δημόσιας υγείας” κάνει λόγο η απόφαση ερμηνεύοντας τον Αστικό Κώδικα, την εργατική και την υγειονομική νομοθεσία.

Η υπόθεση που απασχόλησε το Ανώτατο Δικαστήριο αφορά εργαζόμενο ο οποίος δεν διέθετε βιβλιάριο υγείας, αν και ήταν πωλητής με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου (από το 1977) σε κατάστημα εμπορίας αποικιακών ειδών, το οποίο πωλούσε συσκευασμένα τρόφιμα (τυριά, αλλαντικά, κ.ά.).

Το 2006, όμως, η σύμβαση του καταγγέλθηκε ως «απλή σχέση εργασίας» και ο εργαζόμενος έλαβε τη νόμιμη αποζημίωσή του. Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια αφού ο πρώην πωλητής αμφισβήτησε δικαστικά το ύψος της αποζημίωσης και αξίωσε την καταβολή ημερών αδείας που δεν έλαβε.

Ο Aρειος Πάγος με την υπΆ αριθμ. 1667/2010 απόφασή του τονίζει ότι ο εφοδιασμός των απασχολούμενων σε υγειονομικού ενδιαφέροντος χώρους με βιβλιάριο υγείας (θεωρημένο) επιβάλλεται από λόγους γενικότερου δημοσίου συμφέροντος. Σύμφωνα με την απόφαση οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος «αποσκοπούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και αποτελούν ουσιώδη προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματός τους και το κύρος της συναπτόμενης συμβάσεως εργασίας, η οποία, όταν ελλείπουν τα στοιχεία αυτά, αποβαίνει άκυρη».

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024