Τελευταία νέα
ΑρχικήΕιδήσειςΓαλλία: Σύμπραξη του ελληνικού και του βιώσιμου τουρισμού γύρω από τις διαδρομές του νερού
Explore France 2022

Γαλλία: Σύμπραξη του ελληνικού και του βιώσιμου τουρισμού γύρω από τις διαδρομές του νερού

  • Frederic Meyer
    Frederic Meyer, διευθυντής της Atout France για την Ιταλία, την Ελλάδα & την Ελβετία.

«Το 2022, έχουμε επιλέξει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στους Έλληνες τουρίστες, οι οποίοι μας επισκέπτονται για την γαλλική μας κληρονομιά γύρω από το νερό», ανέφερε ο Frederic Meyer κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της Atout France.

Μια ιδιαίτερη συζήτηση εξελίχθηκε στην Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, στα πλαίσια της νέας ελληνικής έκδοσης του περιοδικού Explore France για το 2022. Τα κύρια points της βραδιάς ήταν η σύμπτυξη του βιώσιμου τουρισμού και η προσέλκυση πολλών Ελλήνων τουριστών στην Γαλλία.

Η συζήτηση εξελίχθηκε πάνω σε δύο πυλώνες. Από την μία το νερό, που παρουσιάστηκε από το περιοδικό Explore France του Γαλλικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης Atout France, ως απαραίτητος φυσικός πόρος για τη διατήρηση της ζωής και του βιώσιμου τουρισμού. Και από την άλλη, το άνοιγμα της Γαλλίας στην τουριστική ελληνική αγορά, μέσα από διαδρομές του νερού, όπως η θάλασσα, τα ποτάμια, τα κανάλια, το ιαματικό νερό με τις ευεργετικές ιδιότητές του, τα ιαματικά λουτρά.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Frederic Meyer, διευθυντής της Atout France για την Ιταλία, την Ελλάδα & την Ελβετία και περιφερειακός συντονιστής για τη Νότιο Ευρώπη, τόνισε την σημασία του ελληνικού τουρισμού για την Γαλλία. «Αύξηση των Ελλήνων τουριστών παρατηρήθηκε ιδιαίτερα το 2022 στο Cote d’Azur, της Νίκαιας. Εκεί διαπιστώθηκε πως ο αριθμός των τουριστών από την Ελλάδα, ήταν σημαντικά αυξημένος σε σχέση με τον εισερχόμενο τουρισμό από τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 2022 πραγματοποιήθηκαν 132 απευθείας πτήσεις από την Ελλάδα, όχι μόνο προς το Παρίσι αλλά και προς αρκετές πόλεις της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Frederic Meyer.

Παράλληλα, δήλωσε πως το στοιχείο του νερού – όπως στην Ελλάδα- έτσι και στη Γαλλία παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη του βιώσιμου και του τουρισμού εμπειριών. Επιπλέον, στάθηκε στο νέο project «Paris 2024», το οποίο βασίζεται στις αρχές του ουμανισμού και του βιώσιμου τουρισμού. Συγκεκριμένα το νέο πλάνο εκτείνεται στο 95% των ήδη υπαρχόντων πόλεων αλλά και στην κατασκευή 3 βασικών ανωδομών.  Στο υδάτινο κέντρο που θα χτιστεί δίπλα από το «Stade de France», ένα γήπεδο χωρητικότητας 7.500 θέσεων, στο Porte de la Chapelle, αλλά και στην κατασκευή του Ολυμπιακού χωριού.

Barbara Lovado

Barbara Lovado, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του Γαλλικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης Atout France

Στη συνέχεια η κα Barbara Lovado, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του Γαλλικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης Atout France παρουσίασε την ελληνική έκδοση του περιοδικού και στις επιφανείς προσωπικότητες που μιλούν, μέσω αυτού, για τον βιώσιμο τουρισμό και για όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Ανάμεσα σε όσους μάχονται για αυτόν το σκοπό, είναι και ο Laurent Balesta –που παραχώρησε την κεντρική συνέντευξη του περιοδικού- ο οποίος είναι βιολόγος, φωτογράφος και νικητής του Wildlife Photographer of the Year 2021 με μία εκπληκτική λήψη.

Στόχος του Balesta είναι να αναδείξει την ομορφιά του υποβρύχιου κόσμου, εστιάζοντας στο πόσο σημαντικό είναι να προστατευτεί το θαλάσσιο περιβάλλον. Ανάλογη η δράση του Manu Laurin, ιδρυτή της Sauvage Med που συγκεντρώνει απόβλητα από τη θάλασσα, από δίχτυα ψαρέματος μέχρι πλαστικά μπουκάλια, τα οποία μεταμορφώνει σε υπέροχα μπιζού. Παράλληλα, η Julie Gautier, πρωταθλήτρια της ελεύθερης κατάδυσης, υποβρύχια χορεύτρια και σκηνοθέτις στρέφει τα φώτα της δημοσιότητας στη θάλασσα, στην ομορφιά της, στους τρόπους προστασίας και διατήρησής της.

Ταυτόχρονα, μέσα από το νερό προκύπτουν πολιτιστικές δυνατότητες με τη δημιουργία υποθαλάσσιων μουσείων, «μπλε» νησιών και πόλεων, με περιπατητικές διαδρομές κατά μήκος των μεγάλων ποταμών όπως ο Λίγηρας, ο Σηκουάνας, ο Ροδανός.

Ο βιώσιμος τουρισμός αποτελεί στόχο όλων των περιοχών της Γαλλίας που παρουσιάζονται φέτος στο περιοδικό, από την κοιλάδα του Λίγηρα, την περιφέρεια του Παρισιού, τη Νορμανδία, τη Χάβρη-Ετρετά, την Κυανή Ακτή, τη Μεντόν, τη Νίκαια, την Αλσατία, το Βαρ, την Κορσική, μέχρι τη Νέα Ακουιτανία που επιθυμεί να γίνει η πιο βιώσιμη περιοχή στη Γαλλία.

Νέα Ακουιτανία: Η «πρωτεύουσα» του βιώσιμου τουρισμού

Η μεγαλύτερη διοικητική περιοχή της Γαλλίας θέλει να στεφθεί «βασίλισσα» του βιώσιμου τουρισμού. Πολλοί και ενδιαφέροντες είναι οι προορισμοί στη Νέα Ακουιτανία: Το Μπορντό με τη Cité du Vin, η Λασκώ με το ομώνυμο σπήλαιο, η πόλη-κόσμημα Sarlat, η Χώρα των Βάσκων και το Μπιαρίτζ, το Πουατιέ και το Futuroscope, το περίφημο Κονιάκ, το Pau και τα Πυρηναία, η Λιμόζ με την πορσελάνη της…

Αξίζουν αναφοράς, όμως, και οι παραλίες: 750 χλμ. αμμώδους ακτογραμμής με λιμάνια από το Bayonne στη Rochelle, με 51 σημεία για σέρφινγκ, ο αμμόλοφος του Πιλά, τα 110 μέτρα του κόλπου του Αρκασόν, τα νησιά ανοιχτά του Ατλαντικού -Ré, Oléron, Aix- με τα κουκλίστικα σπίτια, οι βάρκες των ψαράδων, το πράσινο και τα λουλούδια.

Η φύση είναι η απόλυτη προτεραιότητα καθώς πέρα από την Κοιλάδα της Δορδόνης που ανήκει στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας της UNESCO, στη Νέα Ακουιτανία λειτουργούν ένα εθνικό πάρκο και πέντε φυσικά περιφερειακά πάρκα, τα οποία διασφαλίζουν την πλούσια βιοποικιλότητά της. Η περιοχή είναι ιδανική για αργό τουρισμό με ποδηλατικές διαδρομές, δυνατότητα κρουαζιέρας στο ποτάμι, επισκέψεις σε φάρους και στο μαγικό τοπίο της προστατευόμενης περιοχής Marais Poitevin.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024