Τελευταία νέα
ΑρχικήΕιδήσειςΟλοκληρώθηκε το Balkans & Black Sea Forum 2022 – Τα γεγονότα που προκάλεσαν αποσταθεροποίηση στην Αν. Ευρώπη
Συνέδρια

Ολοκληρώθηκε το Balkans & Black Sea Forum 2022 – Τα γεγονότα που προκάλεσαν αποσταθεροποίηση στην Αν. Ευρώπη

BBSF PRESENTATION SAVE THE DATE V1

Το φετινό Φόρουμ άνοιξε τον δρόμο για έναν ειλικρινή, συνεκτικό και εποικοδομητικό διάλογο, ο οποίος απαιτείται σήμερα περισσότερο από ποτέ

Με αξιοσημείωτη επιτυχία ολοκληρώθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης των Αθηνών, στις 13-14 Δεκεμβρίου 2022, το 4ο διεθνές Balkans & Black Sea Forum (BBSF), με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων, γενικών γραμματέων διεθνών οργανισμών, πρέσβεων, υπεύθυνων χάραξης πολιτικής, ακαδημαϊκών κλπ.

Με θέμα “The Eurasian nexus post 2022: high-stakes arena for security, trade and investments”, το φετινό Φόρουμ άνοιξε τον δρόμο για έναν ειλικρινή, συνεκτικό και εποικοδομητικό διάλογο, ο οποίος απαιτείται σήμερα περισσότερο από ποτέ, έπειτα μάλιστα από τα πρόσφατα γεγονότα στην Ανατολική Ευρώπη που οδήγησαν σε επικίνδυνη αποσταθεροποίηση, οι συνέπειες της οποίας δεν μπορούν ακόμη να υπολογισθούν.

Μεταξύ των κομβικών μηνυμάτων που διαμορφώθηκαν κατά τις εργασίες του συνεδρίου ήταν:

  1. Η περιφερειακή συνεργασία πρέπει να ενισχυθεί και να επικεντρωθεί περισσότερο στις ανάγκες των πολιτών, η φωνή των οποίων θα πρέπει να ακούγεται καλύτερα στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
  2. Η εμπνευσμένη και εμπνέουσα ηγεσία λείπει σε πολλά σημαντικά κράτη, οι δε δημοκρατικές αξίες υφίστανται σημαντικές οπισθοδρομήσεις σε πολλά μέρη του πλανήτη, κάτι το οποίο πρέπει να αλλάξει.
  3. Απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του ΟΗΕ, προκειμένου να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει όλα τα κράτη.
  4. Πρέπει να ληφθούν άμεσα και στοχευμένα μέτρα για την παράκαμψη των εμποδίων απασχόλησης λόγω φύλου. Απαιτείται καινοτόμος νομοθεσία και περισσότερα κονδύλια για την συμμετοχή περισσοτέρων γυναικών στην επιχειρηματικότητα, σε υψηλότερες θέσεις στην αγορά εργασίας και στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
  5. Η πρωτοβουλία «Belt & Road Initiative» (BRI) της Κίνας αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την περαιτέρω διευκόλυνση του εμπορίου και άλλων ανταλλαγών, εάν τηρούνται οι αρχές της διαφάνειας και του θεμιτού ανταγωνισμού.
  6. Η μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να επιταχυνθεί περαιτέρω και η βιώσιμη, καινοτόμος τεχνολογία θα πρέπει να βρει το δρόμο της στην καθημερινή ζωή των πολιτών ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά.
  7. Η κινεζική COSCO έχει επιτύχει να αναδείξει τον Πειραιά ως το ταχύτερα αναπτυσσόμενο λιμάνι όσον αφορά την μεταφορά/διαχείριση εμπορευματοκιβωτίων, αναβαθμίζοντας την ικανότητά του να αναλαμβάνει περισσότερες ναυπηγο-επισκευαστικές δραστηριότητες.
  8. Ενώ η ΕΕ εξακολουθεί να παραμένει το επίκεντρο έλξης για τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής, είναι ανάγκη να προχωρήσει σε γενναίες μεταρρυθμίσεις, εάν επιθυμεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκηνή και να συμμετέχει στην οικοδόμηση της αυριανής παγκόσμιας αρχιτεκτονικής ασφάλειας.
  9. Απαιτείται «κοινή λογική» για την αντιμετώπιση ακόμη και ήσσονος σημασίας προβλημάτων που παρακωλύουν την ταχεία και ομαλή οδική διασυνοριακή μεταφορά αγαθών και υπηρεσιών. Η ψηφιοποίηση των διαδικασιών και η προσέλκυση (μέσω προσφοράς καλύτερων συνθηκών) περισσότερων νέων οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων, μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των διεθνών οδικών μεταφορών και του εμπορίου.

Το συνέδριο αποτελείτο από 6 συνεδρίες «κεφάλαια» που κάλυπταν σειρά ζητημάτων για την Βαλκανική και την ευρύτερη περιοχή του Εύξεινου Πόντου:

  • Κεφάλαιο 1: Εφοδιασμός και Ασφάλεια Ενέργειας
  • Κεφάλαιο 2: Καινοτομία, Τεχνολογία, Χρηματοδότηση, Επενδύσεις
  • Κεφάλαιο 3: Περιφερειακή συνεργασία-ενσωμάτωση με βάση την οικονομική γεωγραφία των περιφερειών
  • Κεφάλαιο 4: Συνδεσιμότητα-Υποδομές, η διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη για νέες επενδύσεις.
  • Κεφάλαιο 5: Επένδυση στην καινοτομία των γυναικών για την οικοδόμηση βιώσιμων οικονομιών
  • Κεφάλαιο 6: Παγκόσμια συμφέροντα και οι επιπτώσεις τους στα Βαλκάνια και τον Εύξεινο Πόντο

Η καταληκτική συνεδρία μεταξύ των συντονιστών του Φόρουμ συνόψισε εύγλωττα τα κύρια συμπεράσματα από τις εισηγήσεις, παρεμβάσεις και συζητήσεις που έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια του συνεδρίου. Μερικά εξ’ αυτών ήδη προκαλούν το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης, ενώ στην ολότητά τους θα τεθούν υπόψη των κυβερνήσεων των χωρών αναφοράς του Balkans & Black Sea Forum και αρκετών Διεθνών Οργανισμών προκειμένου να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι ανάγκες των πολιτών.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024