Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκπαίδευσηΣχολέςΕπανεξέταση της δημιουργίας Τμήματος Τουρισμού στον Πειραιά ζητά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Επανεξέταση της δημιουργίας Τμήματος Τουρισμού στον Πειραιά ζητά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Αναφορικά με την πρόσφατη ανακοίνωση των Υπουργών Παιδείας και Τουριστικής Ανάπτυξης για τη δημιουργία προπτυχιακού Τμήματος στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, «το οποίο θα εκπονήσει μελέτη βιωσιμότητας αυτού του τμήματος» (ιστοσελίδα ΕΡΤ […]

Αναφορικά με την πρόσφατη ανακοίνωση των Υπουργών Παιδείας και Τουριστικής Ανάπτυξης για τη δημιουργία προπτυχιακού Τμήματος στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, «το οποίο θα εκπονήσει μελέτη βιωσιμότητας αυτού του τμήματος» (ιστοσελίδα ΕΡΤ στις 12/02/07), το<...>Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ειδικότερα ο Καθηγητής Πάρις Τσάρτας – Διευθυντής ΔΠΜΣ «Σχεδιασμός, Διοίκηση και Πολιτική του Τουρισμού» και ο Καθηγητής Ιωάννης Καρκαζής – Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών της Διοίκησης, επισημαίνουν τα ακόλουθα:

  1. Οι δύο Υπουργοί προκρίνουν και προτείνουν τη δημιουργία ενός Τμήματος Τουρισμού (του πρώτου σε αυτό το επιστημονικό πεδίο στη χώρα μας) σε ένα Πανεπιστήμιο του οποίου κανένα αρμόδιο όργανο δεν έχει εκφράσει σχετική βούληση και όπως προκύπτει δεν έχει καν εκπονήσει την αναγκαία μελέτη βιωσιμότητας, όπως απαιτείται.
  2. Αγνοείται άρα η κατατεθειμένη – εδώ και ένα έτος – σχετική με το θέμα πρόταση και αναλυτική μελέτη βιωσιμότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι το μόνο πανεπιστήμιο στη Χώρα που έχει κατεύθυνση Τουρισμού σε προπτυχιακό Τμήμα από το 1996 (Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Χίου), Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στο Σχεδιασμό, Διοίκηση και Πολιτική του Τουρισμού, Εργαστήριο Τουριστικών Ερευνών και Μελετών και την πλέον ενημερωμένη βιβλιοθήκη Τουρισμού στη χώρα. Επιπλέον, στο Πανεπιστήμιό μας υπάρχει ο μεγαλύτερος πυρήνας καθηγητών σε ελληνικό ΑΕΙ (10-12 άτομα) με πλούσιο συγγραφικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο, ενώ διαθέτει και τις αναγκαίες κτιριακές υποδομές ώστε να λειτουργήσει άμεσα ένα τέτοιο τμήμα. Επίσης, την τελευταία δεκαετία από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει αποφοιτήσει ο μεγαλύτερος αριθμός φοιτητών με Τουριστική εκπαίδευση από τη χώρα μας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο (Μάστερ και Διδακτορικό).
  3. Τα εύλογα ερωτήματα προς τις δύο Υπουργούς είναι:
    • Υφίσταται στρατηγικό σχέδιο σύμφωνα με το οποίο επιβάλεται να ενισχύεται η ανάπτυξη ενός κεντρικού Πανεπιστημίου σε βάρος ενός περιφερειακού με τη δημιουργία ενός ακόμη Τμήματος όταν μάλιστα το τελευταίο έχει σαφώς σημαντικότερο επιστημονικό έργο και υποδομές στο επιστημονικό πεδίο του Τουρισμού;
    • Είναι δυνατόν να αναβαθμιστούν οι τουριστικές σπουδές στη χώρα μας όταν υποβαθμίζεται – χωρίς καμία εξήγηση – η υπερδεκαετής ακαδημαϊκή, εκπαιδευτική και ερευνητική παρουσία του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε αυτό το πεδίο;
    • Είναι λογικό να ξεκινάει μία νέα επένδυση, σχεδόν από το μηδέν, σε ένα Πανεπιστήμιο, το οποίο δεν έχει καν ζητήσει κάτι τέτοιο, ενώ το κράτος έχει επενδύσει έως τώρα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου κατά μετριοπαθείς υπολογισμούς 2,5 έως 3 εκατομμύρια ευρώ για την προώθηση των τουριστικών σπουδών και της έρευνας την τελευταία δεκαετία;

“Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι το μόνο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, το οποίο διαθέτει πολυετή εμπειρία, υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό στην Τουριστική Εκπαίδευση. Παράλληλα, είναι το μόνο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα το οποίο έχει εφράσει επισήμως τη βούλησή του να δημιουργήσει Τμήμα Τουρισμού και έχει καταθέσει σχετική μελέτη βιωσιμότητας. Κατά συνέπεια, εκτιμούμε ότι διαδικασίες οι οποίες αποκλείουν τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην προσπάθεια αναβάθμισης των Τουριστικών Σπουδών στην Χώρα μας, μέσω της δημιουργίας Πανεπιστημιακών Τμημάτων, θα οδηγήσουν εκ των πραγμάτων σε αποφάσεις, οι οποίες θα στερούνται της προς τούτο απαιτούμενης μέγιστης δυνατής επιστημονικής τεκμηρίωσης και κύρους και κατά συνέπεια σε αποφάσεις, οι οποίες θα είναι πολιτικά αδύναμες, κοινωνικά άδικες και από πλευράς περιφερειακής ανάπτυξης μεροληπτικές” τονίζεται στην ανακοίνωση.

Έστω και την ύστατη αυτή στιγμή, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ζητά την επανεξέταση της πολιτικής των παραπάνω δύο εμπλεκόμενων Υπουργείων ως προς το θέμα αυτό, το οποίο είναι μείζονος σημασίας τόσο για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όσο και για τα νησιά του Αρχιπελάγους γενικότερα. Μάλιστα, από την πλευρά του το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δηλώνει έτοιμο να εμπλακεί σε ένα επιστημονικά γόνιμο διάλογο με τα ως άνω δύο Υπουργεία κατά τον οποίο πιστεύει ότι έχει την απαιτούμενη τεχνογνωσία και εμπειρία να πείσει ότι η μόνη σωστή κατεύθυνση είναι αυτή της αποδοχής του αιτήματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τη δημιουργία Τμήματος Τουρισμού σε αυτό.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024