Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕΞΡ: η τουριστική εκπαίδευση χρειάζεται εκσυγχρονισμό

ΕΞΡ: η τουριστική εκπαίδευση χρειάζεται εκσυγχρονισμό

Η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου τονίζει σε ανακοίνωσή της σχετικά με το νομοσχέδιο για την Τουριστική Εκπαίδευση και Κατάρτιση ότι η τουριστική εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες χρειάζεται εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση…

Η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου τονίζει σε ανακοίνωσή της σχετικά με το νομοσχέδιο για την Τουριστική Εκπαίδευση και Κατάρτιση<...> ότι η τουριστική εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες χρειάζεται εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση για να ανταποκριθεί ο τομέας του τουρισμού στις διεθνείς απαιτήσεις επισημαίνοντας ότι η ΕΞΡ το 1996 εκπόνησε μέσω του Ινστιτούτου Τουριστικών και Ξενοδοχειακών Ερευνών (Ρόδος) σχετική μελέτη με τίτλο “Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός της τουριστικής εκπαίδευσης”, την οποία προώθησε στις αρμόδιες αρχές, το υπουργείο Ανάπτυξης και τον ΕΟΤ.

Κατά την άποψη της ΕΞΡ η εποπτεία της τουριστικής εκπαίδευσης θα έπρεπε να ασκείται από τον φυσικό φορέα που είναι το υπουργείο Παιδείας για να υπάρχει μια ενιαία αντιμετώπιση στα πλαίσια του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Εφόσον όμως η Πολιτεία κρίνει ότι η τουριστική εκπαίδευση πρέπει να παραμείνει στον φορέα που ασκεί και την τουριστική πολιτική, τότε είναι βασική προϋπόθεση η παρεχόμενη από τον φορέα, στην προτεινόμενη περίπτωση από τον προτεινόμενο ΟΤΕΚ, εκπαίδευση να είναι προσαρμοσμένη προς την τουριστική εκπαίδευση που παρέχει το εκπαιδευτικό μας σύστημα μέσω των ΤΕΕ, ΙΕΚ, ΚΕΚ, ΤΕΙ κτλ. Αυτό δεν επιδιώκεται με το νομοσχέδιο σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, γι΄ αυτό και προτείνει:

  • 1. Η δευτεροβάθμια τουριστική επαγγελματική εκπαίδευση που παρέχει ο ΟΤΕΚ, να περιλαμβάνει ΤΕΕ μόνο Β΄ κύκλου του τομέα τουρισμού (τρία χρόνια μετά το Γυμνάσιο) και οι απόφοιτοι να έχουν πρόσβαση στις ΑΣΤΕ και στα αντίστοιχα ΤΕΙ κατά τα ισχύοντα για τους αποφοίτους των κρατικών ΤΕΕ.
  • 2. Η πρόσβαση στα ΤΕΕ του ΟΤΕΚ να είναι ελεύθερη για τους αποφοίτους Γυμνασίου της περιοχής που εδρεύει και να δέχονται από άλλες περιοχές μόνο όταν υπάρχουν κενά, όπως ισχύει σήμερα στα κρατικά ΤΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι ο ΟΤΕΚ θα πρέπει να ιδρύσει ΤΕΕ σ΄ όλες τις περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος.
  • 3. Οι Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης της Ρόδου και Κρήτης, εφόσον είναι τριετούς φοίτησης και η επιλογή των σπουδαστών γίνεται μέσω των Πανελληνίων εξετάσεων, να εξισωθούν με τα ΤΕΙ – Τμήματα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και να μετονομασθούν “Σχολές Διοίκησης Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων”, αυτό που είναι σήμερα και που τις διαφοροποιεί από τα ΤΕΙ. Είναι αυτονόητο ότι η εξίσωση – ισοτιμία θα συνοδευτεί με την αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών, με το υψηλό επίπεδο του διδακτικού προσωπικού (αυτό προβλέπεται από το νομοσχέδιο -άρθρο 10), με την εξασφάλιση πρόσβαση των αποφοίτων για μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια και το ΕΑΠ (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο), με την επαγγελματική κατοχύρωση των αποφοίτων, και με τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού των εκπαιδευτικών μονάδων, θέματα που επιβάλλεται να αντιμετωπίσει το νομοσχέδιο ώστε ουσιαστικά και τυπικά οι ΑΣΤΕ να εξισωθούν με τα ΤΕΙ.
  • 4. Η πυραμίδα της τουριστικής εκπαίδευσης πρέπει να συμπληρωθεί και με τη δημιουργία Πανεπιστημιακής Τουριστικής Εκπαίδευσης, ένα πάγιο αίτημα της ΕΞΡ για τον καταρτισμό στελεχών υψηλού επιπέδου, που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του σύγχρονου τουριστικού και ξενοδοχειακού management. Τέτοιες Πανεπιστημιακές Σχολές ενδείκνυνται να ιδρυθούν στα Περιφερειακά Πανεπιστήμια περιοχών με έντονη τουριστική δραστηριότητα (Ρόδος, Κρήτη, Κέρκυρα). Η πρόταση αυτή δεν αφορά βέβαια το νομοσχέδιο, αλλά, τίθεται για να υπάρξει τοποθέτηση και δέσμευση από την Κυβέρνηση και τα κόμματα κατά τη συζήτηση στη Βουλή.
Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024