Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκπαίδευσηΊδρυση Κέντρου Τεκμηρίωσης Ελληνικού Τουρισμού
Τουριστική πολιτική

Ίδρυση Κέντρου Τεκμηρίωσης Ελληνικού Τουρισμού

Η ανάπτυξη του Κέντρου Τεκμηρίωσης Ελληνικού Τουρισμού αποτελεί πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας και του ΙΤΕΠ, με στόχο την παροχή άμεσης πρόσβασης σε ασφαλείς πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία για τις ποικίλες εκφάνσεις της ανάπτυξης και της εξέλιξης του ελληνικού τουρισμού.

Με τη συμμετοχή 15  σημαντικών φορέων της οικονομίας, της πανεπιστημιακής και ερευνητικής κοινότητας, ιδρύεται το Κέντρο Τεκμηρίωσης του Ελληνικού Τουρισμού. Η ανάπτυξη του Κέντρου που αποτελεί πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας και του ΙΤΕΠ έχει ως στόχο την παροχή άμεσης πρόσβασης σε ασφαλείς πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία για τις ποικίλες εκφάνσεις της ανάπτυξης και της εξέλιξης του ελληνικού τουρισμού. Η πρώτη αναφορά του υπό ίδρυση Κέντρου Τεκμηρίωσης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της παρουσίασης της ετήσιας έρευνας του ΙΤΕΠ: “Εξελίξεις στον Τουρισμό και στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας το 2012” σε κεντρικό ξενοδοχεία της Αθήνας σε πανεπιστημιακούς και διπλωματικούς φορείς της χώρας, καθώς και στους ξένους ανταποκριτές.

Για τη συμβολή του ελληνικού τουρισμού στην ανέλιξη της ελληνικής οικονομίας μίλησαν στην εκδήλωση η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη και ο υφυπουργός Εργασίας της Γερμανίας Hans-Joachim Fouchtel, που εξέφρασε την στήριξή του στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάταξη της οικονομίας της χώρας.

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Τσακίρης απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση σε κύριους φορείς του τουρισμού για τη συμμετοχή τους στο Κέντρο Τεκμηρίωσης του Ελληνικού Τουρισμού, σημειώνοντας την ανάγκη ρεαλιστικής αποτύπωσης των στατιστικών στοιχείων του κλάδου,τα οποία θα οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα-εργαλεία για την μελέτη των τουριστικών δρώμενων. Όπως πρόσθεσε ο κ. Τσακίρης, πρόκειται για αποτελέσματα που αποδίδουν την ορθή διάσταση του τουρισμού στην πραγματική οικονομία, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν παρακαταθήκη για τον στρατηγικό σχεδιασμό όχι μόνο της χώρας αλλά και των τουριστικών επιχειρήσεων. Ο γενικός διευθυντής του ΙΤΕΠ, ομότιμος καθηγητής κ. Γεράσιμος Ζαχαράτος, αναφερόμενος στους στόχους του Κέντρου Τεκμηρίωσης του Ελληνικού Τουρισμού, τόνισε  ότι αυτοί εδράζονται στο συσχετισμό και τη σύζευξη των πολυεπίπεδων πληροφοριών που συγκεντρώνουν ή και επεξεργάζονται οι 15 αρμόδιοι φορείς, με τρόπο που να επιτρέπει:

  • Την επίτευξη ομοιογένειας και συγκριτικής γνώσης των στατιστικών στοιχείων και πληροφοριών για τον ελληνικό τουρισμό.
  • Την αποσαφήνιση και το συγκριτικό αποκαθαρισμό στοιχείων, μεθόδων και τεχνικών που αφορούν το συνεχώς διευρυνόμενο απόθεμα πληροφοριών
  • Τη συγκρότηση αξιόπιστων σειρών κάθε είδους στοιχείων και πληροφοριών στο χρόνο και το χώρο, από τα πρώτα στάδια ανάπτυξης του τουρισμού, και τη διαρκή τους επικαιροποίηση.

Η κα Κεφαλογιάννη, αφού επεσήμανε ότι στόχος του υπουργείου είναι να αποκτήσει ένα σύγχρονο στατιστικό σύστημα δεδομένων για τον τουριστικό κλάδο, υπογράμμισε ότι “έχει έλθει η ώρα  αναδείξουμε ένα σύνθετο, αλλά ξεκάθαρο τουριστικό προϊόν, το οποίο θα συνδυάζει τη νοσταλγία του παρελθόντος, με τις ανάγκες του σήμερα και τις ιδέες του αύριο”.

Η υπουργός ανέφερε  ότι παρά την οικονομική κρίση που κυριαρχεί σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ελληνικός τουρισμός αποτελεί τη συγκεκριμένη στιγμή τον κλάδο που μπορεί να συγκρατήσει την απασχόληση και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Επίσης πρόσθεσε ότι η πορεία των διεθνών τουριστικών μετακινήσεων και εισπράξεων έχει μια θετική κατεύθυνση.

Με αφορμή τις εξελίξεις στην Κύπρο, η κα Κεφαλογιάννη εξέφρασε την αισιοδοξία της, ότι τα τελευταία γεγονότα αστάθειας στην ευρωζώνη θα απορροφηθούν χωρίς μεγάλες μεταβολές και ότι ο κυπριακός λαός θα σταθεί και πάλι όρθιος.

Η υπουργός Τουρισμού σημείωσε ακόμη ότι το 2011 η χώρα μας ευνοήθηκε από το αρνητικό κλίμα στις χώρες  της Βορείου Αφρικής, στρέφοντας τον τουρισμό προς την Ελλάδα. Η αύξηση αυτή όμως στις αφίξεις υπήρξε εύθραυστη. Και αυτό διότι –όπως είπε- δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα στηρίξουν και θα αναβαθμίσουν τον ελληνικό τουρισμό. “Πρέπει να σχεδιάζουμε, να στοχεύουμε και αν χρειάζεται να διορθώνουμε με τακτικές κινήσεις”, υπογράμμισε.

Όσον αφόρα στην Αθήνα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, είπε ότι οι διαδηλώσεις, η παραβατικότητα, η παράνομη μετανάστευση, η εγκατάλειψη του κέντρου αποτελούν αποτρεπτικούς παράγοντες για τους τουρίστες. Και πρόσθεσε ότι όλα αυτά τα φαινόμενα σήμερα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Και σε ένα βαθμό αντιμετωπίζονται. Ειδικότερα τόνισε ότι τα πρώτα μικρά σημάδια βελτίωσης έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται, ιδίως στο κομμάτι της συγκράτησης της εγκληματικότητας.

Η υπουργός Τουρισμού έκλεισε την ομιλία της, υπογραμμίζοντας ότι στόχος του υπουργείου είναι η Ελλάδα να επανέλθει στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, παγκοσμίως.  

Ο κ. Ζαχαράτος επισημαίνει ότι σε πρώτη φάση το πλέγμα των συνεργασιών για τη συγκρότηση ενός Κέντρου Τεκμηρίωσης του Ελληνικού Τουρισμού στο Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων  περιλαμβάνει τους ακόλουθους φορείς και αρχές που είτε άμεσα είτε εν μέρει ερευνούν το τουριστικό φαινόμενο.

1. Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας
2. ΙΤΕΠ
3. Τράπεζα της Ελλάδος – Γεν. Δ/νση Στατιστικών Ερευνώ
4. Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ. ΣΤΑΤ.) – Δ/νση Στατιστικών Τομέα Εμπορίου και Υπηρεσιών
5. Κέντρο Ποργραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) Ερευνητικός Τομέας Δ’: Αναπτυκιακές Πολιτικές και Κλάδοι
6. Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ)
7. Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ – (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ)
8. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Αρχιτεκτόνων – Μηχανικών, Τομεάς Πολεοδομίας Χωροταξίας
9. Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων – Εργαστήριο Τουριστικών Ερευνών και Μελετών (ΕΤΕΜ)
10. Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων – Εργαστήριο Ποσοτικών Μεθόδων
11. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Εργαστήριο Τουριστικού Σχεδιασμού, Έρευνας και Πολιτικής (ΕΤΟΥΣΕΠ)
12. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΤΜΧΠΠΑ) Εργαστηρίου Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού (ΕΠΧΣ)
13. Πανεπιστήμιο Πατρών – Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων – Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων Διοίκησης και Επιχειρηματικής Νοημοσύνης (ΕΠΣΔΕΝ)
14. Πανεπιστήμιο Πατρών – Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων – Εργαστήριο Ερευνών και Δορυφόρων Λογαριασμού Τουρισμού Ερ.Ε.Δο.Λο.Τ.)
15. ΑΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ- Εργαστήριο Προηγμένων Συστημάτων Γνώσης, Εικόνας και Πληροφορίας (ΠΡΟ.ΣΥ.Γ.Ε.Π.).

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024