Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκπαίδευσηΣχολέςΌχι στις αλλαγές στην σχολή Ξεναγών που προτείνει η ΣΤΕ

Όχι στις αλλαγές στην σχολή Ξεναγών που προτείνει η ΣΤΕ

Οι Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης ΣΤΕ που είναι ο αρμόδιος φορέας για την εκπαίδευση στελεχών επάνδρωσης ξενοδοχείων (π.χ. διευθυντές, ρεσεψιονίστ, σερβιτόροι, μάγειροι, καμαριέρες , μπάρμαν), έχουν αναλάβει από το 2000 την […]

Οι Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης ΣΤΕ<.> που είναι ο αρμόδιος φορέας για την εκπαίδευση στελεχών επάνδρωσης ξενοδοχείων<...> (π.χ. διευθυντές, ρεσεψιονίστ, σερβιτόροι, μάγειροι, καμαριέρες , μπάρμαν), έχουν αναλάβει από το 2000 την διοίκηση της σχολής Ξεναγών και έχουν προτείνει διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες όμως βρίσκουν εντελώς αντίθετο τον Σύλλογο των Διπλωματούχων Ξεναγών της χώρας μας.

Ο σύλλογος με επιστολή του γνωστοποιεί ότι η εκπαίδευση των ξεναγών, μέχρι το έτος 2000, εποπτεύετο από τον ΕΟΤ<.> και είχε οικονομική και εκπαιδευτική αυτοτέλεια, έκτοτε όμως μεταφέρθηκε στις ΣΤΕ, οι οποίες όμως δεν εμπειρία στην διδασκαλία του επαγγέλματος του ξεναγού. Οι σχολές ξεναγών έχουν διακριθεί από το 1996 ως οι καλύτερες επαγγελματικές σχολές της Ευρώπης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Επαγγελματικού Προγραμματισμού και Κατάρτισης (CEDEFOP). Επίσης τα μεγάλα διεθνή τουριστικά γραφεία πιστοποιούν ότι οι Έλληνες ξεναγοί είναι από τους καλύτερους του κόσμου.

Αυτή η υψηλή επαγγελματική εκπαίδευση ωφείλετο μέχρι σήμερα στη συνεργασία

  • της ειδικής για την εκπαίδευση των ξεναγών Διεύθυνση Ι’ του ΕΟΤ
  • της εκπαιδευτικής επιτροπής που επόπτευε την διεξαγωγή των εισαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων, επέλεγε τους διδάσκοντες καθηγητές και καθόριζε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Η εκπαιδευτική επιτροπή επί σειρά ετών διατήρησε σταθερή στελέχωση αποτελούμενη στην Αθήνα από τους: κ. Σταμπολίδη καθηγητή Πανεπιστημίου Κρήτης Δ/ντη Κυκλαδικού Μουσείου Γουλανδρή, τον κ. Ζία Βυζαντινολόγο καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών , κ. Χολέβα καθηγητή Αρχιτεκτονικής Πολυτεχνείου Αθηνών, κ. Μαργαρίτη καθηγητή Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής Κρήτης και κ. Κάντα καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στη Θεσσαλονίκη από τους κ. Γούναρη πρόεδρο Αρχαιολογικής σχολής Α.Π.Θ. και κ. Τιβέριο καθηγητής Αρχαιολογικής σχολής Α.Π.Θ.

Οι ΣΤΕ, χωρίς να λειτουργήσουν ούτε για μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική περίοδο τις σχολές ξεναγών ώστε να αποκτήσουν γνώση και εμπειρία του αντικειμένου, προχωρούν σε αλλαγή του κανονισμού παρακάμπτοντας την προαναφερθείσα καθ’ ύλην αρμόδια εκπαιδευτική επιτροπή και κυρίως αγνοώντας την πολύτιμη πείρα της.

Στο όνομα της δήθεν αναβάθμισης, τονίζει η επιστολή του Συλλόγου των Ξεναγών, οι ΣΤΕ θέλουν να καταργήσουν ή να αντικαταστήσουν:

  • την 5μελή εκπαιδευτική επιτροπή, με νέα 10μελή, όπου οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί δεν θα είναι υποχρεωτικά τακτικοί καθηγητές Ελληνικών πανεπιστημίων ενώ θα μετέχουν και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες εκπρόσωποι Υπουργείων
  • τους διδάσκοντες τα κύρια μαθήματα καθ’ ύλην αρμόδιους Πανεπιστημιακούς καθηγητές, με απλούς πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
  • την εποπτεία των εξετάσεων, που είχε η εκπαιδευτική επιτροπή με πολλαπλές γραφειοκρατικές επιτροπές.
  • τις ειδικές εξετάσεις των ξένων γλωσσών, που διενεργούσαν τα ξένα κρατικά ινστιτούτα ή πρεσβείες με υψηλότατες απαιτήσεις γνώσεων και ικανότητα προφορικής έκφρασης πέραν του συνηθισμένου (με βάση το 16 στα 20), ανεξάρτητα από τον τίτλο σπουδών ξένης γλώσσας.

“Εμείς οι εργαζόμενοι διπλωματούχοι ξεναγοί, είμαστε αντίθετοι με όλες αυτές τις προτεινόμενες αλλαγές των ΣΤΕ (καθώς και με πολλές άλλες). Πιστεύουμε ότι η διακεκριμένη εκπαίδευση μας θα θιγεί και θα δώσει αμφίβολα, αν όχι καταστροφικά αποτελέσματα στην ικανότητα άσκησης του επαγγέλματος μας. Διερωτόμαστε γιατί όταν ένας από τους ελάχιστους επαγγελματικούς κλάδους στην Ελλάδα, που δεν ζητά αλλαγές στο εκπαιδευτικό καθεστώς του, δεν μπορεί καν να διατηρήσει και να κατοχυρώσει το αποδεδειγμένα υψηλό και επιτυχημένο επίπεδο σπουδών του, μακριά από σκοπιμότητες και εφήμερες αλλαγές πολιτικής βούλησης.”

Η επιστολή τελειώνει τονίζοντας ότι οι Διπλωματούχοι Ξεναγοί ζητούν οι σχολές ξεναγών, που παρέχουν επαγγελματική εκπαίδευση που οδηγεί στην απόκτηση επαγγελματικής άδειας ξεναγού πανελλήνιας εμβέλειας:

  • να διοικούνται με οικονομική αυτοτέλεια
  • με εκπαιδευτική αυτοτέλεια (η εκπαιδευτική επιτροπή να έχει περισσότερες αρμοδιότητες)
  • να λειτουργούν σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των σχολών ξεναγών του 1998 να έχουν την καθιερωμένη πρακτική που ίσχυε μέχρι σήμερα, με την επιτυχημένη εποπτεία της εκπαιδευτικής επιτροπής.
Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024