Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκπαίδευσηΣχολέςΠλήθος κόσμου στην ημερίδα για την προβολή της Ελλάδας ως προορισμός τουριστικής εκπαίδευσης

Πλήθος κόσμου στην ημερίδα για την προβολή της Ελλάδας ως προορισμός τουριστικής εκπαίδευσης

Με εξαιρετική επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε η Ημερίδα που οργάνωσε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την Προβολή της Ελλάδος ως Διεθνούς Εκπαιδευτικού Προορισμού Τουριστικού Μάνατζμεντ στο ξενοδοχείοElectra Palace της Αθήνας, […]

Με εξαιρετική επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε η Ημερίδα που οργάνωσε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την Προβολή της Ελλάδος ως Διεθνούς Εκπαιδευτικού Προορισμού Τουριστικού Μάνατζμεντ στο ξενοδοχείο<...>Electra Palace της Αθήνας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, του Ε.Ο.Τ. και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ).

Ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. `Αρης Σπηλιωτόπουλος, στο χαιρετιστήριο μήνυμά του, τόνισε πως “η πρωτοβουλία για την προβολή της Ελλάδας ως Διεθνούς Εκπαιδευτικού Προορισμού Τουριστικού Μάνατζμεντ είναι ιδιαίτερα σημαντική. Διότι, η ποιότητα του ελληνικού τουρισμού είναι άμεσα συνυφασμένη με την εκπαίδευση και κατάρτιση στελεχών στο τουριστικό λειτούργημα και την ανάπτυξη της τουριστικής συνείδησης όλων των πολιτών.

«Τέτοιες πρωτοβουλίες”, πρόσθεσε “που προβάλλουν την ανώτατη τουριστική εκπαίδευση ως συστατικό στοιχείο της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού και την Ελλάδα ως προορισμό τουριστικής και ξενοδοχειακής παιδείας, συμβάλλουν καθοριστικά στις δικές μας προσπάθειες για την αναπτυξιακή προοπτική αυτού του τόπου», ενώ δεσμεύτηκε ότι «το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης θα βρίσκεται, πάντοτε, αρωγός στις προσπάθειες της Επιτροπής για την ανάπτυξη της χώρας μας».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γεράσιμος Φωκάς υπογράμμισε ότι «η σχέση εκπαίδευσης-κατάρτισης με την ποιότητα, δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητή στον τομέα μας και αυτό αποτελεί μια σημαντική υστέρηση για μια χώρα με τόσο μεγάλη ανάπτυξη του Τουρισμού, μια υστέρηση για την οποία ευθύνονται ασφαλώς η Πολιτεία, αλλά και επιχειρηματίες του χώρου». Πρόσθεσε δε ότι: «υπάρχουν και οι θετικές εξαιρέσεις, δομές και άτομα που έχουν αγωνιστεί για να κερδίσουν την αναγνώριση και την καθιέρωση και αυτοί είναι που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία… και είναι σε θέση να προωθήσουν την Ελλάδα ως εκπαιδευτικό προορισμό τουριστικού μάνατζμεντ. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της Πρωτοβουλίας αυτής είναι ότι εξ’ αρχής προέρχεται από κοινού από το Δημόσιο και τον Ιδιωτικό Τομέα».

Ο κ. Νίκος Σκουλάς, Πρόεδρος του TRINITY, μιλώντας εκ μέρους των ιδρυτικών μελών, ανέλυσε τους σκοπούς της Επιτροπής, που είναι:

  • Η ανάδειξη της πραγματικής εικόνας της σύγχρονης τουριστικής Ελλάδας,
  • η συγκράτηση της εξόδου Ελλήνων φοιτητών για σπουδές στο εξωτερικό,
  • η προβολή της ανώτατης τουριστικής εκπαίδευσης ως προϋπόθεσης για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών και
  • η προβολή της Ελλάδος ως προορισμού τουριστικής εκπαίδευσης για την προσέλκυση φοιτητών από πολλές χώρες.


Έκανε δε έκκληση προς την Κυβέρνηση και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να δημιουργήσουν προπτυχιακά τμήματα στα δημόσια Πανεπιστήμια για τον τουρισμό, να προσφέρουν στήριξη στα Τ.Ε.Ι. και να θεσπίσουν νομοθετικό πλαίσιο για standards, κανόνες λειτουργίας, εποπτεία, έλεγχο και αξιολόγηση μη-κρατικών, όσο και δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), κ. Γιώργος Δρακόπουλος, παρουσίασε την ενδιαφέρουσα όσο και καινοτόμο άποψη, η οποία και επιβεβαιώνεται από αξιόπιστη έρευνα του 2004, ότι η παιδεία, η εκπαίδευση και η κατάρτιση μπορεί να αποτελέσει ένα από τα κορυφαία τουριστικά προϊόντα που προσφέρει η χώρα μας, από άποψη ελκυστικότητας και ανταγωνιστικότητας. Στον πυρήνα αυτής της προσφοράς βρίσκονται οι τουριστικές και ναυτιλιακές σπουδές συμπληρούμενες από μαθήματα φιλοσοφίας, μυθολογίας, αρχαιολογίας, ολυμπισμού, δημοκρατικού πολιτεύματος, κ.ά.

«Ενδεικτικό της σπουδαιότητας της αγοράς αυτής”, κατέληξε ο κ. Δρακόπουλος, “είναι το ότι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το μέγεθός της για το 2007 στην Ευρώπη, ξεπερνά τα 9,7 εκατομμύρια ταξίδια, αριθμός μεγαλύτερος από το άθροισμα της αγοράς Συνεδρίων και Θαλάσσιου Τουρισμού».

Ο καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δρ. Πάρις Τσάρτας μίλησε για τον ρόλο ενός δημόσιου Πανεπιστημίου στη διεθνοποίηση των τουριστικών σπουδών επισημαίνοντας ότι: «Η τελευταία 30ετία στην Ελληνική τουριστική εκπαίδευση χαρακτηρίζεται από δύο σχετικές με τη διεθνοποίηση εξελίξεις: Πρώτον, το γεγονός ότι σταθερά υψηλό ποσοστό σπουδαστών επιλέγει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο ξένες χώρες (κυρίως το Ην. Βασίλειο) για σπουδές, και δεύτερον, ότι όλο και περισσότερες γειτονικές και ανταγωνίστριες χώρες προσφέρουν στα Α.Ε.Ι. τους διεθνοποιημένα (συνήθως αγγλόφωνα) προγράμματα σπουδών.

Η αναβάθμιση των τουριστικών σπουδών στη χώρα μας και η συνακόλουθη διεθνοποίηση είναι πλέον μονόδρομος. Το Κράτος, οι φορείς της Τουριστικής Εκπαίδευσης και ο Τουριστικός Τομέας πρέπει να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση αναδεικνύοντας τη δυνατότητα της χώρας να λειτουργήσει ως Εκπαιδευτικός Προορισμός Διεθνοποιημένων Τουριστικών Σπουδών».

Για τον ρόλο των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στην ανώτατη τουριστική εκπαίδευση μίλησε ο καθηγητής του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι. Αθήνας Δρ. Περικλής Λύτρας επισημαίνοντας ότι τα Τ.Ε.Ι., εδώ και αρκετά χρόνια, συμβάλλουν αποφασιστικά στο ελληνικό επαγγελματικό τουριστικό γίγνεσθαι, παρά το γεγονός ότι η πολιτεία έχει εγκαταλείψει τα Τμήματα αυτά, από τα οποία θα μπορούσε ανέτως, να στελεχωθεί αρκούντως η ελληνική τουριστική αγορά και οι παντοειδείς επιχειρήσεις της.

Ο Δρ. Λύτρας τόνισε ότι απαιτείται η ενεργός συνδρομή της πολιτείας, η επέκταση των συνεργασιών με τα πανεπιστήμια της ημεδαπής και της αλλοδαπής, η δυνατότητα αυτόνομων μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών στα τμήματα Τουριστικών Επιχειρήσεων των Τ.Ε.Ι. και η περαιτέρω μείωση των εισακτέων στα μεγάλα αστικά κέντρα. Τέλος ανέφερε ότι η Επιτροπή Πρωτοβουλίας μπορεί να παίξει ουσιώδη ρόλο στα ελληνικά τουριστικά εκπαιδευτικά δρώμενα, συνεργαζόμενη με πολλά από τα Τμήματα Τουριστικών Επιχειρήσεων των Τ.Ε.Ι. και τους εκπαιδευτικούς τους.

Η πρόεδρος του Alpine Center, κα. Sybil Hofmann, επικέντρωσε την ομιλία της στις ευκαιρίες καριέρας που προσφέρει η παγκόσμια ξενοδοχειακή και τουριστική βιομηχανία. Ανέλυσε στοιχεία εξέλιξης του ελληνικού και παγκόσμιου τουρισμού τα οποία τεκμηριώνουν την πρόβλεψη ότι η βιομηχανία του τουρισμού και της φιλοξενίας είναι η ιδανική επιλογή για τους ανθρώπους που αναζητούν μακροπρόθεσμες προοπτικές σταδιοδρομίας.

«Παγκόσμια», συνέχισε η κα. Hofmann, «η βιομηχανία τουρισμού παρέχει τη μεγαλύτερη επιλογή προοπτικών στους νέους που επιζητούν ποιοτική εκπαίδευση σ’ αυτό τον τομέα. Σήμερα, η βιομηχανία είναι πολύ περισσότερο από επιχειρήσεις ξενοδοχείων και εστιατορίων. Καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα επιχειρήσεων που ειδικεύονται στην αεροπλοΐα, τις κρουαζιέρες, τους αθλητικούς χώρους και κέντρα ψυχαγωγίας και διασκέδασης, κοινότητες ηλικιωμένων, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, σχεδιασμό επαγγελματικών συναντήσεων, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες , την τεχνολογία πληροφοριών και πολλές άλλες. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την αλματώδη ανάπτυξη του τομέα, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για καλά ακαδημαϊκά μορφωμένους επαγγελματίες», κατέληξε η κα. Hofmann.

Στην ανάγκη δημιουργίας τουριστικών στελεχών αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Αντιπρόεδρος και Chief Academic Officer του TRINITY Δρ. Στέργιος Μούργκος, τονίζοντας ότι ο τουρισμός είναι από τη φύση του ανθρωποκεντρικός. Παράγεται και προσφέρεται από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο. Γι’ αυτό και στο χώρο μας η σημασία και ο ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα είναι καταλυτικός.

«Είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη» είπε, «η χωρίς ταλαντεύσεις και συμβιβασμούς εστίαση και απλόχερη επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Είναι θέμα επιβίωσης η δημιουργία ικανών και εξειδικευμένων στελεχών, σε όλα τα επίπεδα, που θα πάρουν στα χέρια τους την μεγάλη υπόθεση του Ελληνικού τουρισμού. Και ίσως, στην τεράστια αυτή προσπάθεια, θα πρέπει να αρχίσουμε από την εκπαίδευση των εκπαιδευτών. Από την άποψη αυτή, ο ρόλος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την προβολή και ανάδειξη της Ελλάδος ως Διεθνούς Εκπαιδευτικού Προορισμού Τουριστικού Μάνατζμεντ πρέπει και μπορεί να είναι καθοριστικός».

Τέλος, ο Δρ. Γεώργιος Παπαγεωργίου, Ακαδημαϊκός Διευθυντής του Alpine Center, υπογράμμισε την ανάγκη για δια βίου εκπαίδευση στην Ελληνική ξενοδοχειακή και τουριστική βιομηχανία, τονίζοντας τη σημασία που έχει η σωστή και ποιοτική τουριστική εκπαίδευση για το μέλλον τόσο των μεμονωμένων υπαλλήλων και στελεχών, όσο και για τις επιχειρήσεις και τον προορισμό «Ελλάδα».

«Αν φιλοδοξούμε να αποτελούμε ανταγωνιστικούς παίχτες στο διεθνές τουριστικό κύκλωμα, πρέπει η εκπαίδευση να μας δώσει τα φόντα να συνειδητοποιούμε τις εξελίξεις γύρω μας και μπροστά μας, και να τις αντιμετωπίζουμε όσο το δυνατόν παραγωγικότερα. Και γι’ αυτό απαιτείται συνεχής επιμόρφωση με στόχο την εξασφάλιση συνέχειας και διαδοχής της τεχνογνωσίας μέσω της δια βίου εκπαίδευσης, ώστε να δημιουργηθεί μία νοητή τράπεζα εξειδικευμένης γνώσης που τελικά θα ωφελήσει τον Ελληνικό τουρισμό συνολικά».

Στην ημερίδα συμμετείχαν προσωπικότητες της πολιτικής ζωής και εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής και επιχειρηματικής κοινότητας και άλλων φορέων. Μεταξύ αυτών, οι βουλευτές Δωδεκανήσου Γιώργος Νικητιάδης, Αχαΐας Απόστολος Κατσιφάρας, Ηρακλείου Γιάννης Σκουλάς, το μέλος του Δ.Σ, του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης κ. `Αρης Κωνσταντίνιδης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων κ. Γιάννης Τσάκος με πολυμελή αντιπροσωπεία, ο πρόεδρος του ΔΡ.Α.Τ.Τ.Ε. κ. Δημήτρης Λαλούμης, ενώ χαιρετισμούς απέστειλαν οι τ. Υπουργοί και βουλευτές Δωδεκανήσου Αριστοτέλης Παυλίδης και Ηρακλείου Μανώλης Στρατάκης, καθώς και ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Κώστας Αναστόπουλος.

Κατά τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, η Επιτροπή θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διεύρυνσή της με άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα στη βάση ποιοτικών standards και θα κλιμακώσει τις δράσεις της για την ανάδειξη της χώρας μας ως Διεθνούς Εκπαιδευτικού Προορισμού Τουριστικού Μάνατζμεντ.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024