Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκθέσειςBIT 2023: Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού ενισχύουν την ανάκαμψη της βιομηχανίας
Εκθέσεις

BIT 2023: Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού ενισχύουν την ανάκαμψη της βιομηχανίας

Σύμφωνα με έρευνα της BIT, ο νέος ταξιδιώτες αναζητά αυθεντικές εμπειρίες.

Η διεθνής έκθεσης τουρισμού BIT, πραγματοποιείται, διά ζώσης, στο Μιλάνο, από την Κυριακή 12 έως την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023 και ήδη έχουν ξεχωρίσει τα key points για το μέλλον του τουρισμού.

Σταδιακή επιστροφή στους αριθμούς πριν από την Covid

Σύμφωνα με υπολογισμούς που έγιναν από το Παρατηρητήριο Bit με βάση το ENIT, το ISTAT, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού UNWTO και την Τράπεζα της Ιταλίας, για το 2022 η Ιταλία κατέχει την τέταρτη θέση στον κόσμο για ροές από τον διεθνή τουρισμό με έσοδα 21,3 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 22,7% σε σχέση με το 2020.

Τα αποτελέσματα του φθινοπώρου επιβεβαιώνουν την επιστροφή του τουρισμού στην προπανδημίας εποχή. Συγκεκριμένα, η Ιταλία, τους τελευταίους μήνες του 2022, κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό full booked μέσω των OTAs, μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών (37 %), ενώ ο κορεσμός εκτός ξενοδοχείων υπολογίζεται στο 39%. Παράλληλα σημείωσε την υψηλότερη αύξηση στις διεθνείς αεροπορικές κρατήσεις προς τη χώρα, με ποσοστό +65% σε σχέση με το 2021.

Σύμφωνα με έρευνα της Bel Paese για τις ταξιδιωτικές προθέσεις των επόμενων μηνών, η Ιταλία βρίσκεται στη δεύτερη θέση, καθώς το 9% των ταξιδιωτών αναμένεται να ταξιδέψει σε αυτή, ενώ την πρώτη θέση μοιράζονται Γαλλία και Ισπανία με 11%.

Το 62% των ερωτηθέντων σχεδιάζει ενδοευρωπαϊκά ταξίδια τη χειμερινή περίοδο και το 70% σχεδιάζει ένα ταξίδι τους επόμενους έξι μήνες (+4% από την ίδια περίοδο πέρυσι).

Όσον αφορά στα διεθνή ταξίδια, ο UNWTO παρατηρεί σημαντική ανάκαμψη της βιομηχανίας, η οποία αγγίζει το 65% των προπανδημικών επιπέδων. Οι μηνιαίες συγκρίσεις δείχνουν αναλυτικά την ανοδική τάση: ενώ τον Ιανουάριο οι διεθνείς αφίξεις ήταν 64% χαμηλότερες από το 2019, μέχρι τον Σεπτέμβριο η διαφορά είχε μειωθεί στο 27%.

Η Ευρώπη συνεχίζει να ηγείται της ανάκαμψης. Μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου, υποδέχθηκε 477 εκατ. διεθνείς αφίξεις, αγγίζοντας το 81% των επιπέδων πριν από την πανδημία. Αυτό είναι υπερδιπλάσιο από το ποσοστό του 2021 (+126 %), τροφοδοτούμενο κυρίως από την έντονη ζήτηση από άλλες περιοχές του κόσμου και, ειδικότερα, από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι επιδόσεις του τρίτου τριμήνου ήταν ιδιαίτερα ισχυρές, με τις αφίξεις να αντιστοιχούν στο 90% της αντίστοιχης περιόδου το 2019.

Οι νέες μορφές τουρισμού ενισχύουν την ανάκαμψη

Ενώ η σταδιακή κατάργηση ή μείωση των περιορισμών σε όλες σχεδόν τις χώρες έχει σίγουρα βοηθήσει στην ανάπτυξη του τουρισμού, η πραγματική ώθηση φαίνεται να προέρχεται από τις αλλαγές των ταξιδιωτών. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Έκθεση Αειφόρου Ταξιδιού 2022 που χορηγήθηκε από την Booking, η οποία εξέτασε 30.000 ερωτηθέντες σε 32 χώρες, δείχνει πιο συνειδητές, βιώσιμες και με σεβασμό επιλογές σε όλη την ταξιδιωτική εμπειρία, ήδη από την κράτηση. Το 93% των Ιταλών και το 81% σε παγκόσμια κλίμακα θεωρούν σημαντικά τα βιώσιμα ταξίδια.

Από τη συνεχή σύγκριση με όλους τους φορείς στις αλυσίδες εφοδιασμού, η ανάλυση των BIT και Fiera Milano αποκαλύπτει διαφορετικές τάσεις, αλλά με έναν κοινό παρονομαστή: πάνω απ’ όλα, ο νέος ταξιδιώτης να ζήσει αυθεντικές εμπειρίες.

Μπορεί ακόμα να περιλαμβάνουν τις διακοπές κοντά στο σπίτι ή το περιπετειώδες ταξίδι που έχει αναβληθεί πριν από τα lockdown: σε κάθε περίπτωση, ο ταξιδιώτης αναζητά τη φύση, τις υπαίθριες δραστηριότητες και, πάνω απ’όλα, αυθεντικές εμπειρίες που τον κάνουν να αισθάνεται συντονισμένος με τους “genius loci”.

Ένα παράδειγμα αυτού είναι ο τουρισμός των μονοπατιών πεζοπορίας, που τώρα επεκτείνονται πέρα ​​από πνευματικά μονοπάτια σε μονοπάτια εστιασμένα στην ευεξία, ή τα μονοπάτια κρασιού και λαδιού που κατακτούν τώρα νέες σπεσιαλιτέ, όπως η craft μπύρα, ενώ τα οινοποιεία και τα ελαιουργεία ανοίγουν όλο και περισσότερο στη φιλοξενία με βάση το μοντέλο των διακοπών στο αγρόκτημα.

Και δεδομένου ότι το να νιώθεις καλά απαιτεί και άνεση, γινόμαστε μάρτυρες μιας επιστροφής του glamping, το οποίο, ωστόσο, συνοδεύεται από μια επιθυμία για πιο δυναμικές, ή ακόμα και ακραίες, δραστηριότητες ως απάντηση στο αναγκαστικό κλείσιμο της περιόδου της πανδημίας: βουνό η ποδηλασία αναπτύσσεται παράλληλα με τις περιηγήσεις με ποδήλατο και με την πεζοπορία έρχεται η αναρρίχηση, η ελεύθερη αναρρίχηση και το bouldering (η τέχνη της αναρρίχησης σε ογκόλιθους), καθώς και δραστηριότητες που συνδυάζουν μυαλό και πνεύμα, όπως η εναέρια γιόγκα, η οποία ασκείται ενώ αιωρείται σε ελαστικές ταινίες, κατά προτίμηση στο ύπαιθρο.

Στο BIT 2023 οι νέες τάσεις θα συζητηθούν στο Bringing Innovation Into Travel, τη μορφή εκδήλωσης που εκτελείται παράλληλα με τη διαδρομή της έκθεσης που αρθρώνεται στους τρεις διαφορετικούς τομείς: Leisure, BeTech και MICE Village.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024