Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκθέσειςDestination Marketing Workshop: Σημαντικά εργαλεία τουριστικής ανάπτυξης προορισμών το marketing και το internet
Ανοίγουν σήμερα οι πύλες της 22ης Philoxenia

Destination Marketing Workshop: Σημαντικά εργαλεία τουριστικής ανάπτυξης προορισμών το marketing και το internet

Τις πύλες της στους επαγγελματίες της τουριστικής βιομηχανίας, τόσο της Ελλάδας, όσο και του εξωτερικού, ανοίγει σήμερα η 22η τουριστική έκθεση Philoxenia 2006, ενώ το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ξεναγηθεί στα περίπτερα της έκθεσης από το Σάββατο, 18 Νοεμβρίου…

Τις πύλες της στους επαγγελματίες της τουριστικής βιομηχανίας, τόσο της Ελλάδας, όσο και του εξωτερικού, ανοίγει σήμερα η 22η τουριστική έκθεση Philoxenia 2006, ενώ το κοινό θα έχει τη δυνατότητα<…>να ξεναγηθεί στα περίπτερα της έκθεσης από το Σάββατο, 18 Νοεμβρίου. Η τελετή των επίσημων εγκαινίων της έκθεσης, η οποία ολοκληρώνεται την Κυριακή, 19 του μηνός, θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα από την υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, κυρία Φάνη Πάλλη Πετραλιά, παρουσία πολλών εξεχουσών προσωπικοτήτων του χώρου.

Την ύπαρξη κατάλληλου ‘brand’ για την ανάπτυξη και προώθηση ενός προορισμού στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, παρουσιάζοντας συνάμα χρήσιμες πληροφορίες για τις τεχνικέςκαι μεθόδους σχεδιασμού του, τόνισαν χτες στην ομιλία τους εξέχουσες μορφές της παγκόσμιας τουριστικής και ταξιδιωτικής βιομηχανίας, στο πλαίσιο του Destination Marketing Workshop, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, μια μέρα πριν την επίσημη έναρξη της έκθεσης Philoxenia.

Την οπτική του brand ενός προορισμού ως μέρος ενός ολοκληρωμένου εθνικού / περιφερειακού σχεδιασμού, που θα αντανακλά τα χαρακτηριστικά της περιοχής και τον τρόπο ζωής των κατοίκων της, ανέλυσε στην ομιλία του ο κ. Thomas Cromwell – Πρόεδρος της East West Communications – που ειδικεύεται σε θέματα nation branding.

Όπως ανέφερε: «Ακόμα και σε ανεπτυγμένες χώρες / προορισμούς, υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι. Κατ’ αρχήν μικροπεριπέτειες του ταξιδιώτη εκτός του συγκεκριμένου προορισμού μπορούν να χαλάσουν την ‘εμπειρία’ του ταξιδιού. Κακές υποδομές, μη εξυπηρετικοί υπάλληλοι ή υπερχρέωση από οδηγούς ταξί ή ιδιοκτήτες καταστημάτων, μπορούν να επιδράσουν πολύ έντονα και αρνητικά στους ταξιδιώτες. Η καλύτερη στρατηγική αντιμετώπισης αυτών των κινδύνων είναι το metabranding, δηλαδή να αναγνωρίσει κανείς ότι κάθε προορισμός είναι μέρος μιας μεγαλύτερης πραγματικότητας σε έναν κόσμο όπου το μη αναμενόμενο μπορεί και θα συμβεί. Το metabranding δεν αναπληρώνει το destination branding και marketing, αλλά δημιουργεί ένα πλαίσιο για τον προορισμό και με τον τρόπο αυτό ένα δίχτυ ασφαλείας γύρω του – για χώρες που έχουν πολλά προβλήματα με τους προορισμούς τους, η διαδικασία του branding τους βοηθάει να τα εντοπίσουν και να τα αντιμετωπίσουν».

«To Metabrand Ελλάδα, για παράδειγμα», συμπλήρωσε «θα έδειχνε τη χώρα ως σταθερή, μοντέρνα και με πολύπλευρη οικονομία, σε μια στρατηγικής σημασία θέση και με ικανούς ανθρώπους. Το marketing της Θεσσαλονίκης ως μέρος αυτού του metabrand θα την προστάτευε από τους προαναφερθέντες κινδύνους».

Έμφαση στη διαρκώς αυξανόμενη συμβολή του internet στην επιλογή – και κράτηση – ενός προορισμού, είτε για διακοπές, είτε για επαγγελματικά ταξίδια έδωσε στην εισήγηση του ο Δρ. Δημήτριος Μπούχαλης – Καθηγητής e-tourism στο Πανεπιστήμιο του Surrey.

Κατά τον Δρα Μπούχαλη: «Η επιτυχία των Προορισμών στο μέλλον, θα προσδιοριστεί από την ικανότητά τους να χρησιμοποιήσουν μια ευρεία γκάμα διαδραστικών (interactive) τεχνολογιών προκειμένου να προσδιορίσουν αυτό που προσφέρουν, να έρθουν σε επαφή με τους καταναλωτές, να υποστηρίξουν τις ΜΜΕ και να ενοποιήσουν το «προϊόν» που προσφέρουν ώστε να αναπτύξουν το brand τους on-line και off-line. Η τεχνολογία και τα ‘συστήματα προορισμών’ είναι πλέον εργαλεία καίριας σημασίας για το στρατηγικό και λειτουργικό μάνατζμεντ. Ο οραματισμός και η τεχνολογία με άξονα το μάρκετινγκ είναι καίριας σημασίας για τους ανταγωνιστικούς προορισμούς του μέλλοντος».

Για θέματα ποιότητας στην ανάπτυξη προορισμών, επισημαίνοντας τον συνεχώς αυξανόμενο ανταγωνισμό μεταξύ τουριστικών προορισμών και επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με την εύκολη πρόσβαση στη πληροφορία μέσω του internet, μίλησε στο σεμινάριο ο κ. Christophe de Bruyn, ειδικός εμπειρογνώμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού σε θέματα Ποιότητας καθώς και Ανάπτυξης Προϊόντος και Συνεργασιών Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. «Σε μια παγκόσμια τουριστική αγορά που η διαφάνεια στην πληροφόρηση είναι ένα προαπαιτούμενο και προσφέρεται ολοένα με μεγαλύτερη ευκολία, η Ποιότητα έχει γίνει ακόμα πιο απτή για τον πελάτη, ως ένα μέσο για καλύτερες επιλογές προορισμού και καταλύματος που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις προσδοκίες του, αλλά και τις καταναλωτικές του δυνατότητες» ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων.

«Από πλευράς προσφοράς, αυτό είναι ένα δύσκολο και πολύπλοκο θέμα με πολλές εναλλακτικές δυνατότητες προσέγγισης αλλά περιορισμένους πόρους και πιεστικούς χρόνους – ιδιαίτερα αν η προσέγγιση είναι ολιστική για τον προορισμό, οπότε εμπλέκεται μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων και παραγόντων της τουριστικής οικονομίας» όπως συμπλήρωσε. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι κυρίαρχες τάσεις σε διεθνές επίπεδο και τα best practices σε θέματα σχεδιασμού και εφαρμογής ενός πετυχημένου σχεδίου για την βελτίωση των τουριστικών προορισμών.

«Φυσική διαδικασία» χαρακτήρισε, στη συνέχεια, τη συνεργασία Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στον τουρισμό ο κ. George Micallef, ειδικός σύμβουλος του υπουργού Τουρισμού της Μάλτας, εξηγώντας πως ο ρόλος της Κυβέρνησης είναι συμπληρωματικός αυτού του ιδιωτικού τομέα. «Η διαφοροποίηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια» ανέφερε «αφορά στην ανάπτυξη πολύπλοκων (‘σοφιστικέ’) μοντέλων Συνεργασίας, που δημιουργούν μακροχρόνιες συνεργασίες μεταξύ ιδιωτικών φορέων και της Κυβέρνησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή ακόμα και Διεθνών Οργανισμών». Ωστόσο, το καίριο θέμα των Συνεργασιών Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα είναι χωρίς αμφιβολία, όπως ειπώθηκε, αυτό της χρηματοδότησης και όποιες φόρμουλες και προσεγγίσεις της.

Απάντηση στο ερώτημα τι κάνει τους Οργανισμούς Τουριστικής Προβολής (DMOs – Destination Marketing Organisations) και τα Γραφεία Συνεδρίων & Επισκεπτών (CVBs – Convention & Visitors Bureaux) άλλοτε ιδιαίτερα αποτελεσματικούς και άλλοτε όχι, έδωσε χτες στην ομιλία του ο Δρ. Δημήτρης Κούτουλας, ειδικός σε θέματα διαχείρισης οργανισμών τουριστικής προβολής.

«Το να ξοδεύουμε πολλά λεφτά στην προβολή μας δεν είναι αρκετό για να επιτύχουμε θετικό αποτέλεσμα στην άκρως ανταγωνιστική τουριστική αγορά», κατά τον Δρ. Κούτουλα, αφού όπως συμπλήρωσε «απαιτείται ο ενδεδειγμένος σχεδιασμός Μάρκετινγκ, καθώς και η ύπαρξη της κατάλληλης οργανωτικής δομής, τεχνογνωσίας και στελέχωσης για να μπορέσει ένας τουριστικός οργανισμός να αξιοποιήσει με αποδοτικό τρόπο τα διαθέσιμα κονδύλια προβολής και ανάπτυξης». «Πολλοί οργανισμοί – τόσο στο εθνικό όσο και στο περιφερειακό και τοπικό επίπεδο – συχνά παραμελούν αυτήν την πτυχή και δαπανούν πολλά χρήματα με ελάχιστη απόδοση» σχολίασε.

Στην εισήγησή του ο Δρ. Κούτουλας επικεντρώθηκε σε πρακτικές πτυχές της αποδοτικής λειτουργίας ενός τουριστικού οργανισμού, παρουσιάζοντας παράλληλα μεθόδους και τεχνικές σχετικά με την ενδεδειγμένη οργανωτική δομή, τη στελέχωση με το κατάλληλο προσωπικό, καθώς και τρόπους για την αξιολόγηση της απόδοσης των κονδυλίων που δαπανώνται.

Η ύπαρξη ενιαίου και συνεκτικού Destination Marketing και Management είναι προαπαιτούμενα για την επιτυχία της ανάπτυξης ενός προορισμού, όπως προέκυψε από την παρουσίαση του Δρ. `Αρη Ίκκου, προέδρου και συντονιστή του workshop, αλλά και Γενικού Διευθυντή της JBR Hellas. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, ο κ. Ίκκος παρουσίασε μια μελέτη οικονομικών επιπτώσεων μέσω ενός Case Study, το οποίο απέδειξε πως τα πλεονεκτήματα από την ανάπτυξη του τουρισμού διαχέονται σε σημαντικό αριθμό κλάδων όπως τα ξενοδοχεία, το εμπόριο, οι χώροι αναψυχής μιας πόλης και ο δημόσιος τομέας.

Μιλώντας ειδικότερα για την πόλη της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του σεμιναρίου ανέφερε ότι μπορεί να προσθέσει περισσότερο από 3% στο ΑΕΠ της ετησίως με τον διπλασιασμό της τουριστικής της κίνησης, έχοντας ως ορίζοντα επίτευξης του στόχου αυτού μια δεκαετία. Έτσι, θα προσθέσει περισσότερες από 2.500 νέες θέσεις εργασίας στον ξενοδοχειακό τομέα, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ενός δυνατού ‘brand’ για την πόλη, το οποίο θα προκύψει από την στενή συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024