Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκθέσειςVakantiebeurs: Η εντυπωσιακή παρουσία του ΕΟΤ – Στο +31% η αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς Ελλάδα
Διεθνής Έκθεση Τουρισμού

Vakantiebeurs: Η εντυπωσιακή παρουσία του ΕΟΤ – Στο +31% η αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας, ο εισερχόμενος τουρισμός από την Ολλανδία κατέγραψε 948.000 επισκέπτες έως τον Οκτώβριο 2022.

Ο Ε.Ο.Τ συμμετείχε σε ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά γεγονότα για το 2023, στη διεθνή έκθεση τουρισμού, Vakantiebeurs 2023, στην Ουτρέχτη. Σημειώνεται ότι η εν λόγω έκθεση είναι η πρώτη μετά την πανδημία που λαμβάνει χώρα στην Ολλανδία με ελεύθερη προσέλευση.

Με το τουριστικό ρεύμα από Ολλανδία προς Ελλάδα να καταγράφει αύξηση +31 % το 2022 σε σχέση με το 2019 και την Ελλάδα να αποτελεί τον δεύτερο σε προτίμηση προορισμό μετά την Ισπανία, το ελληνικό περίπτερο 200 τ.μ. αποτέλεσε πόλο έλξης τόσο του κοινού, όσο και των ολλανδών επαγγελματιών  τουρισμού.

Η ιδιαίτερα ενισχυμένη φετινή ελληνική συμμετοχή πλαισιώθηκε από συνολικά 15 συνεκθέτες του ΕΟΤ προερχόμενοι από τις περιφέρειες:

  • Κρήτης, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου,
  • τον Οργανισμό Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού,
  • τον Αναπτυξιακό Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Δήμου Κω,
  • τον Τουριστικό Οργανισμό Χαλκιδικής,
  • τον δήμο Κεφαλλονιάς, αλλά και
  • τους επιχειρηματίες του κλάδου: Louis Hotels, Grecotel, Lindos Olympia International Village, πανελλήνια ένωση ιδιοκτητών επιχειρηματιών κάμπινγκ και Sunshine Camping Club Greece.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η ελληνική πλατεία 500 τ.μ. που δημιουργήθηκε σε ειδικά σχεδιασμένο χώρο δίπλα στο ελληνικό περίπτερο, αναδεικνύοντας εικόνες γεύσεις και αρώματα και προσφέροντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να γευτούν γνήσια ελληνική γαστρονομία.

Το ιδιαίτερα θετικό κλίμα διαπιστώθηκε από την πρώτη ημέρα σε όλες τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τους επαγγελματίες της αγοράς και tour operators, προδιαγράφοντας για το 2023 ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού από την Ολλανδία.

 Οι δράσεις του ΕΟΤ

Με στόχο τη δυναμική και ποιοτική προβολή της χώρας μας σε μία χρονιά που επανήλθαν δυναμικά στην έκθεση σχεδόν όλες οι τουριστικές αγορές, το  Γραφείο Ε.Ο.Τ. Κάτω Χωρών διοργάνωσε και συντόνισε τις ακόλουθες δράσεις :

  • Συμμετοχή στο theme routes με προβολή του περιπτέρου του Ε.Ο.Τ. στο kids passport που αφορά στις ειδικά σχεδιαζόμενες δραστηριότητες για παιδιά και οικογένειες, γεγονός που συνείσφερε στην αύξηση της επισκεψιμότητας του Ελληνικού περιπτέρου και ενίσχυσε την Ελλάδα ως προορισμό οικογενειακών διακοπών. Διαγωνισμός με δώρα από τους συνεκθέτες και digital – graffiti photobooth ως δραστηριότητα προκάλεσαν το ενδιαφέρον των επισκέπτών του ελληνικού περιπτέρου.
  • Σειρά καθημερινών παρουσιάσεων από εκπροσώπους των Ελλήνων συνεκθετών Περιφερειών και Δήμων με τίτλο “Explore Greece” για την παρουσίαση προορισμών μέσα από δραστηριότητες και εμπειρίες.
  • Η Περιφέρεια Ηπείρου παρέθεσε ελαφρύ κοκτέιλ στο χώρο του ελληνικού περιπτέρου, προβάλλοντας την αυθεντική ηπειρώτικη κουζίνα και τα ελληνικά προϊόντα στους συμμετέχοντες της εκδήλωσης.
  • Προβολή βίντεο του Ε.Ο.Τ. σε όλες τις εισόδους του εκθεσιακού χώρου Jaarbeurs, ώστε να εμφανίζεται η εικόνα της Ελλάδας παντού και συνεχώς, καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης στοχεύοντας στο σύνολο των επισκεπτών της έκθεσης (κοινό, media, trade etc).
Εισερχόμενος τουρισμός από την Ολλανδία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας, ο εισερχόμενος τουρισμός από την Ολλανδία κατέγραψε 948.000 επισκέπτες έως τον Οκτώβριο 2022, έναντι 723.000 την αντίστοιχη περίοδο το 2019.

Η Ολλανδία είναι σημαντική αγορά για την Ελλάδα και κατατάσσεται στην 6η θέση στο σύνολο του τουρισμού σύμφωνα με μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ (Απρίλιος 2022). Η πλειοψηφία των επισκεπτών εντάσσεται στην ηλικιακή κατηγορία 25-54 έτη σε ποσοστό 36.5% και 55+ σε ποσοστό 41.5%. Ανήκει στο μεσαία και υψηλά εισοδήματα, μεσαίου και ανώτερου επιπέδου εκπαίδευσης, διαμένει σε ξενοδοχεία H τουριστική αγορά της Ολλανδίας βασίζεται κυρίως σε TOs,, ανεξάρτητα πρακτορεία και ταξιδιωτικούς πράκτορες. Μεγαλύτερη είναι η ζήτηση για εξειδικευμένες διακοπές.

Στο επίκεντρο ο θεματικός τουρισμός

Πρόσφατη μελέτη της Red Online Marketing για λογαριασμό της Vakantiebeurs έδειξε ότι οι καταναλωτές επιλέγουν όλο και περισσότερο τις διακοπές τους με βάση το θέμα, όπως: Μόνο για Ενήλικες, all-inclusive ή road trip.

Είναι επίσης εντυπωσιακό ότι οι Ολλανδοί αναζητούν στο διαδίκτυο διακοπές all-inclusive μιάμιση φορά συχνότερα σε σχέση με τα προηγούμενη έτη, ενώ άλλα δημοφιλή θέματα αναζήτησης αφορούν σε οδικά ταξίδια (+52%), σε κράτηση διακοπών μόνο για ενήλικες (+35%) σε σχέση με 2019. Οι διακοπές της τελευταίας στιγμής έχουν επίσης γίνει πιο δημοφιλείς (+43%).Οι πιο δημοφιλείς  προορισμοί διακοπών σε ότι αφορά στην αναζήτηση το 2022 ήταν η Ισπανία (1η θέση), η Ελλάδα (2η θέση) και η Τουρκία (3η θέση).

TraveldailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, δημοσιογράφος σε καθημερινές e-εφημερίδες και απόφοιτη του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024