Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΑπάντηση της Λ. Μενδώνη για την ολοκλήρωση του αρχαιολογικού χώρου και του υπερτοπικού Άλσους στην Ακαδημία Πλάτωνος
Πολιτισμός

Απάντηση της Λ. Μενδώνη για την ολοκλήρωση του αρχαιολογικού χώρου και του υπερτοπικού Άλσους στην Ακαδημία Πλάτωνος

Απάντηση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού σε ερώτηση του βουλευτή του ΜΕΡΑ 25 Κρίτωνα Αρσένη.

​Με την Προγραμματική Σύμβαση που έχει υπογραφεί με τον Δήμο Αθηναίων δεν επιχειρείται ουδεμία επέμβαση ή μεταβολή στο χαρακτήρα της Ακαδημίας Πλάτωνος ως αρχαιολογικού χώρου ή ως άλσους, διευκρίνισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜΕΡΑ25 κ. Κρίτωνα Αρσένη, με θέμα “Ακαδημία Πλάτωνος: η τσιμεντοποίηση χωρίς ενοποίηση και ολοκλήρωση του αρχαιολογικού χώρου και του υπερτοπικού Άλσους”.

Όπως είπε η υπουργός, “με την υλοποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης στην Ακαδημία Πλάτωνος, η περιοχή αναβαθμίζεται απολύτως, προσιδιάζει προς το ‘κάλλιστον προάστιο’ του Κικέρωνα και των κλασικών χρόνων και εν τέλει οι κυρίως ωφελημένοι είναι οι κάτοικοι της γειτονιάς και οι αρχαιότητες της περιοχής“.

Σημειώνεται ότι το αντικείμενο της Προγραμματικής Σύμβασης που υπεγράφη τον Ιανουάριο του 2022 μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Αθηναίων, είναι η προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου του πάρκου, κατά την αρμοδιότητα εκάστου συμβαλλόμενου φορέα.

Σχετικά με το ερώτημα για την επαναχωροθέτηση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών στο οικόπεδο της Reds ή σε άλλο χώρο, η κα Μενδώνη είπε ότι η χωροθέτηση του μουσείου είναι θεσμοθετημένη με νόμο από το 2002, είκοσι χρόνια πριν και επομένως έχουν δρομολογηθεί όλες οι κατά νόμο διαδικασίες που απαιτούνται για την ανέγερσή του.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού τόνισε, επίσης, ότι η ίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών είναι αναγκαία, καθώς η Αθήνα είναι από τις ελάχιστες Μητροπόλεις που δεν έχει Μουσείο αφιερωμένο σ’αυτήν, ενώ διαθέτει χιλιάδες σημαντικά ευρήματα.

Με την υλοποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης, συνολικού προϋπολογισμού 2.185.359 ευρώ, η Ακαδημία Πλάτωνος θα έχει αναβαθμιστεί προς όφελος των αρχαιοτήτων, της γειτονιάς και της Αθήνας.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024