Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΔυναμική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ στον πολιτισμό
Πολιτισμός

Δυναμική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ στον πολιτισμό

  • Από αριστερά οι κ,κ. Λίνα Μενδώνη, George Tsunis και Lee Satterfield
  • Η Lee Satterfield με την κα Λίνα Μενδώνη.

Η κα Λίνα Μενδώνη υποδέχθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού την αναπλ. Υπουργό Εξωτερικών, υπεύθυνη για θέματα Παιδείας και Πολιτισμού και τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Lee Satterfield και George Tsunis αντίστοιχα και είχαν συνεργασία, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για τον πολιτισμό μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών.

​Η σταθερή και δημιουργική συνεργασία στον τομέα του πολιτισμού μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών επιβεβαιώθηκε κατά τη συνάντηση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνας Μενδώνη με την αναπλ. υπουργό Εξωτερικών, υπεύθυνη για θέματα Παιδείας και Πολιτισμού Lee Satterfield.

Οι δύο υπουργοί τόνισαν ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι εξαιρετικές και ότι τα τελευταία 3,5 χρόνια έχουν αναπτυχθεί σημαντικές συνέργειες στον τομέα του Πολιτισμού. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα αποτελέσματα του επιτυχημένου εργαστηρίου Cultural Heritage School για θέματα επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στην πολιτιστική κληρονομιά -υλική και άυλη- και την προστασία της από την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΥΠΠΟΑ με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Όπως ειπώθηκε, πρόθεση και των δύο πλευρών είναι η συνδιοργάνωση αντίστοιχων εργαστηρίων και σε άλλες πόλεις της χώρας, με τη συμμετοχή γειτονικών χωρών, καθώς και η διοργάνωση σεμιναρίων για την εκπαίδευση τελωνειακών υπαλλήλων, ώστε να είναι καταρτισμένοι για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης έργων τέχνης.

Εκτενής αναφορά έγινε στη συνάντηση για την ημερίδα με θέμα την προστασία των πολιτιστικών αγαθών από την αρπαγή και την παράνομη διακίνησή τους, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στα Ιωάννινα, καθώς και στην κινητή πολιτιστική μονάδα (μουσειοσκευή με εκπαιδευτικό υλικό, βίντεο και άλλα παιδαγωγικά εργαλεία), η οποία στοχεύει στην εκπαίδευση σε ό,τι αφορά στην προστασία των πολιτιστικών αγαθών.

Οι παραπάνω πρωτοβουλίες περιλαμβάνονται στο σχέδιο δράσης του Μνημονίου Ελλάδας – ΗΠΑ για την επιβολή εισαγωγικών περιορισμών σε κατηγορίες αρχαιολογικού και εθνολογικού υλικού της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Συζητήθηκε, επίσης, η συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ στον τομέα των εκθέσεων. Ήδη σχεδιάζονται δύο εκθέσεις με θέμα τη “Δημοκρατία“, οι οποίες προγραμματίζονται για το 2023. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προετοιμάζει έκθεση ελληνικών αρχαιοτήτων, η οποία θα περιοδεύσει σε πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ στο Μουσείο της Ακρόπολης θα πραγματοποιηθεί έκθεση με έργα σύγχρονων Αμερικανών εικαστικών καλλιτεχνών στο πλαίσιο του Προγράμματος Art in Embassies, την οποία θα συνεπιμεληθεί το ΥΠΠΟΑ. Παράλληλα, στο πλαίσιο του σχέδιο δράσης προγραμματίζεται έκθεση με θέμα τον βυζαντινό πολιτισμό.

Στόχος της διμερούς συνεργασίας είναι, επιπλέον, η παροχή τεχνογνωσίας και τεχνικής υποστήριξης στον τομέα του κινηματογράφου, με τη συμμετοχή Αμερικανών ειδικών, προκειμένου να βελτιωθούν οι τεχνικές δυνατότητες του κινηματογραφικού δυναμικού της χώρας.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024