Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΓιατί είναι το Λονδίνο η «Μέκκα» του λογοτεχνικού τουρισμού
Τάσεις

Γιατί είναι το Λονδίνο η «Μέκκα» του λογοτεχνικού τουρισμού

Η αγορά του λογοτεχνικού τουρισμού εκτιμάται στα 2,2 δισ. δολάρια για το 2022.

Το 2023, για πολλούς, αναμένεται να είναι η χρονιά που θα ανακάμψει πλήρως η τουριστική βιομηχανία. Κινητήριος δύναμη στο όχημα της ανάπτυξης φαίνεται πως είναι οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, μεταξύ των οποίων και ο λογοτεχνικός.

Δεν είναι άλλωστε σύμπτωση ότι ο λογοτεχνικός τουρισμός ανθεί παράλληλα με τον ιστορικό, σε μέρη όπου η Αναγέννηση άφησε ένα δυνατό αποτύπωμα. Το Λονδίνο είναι ο κορυφαίος προορισμός για λογοτεχνικούς επισκέπτες παγκοσμίως, ακολουθούμενο από τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, το Σαν Φρανσίσκο και τη Ρώμη στην Ιταλία. Τουλάχιστον ένας γνωστός συγγραφέας, καλλιτέχνης ή ποιητής έχει διαμείνει σε αυτές τις πόλεις. Ενώ τα κράτη έχουν επωφεληθεί -εκτός από πολιτισμικά- και οικονομικά από την φήμη των διάσημων έργων.

Σύμφωνα με το Future Market Insights, η αγορά του λογοτεχνικού τουρισμού εκτιμάται στα 2,2 δισ. δολ. για το 2022. Σύμφωνα με την έκθεση, οι πωλήσεις προβλέπεται να αυξηθούν κατά 3% CAGR, με την αποτίμηση να φτάνει τα 2,96 δισ. δολάρια μέχρι το 2032.

Πώς οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες ενισχύουν την ανάπτυξη του λογοτεχνικού τουρισμού;

Το Πανεπιστήμιο του Algarve, το Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο της Coimbra, και το Πανεπιστήμιο Nova της Λισαβόνας ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν σύμπραξη μέχρι το 2025.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, με στόχο τη συλλογή δεδομένων για την πορτογαλική λογοτεχνία μεταξύ του 15ου και των μέσων του 20ου αιώνα, ώστε να εντοπίσει τα μέρη που σχετίζονται με βασικούς συγγραφείς και έργα, όπως σπίτια συγγραφέων, μνημεία, αγάλματα, σχολεία, καφετέριες που σύχναζαν, χώροι εργασίας κ.λπ.

Τα ευρήματα θα αποθηκευτούν σε μια ψηφιακή τράπεζα δεδομένων και έπειτα θα είναι δημόσια προσβάσιμα, μέσω ενός εικονικού χάρτη.

Λογοτεχνικός τουρισμός και Ηνωμένο Βασίλειο

Το κέντρο της λογοτεχνίας για ολόκληρο τον κόσμο βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου. Πολλοί συγγραφείς που είτε γεννήθηκαν στο Λονδίνο, είτε πέρασαν μέρος από τη ζωής του σε αυτό, το χρησιμοποίησαν ως σκηνικό για τα γραπτά τους.

Λίγοι άνθρωποι δεν έχουν ακούσει ποτέ για τον William Shakespeare σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο διάσημος θεατρικός συγγραφέας γεννήθηκε στο Stratford-upon-Avon, το οποίο έκτοτε έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή λογοτεχνικά τουριστικά αξιοθέατα στον κόσμο, προσελκύοντας σχεδόν τρία εκατομμύρια τουρίστες ετησίως. Η γενέτειρα του Shakespeare, ένα μουσείο, ένα θέατρο και πολλά άλλα αξιοθέατα βρίσκονται όλα εδώ.

TraveldailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, δημοσιογράφος σε καθημερινές e-εφημερίδες και απόφοιτη του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024