Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΛοιπές μορφέςΑπαραίτητη η νομοθετική ρύθμιση για την εύλογη λειτουργία της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών
Συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

Απαραίτητη η νομοθετική ρύθμιση για την εύλογη λειτουργία της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών

Απαραίτητη η νομοθετική ρύθμιση από την πολιτεία των νέων αγορών που έχουν προκύψει στην αγορά των τυχερών παιχνιδιών με σαφή καθορισμό των όρων αδειοδότησης, τον πλήρη έλεγχο από τον κρατικό μηχανισμό και ξεκάθαρους όρους προστασίας των “ευπαθών” κοινωνικών ομάδων τονίστηκε στο συνέδριο που διοργάνωσε το…

Απαραίτητη η νομοθετική ρύθμιση από την πολιτεία των νέων αγορών που έχουν προκύψει στην αγορά των τυχερών παιχνιδιών με σαφή καθορισμό των<...> όρων αδειοδότησης, τον πλήρη έλεγχο από τον κρατικό μηχανισμό και ξεκάθαρους όρους προστασίας των “ευπαθών” κοινωνικών ομάδων τονίστηκε στο συνέδριο που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με θέμα “Η oργάνωση της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα”, στο ξενοδοχείο Atheneaum Inter-Continental.

Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννος Γραμματίδης, αφού περιέγραψε την υπάρχουσα κατάσταση στην ελληνική αγορά επισήμανε: “Το κράτος έχει την υποχρέωση να τηρήσει τους νόμους του, όπως αυτοί διαμορφώνονται ώστε να απηχούν και την κοινοτική διάσταση και να εξασφαλίσει συνθήκες ασφάλειας, διαφάνειας, κοινωνικής ευαισθησίας, υγιούς ανταγωνισμού, ισότητας μεταχείρισης για κάθε εμπλεκόμενη επιχείρηση, ανάπτυξης και μεγιστοποίησης των κρατικών εσόδων. Το μείγμα αυτών των προϋποθέσεων επιβάλλει τον σχεδιασμό από πλευράς του κράτους μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αγορά κάθε μορφής τυχερών και τεχνικών παιχνιδιών και στοιχημάτων. Στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής επιβάλλεται η κατάργηση της συναρμοδιότητας των Υπουργείων Οικονομικών και Τουρισμού στον χώρο των τυχερών παιχνιδιών και η υπαγωγή του αποκλειστικά στο Υπουργείο Οικονομικών”.

Συνεχίζοντας, αντιλαμβανόμενος την ανάγκη της κυβέρνησης για την αύξηση των κρατικών εσόδων στα πλαίσια της απαιτούμενης δημοσιονομικής εξισορρόπησης τόνισε: “Η κυβέρνηση να προχωρήσει στην σχετική νομοθετική ρύθμιση και να το πράξει όχι με τρόπο αποσπασματικό, αλλά με σχέδιο και προοπτική που θα αντέχει στο χρόνο”.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου έγινε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ενδιαφερομένων φορέων και παρουσιάστηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για τη δημιουργία ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου με τους κατάλληλους ελεγκτικούς μηχανισμούς που θα διασφαλίζουν την ανάπτυξη της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών και παράλληλα την προστασία της ελληνικής κοινωνίας.

Ο γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνιακών θεμάτων του Υπουργείου Οικονομικών και πρόεδρος της Επιτροπής Διοίκησης Κρατικών Λαχείων κ. Δημήτρης Γεωργακόπουλος, ως εκπρόσωπος της Πολιτείας, επισήμανε ότι η απουσία του κράτους είναι πλήρης και εκκωφαντική, τόσο στο επίπεδο της ρύθμισης και εποπτείας, όσο και σε αυτό της είσπραξης τεράστιων ποσών (τελών και φόρων) επί πραγματικών δραστηριοτήτων που σήμερα δεν αποτελούν αντικείμενο φορολόγησης. Συνεχίζοντας, τόνισε: “Η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να επανεξετάσει το καθεστώς λειτουργίας των παιγνίων γενικότερα, ψυχαγωγικών και τυχερών παιγνίων, να προχωρήσει δηλαδή, στην αντικατάσταση του ισχύοντος πλαισίου με ένα νέο το οποίο από την μια μεριά θα συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο κοινοτικό δίκαιο και από την άλλη θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα που έχουν προκύψει σχετικά με την μη λειτουργία των παιγνίων στη χώρα μας”. Καταλήγοντας ανάφερε ότι ανακοινώθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Πολιτισμού κ. Γερουλάνο και τον Υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, ότι έχει ξεκινήσει η επεξεργασία μεθόδων και μέτρων για την αποτελεσματική ρύθμιση και εποπτεία σχετικά με τον έλεγχο και την φορολόγηση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται μέσω διαδικτύου στην αγορά.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αναπτύχθηκαν και καλύφθηκαν τα θέματα σε τέσσερις ενότητες:
– Πρακτικές και πρότυπα λειτουργίας των τυχερών παιχνιδιών. Προτάσεις για τη δημιουργία συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου σύμφωνα με τα νέα δεδομένα
– Προτάσεις για τη δημιουργία ασφαλούς θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των τυχερών παιχνιδιών
– Διεθνή εμπειρία λειτουργίας των τυχερών παιχνιδιών
– Το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ελληνικής αγοράς των τυχερών παιχνιδιών – βελτίωση και εκσυγχρονισμός.

Σημαντική ήταν η παρουσία εκπρόσωπων φορέων όπως από τους European Casinos Association και European Lotteries Association, οι οποίοι και παρουσίασαν και ανέλυσαν την ευρωπαϊκή πρακτική.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024