Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΕγκαίνια του Μουσείου του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή
Πολιτισμός

Εγκαίνια του Μουσείου του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

Το Μουσείο, στο οποίο εκτίθενται περίπου 180 έργα και αντικείμενα της μοναδικής συλλογής, θα είναι ανοικτό για το κοινό από σήμερα, 2 Οκτωβρίου.

Εγκαινιάστηκε χθες στην Αθήνα, το Μουσείο που στεγάζει τη συλλογή Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπιου Παυλόπουλου, του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κας Λίνας Μενδώνη, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό. Το Μουσείο, στο οποίο εκτίθενται περίπου 180 έργα και αντικείμενα της μοναδικής συλλογής, θα είναι ανοικτό για το κοινό από σήμερα, 2 Οκτωβρίου.

“Τα εγκαίνια του νέου Μουσείου του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, στην Αθήνα, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα μεγαλύτερα καλλιτεχνικά γεγονότα της χώρας των τελευταίων ετών. Είναι  γιορτή για την Αθήνα, καθώς η πόλη αποκτά ένα σπουδαίο μουσείο, με μια συλλογή σπάνια, σε παγκόσμιο επίπεδο”, είπε η κα Μενδώνη στον χαιρετισμό της. “Ένα πολύτιμο απόκτημα για τον ελληνικό πολιτισμό και έναν σημαντικό πόλο έλξης για τους επισκέπτες της Αθήνας. Είναι μια ημέρα δικαιολογημένης συγκίνησης και περηφάνιας για το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Οι άνθρωποί του, με επικεφαλής την πρόεδρο, Fleurette Καραδόντη, και τον διευθυντή του Μουσείου, Κυριάκο Κουτσομάλλη, βλέπουν πλέον να έχει ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία το όνειρο δεκαετιών των ιδρυτών του, έπειτα από δυσκολίες, εμπόδια, αγωνίες.

(…) Η λίστα καλλιτεχνών είναι μακρά και πολύ δύσκολα μπορεί κάποιος να παραλείψει ονόματα. Και δίπλα σε αυτά, τα σχεδόν μυθικά ονόματα της Τέχνης, βρίσκεται ένα πανόραμα των Ελλήνων δημιουργών του 20ού αιώνα, από τον Χατζηκυριάκο-Γκίκα, τον Παρθένη, τον Μόραλη και τον Μπουζιάνη, μέχρι τον Τσαρούχη, τον Τέτση και τον Κουνέλλη. Η θετική τους στάση απέναντι στην εγχώρια καλλιτεχνική δημιουργία δηλώνεται εμφατικά από την επιθυμία τους να συνεχίσει το Ίδρυμα να αγοράζει έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, αλλά και να ενισχύει την σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία με την χορήγηση υποτροφιών”.  

Η υπουργός ανέφερε ότι μετά από την ομόφωνη γνωμοδότηση  του Συμβουλίου, το Υπουργείο Πολιτισμού έδωσε την έγκριση να γίνουν οι κατάλληλες εργασίες, ώστε να διασφαλιστεί η στατικότητα του διατηρητέου αυτού κτιρίου του Μεσοπολέμου, χωρίς να αλλοιωθούν τα μορφολογικά στοιχεία της πρόσοψής του και να κατεδαφιστεί η μεταγενέστερη, άνευ ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας, προσθήκη. Το Ίδρυμα ξεκίνησε το 2012 τις εργασίες για την ανακαίνιση του κτιρίου “με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία και την αρχιτεκτονική του και η συνεργασία του με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του υπουργείου, καθ’όλη την διάρκεια του έργου, υπήρξε άψογη”.

“Το Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, μαζί με την Εθνική Πινακοθήκη, η οποία πρόκειται να ξανανοίξει τον Μάρτιο 2021 και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, που θα υποδεχθεί το κοινό τον προσεχή Φεβρουάριο, βάζει την Αθήνα στον παγκόσμιο χάρτη της Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης. Τα τρία αυτά Εικαστικά Μουσεία δημιουργούν έναν μοναδικό πολιτιστικό άξονα, ένα ζωντανό πόλο μάθησης, έμπνευσης και δημιουργίας”, κατέληξε η κα Μενδώνη.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024