Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΕρώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για τη μεταφορά γλυπτού του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στo Mουσείο Ερμιτάζ
Πολιτισμός

Ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για τη μεταφορά γλυπτού του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στo Mουσείο Ερμιτάζ

Ερώτηση των Ευρωβουλευτών κ.κ. Μ. Κεφαλογιάννη και Θ. Ζαγοράκη στην ΕΕ για τη μεταφορά γλυπτού του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στo Mουσείο Ερμιτάζ της Ρωσίας.

Ο κ. Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Θεόδωρος Ζαγοράκης, κατέθεσαν ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή την προκλητική απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου για την μεταφορά ενός γλυπτού του Παρθενώνα στο Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης. Στην ερώτησή τους, ο δύο Ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να αναλάβει δράσεις, με στόχο την τελική επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην  Ελλάδα.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

“Το Βρετανικό Μουσείο αφού επανειλημμένα απέρριψε τα αιτήματα της Ελλάδας για ‘δανεισμό’ των Γλυπτών του Παρθενώνα -και αρνήθηκε ακόμη και ότι έγιναν αυτά τα αιτήματα, παρότι υπήρχαν και έγγραφα που τα υποστήριζαν- και αρνούμενο ότι τα έργα δανείσθηκαν ποτέ, ‘δάνεισε’ εν κρυπτώ ένα Γλυπτό του Παρθενώνα στο Μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη.
Επειδή σύμφωνα και με τη δήλωση του πρωθυπουργού της Ελλάδος κ. Σαμαρά:
1. “Προκαλεί τον ελληνικό λαό η απόφαση του Βρετανικού Μουσείου να ‘δανείσει’ ένα από τα γλυπτά του Παρθενώνα σε έκθεση στην Αγία Πετρούπολη”.
2. “Το τελευταίο μέχρι σήμερα βρετανικό δόγμα περί “αμετακίνητων” γλυπτών του Παρθενώνα παύει να ισχύει.
3. “Ομοίως καταρρίφθηκε με τη λειτουργία του Μουσείου της Ακρόπολης και το άλλο ‘επιχείρημα’ των Βρετανών, αυτό της έλλειψης ανάλογου χώρου που θα μπορούσε να τα φιλοξενήσει”.
4. “Ο Παρθενώνας και τα γλυπτά του υπήρξαν αντικείμενο λεηλασίας. Η αξία των γλυπτών είναι ανεκτίμητη”.
5. “Οι Έλληνες είμαστε ταυτισμένοι με την Ιστορία και τον πολιτισμό μας. Τα οποία δεν τεμαχίζονται, δε δανείζονται και δεν παραχωρούνται”.

Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Πώς σχολιάζει την κίνηση αυτή του Βρετανικού Μουσείου;
2. Σκοπεύει να αναλάβει δράσεις για τη διευθέτηση της χρόνιας αυτής δίκαιης διεκδίκησης και την τελική επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα;”

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024