Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΟλοκληρώθηκαν οι δράσεις στο πλαίσιο του Έτους Πολιτιστικών Ανταλλαγών Ελλάδας-Κίνας 2017
Πολιτισμός

Ολοκληρώθηκαν οι δράσεις στο πλαίσιο του Έτους Πολιτιστικών Ανταλλαγών Ελλάδας-Κίνας 2017

Νέες πολιτιστικές πολιτιστικές δραστηριότητες θα υλοποιηθούν μέσα στο 2018, όπως έχει συμφωνηθεί με το Υπουργείο Πολιτισμού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

​Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δράσεις, εκθέσεις και παραστάσεις στο πλαίσιο του Έτους Πολιτιστικών Ανταλλαγών Ελλάδας-Κίνας 2017. Το ενδιαφέρον των συντελεστών και του κοινού στις δύο χώρες ήταν τέτοιο, ώστε σχεδιάζεται η καθιέρωση και διεύρυνση ανταλλαγών και συνεργασιών σχετικών με την πολιτιστική κληρονομιά των δύο χωρών με βάση την αμοιβαιότητα.

Για το 2018, οι καλλιτεχνικές συνεργασίες συνεχίζονται με την ιδιαίτερα σημαντική διμερή συμφωνία μεταξύ του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας και του Εθνικού Θεάτρου της Κίνας που υπέγραψαν οι δύο φορείς μετά την σύναψη του πρωτοκόλλου συνεργασίας παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κας Λυδίας Κονιόρδου, στο Πεκίνο. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, που πρόκειται να υλοποιηθεί το 2018, θα ανέβει στην Αθήνα τον Ιούνιο το εμβληματικό έργο της κινεζικής λογοτεχνίας, ο “Ορφανός του Ζάο”, σε σκηνοθεσία Wang Xiaoying, Αντιπροέδρου του Εθνικού θεάτρου της Κίνας, με καστ Ελλήνων ηθοποιών και τη συμμετοχή δύο Κινέζων ηθοποιών. Αντίστοιχα, το Νοέμβριο του 2018 θα ανέβει στο Πεκίνο ο “Αγαμέμνονας” του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου με Κινέζους ηθοποιούς και τη συμμετοχή δύο Ελλήνων.

Επίσης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα συμμετέχει στο Διεθνές Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ του Πεκίνου (Meet in Beijing Arts Festival) με το έργο του Νίκου Καζαντζάκη “Ασκητική”, το Μαϊο του 2018.

Σε ό,τι αφορά στις αρχαιολογικές εκθέσεις προγραμματίζονται σημαντικές ανταλλαγές και για τη χρονική περίοδο 2018-2019. Έπειτα από την έντονα εκπεφρασμένη επιθυμία της κινεζικής πλευράς θα σταλούν εμβληματικές εκθέσεις όπως “Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Το Πλοίο, οι Θησαυροί, ο Μηχανισμός” στο Μουσείο της Απαγορευμένης Πόλης (Palace Museum), δεδομένου του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει για την ενάλια αρχαιολογία. Αντιστοίχως, κατά την ίδια περίοδο, το Palace Museum του Πεκίνου σχεδιάζει την παρουσίαση, για πρώτη φορά παγκοσμίως, τμήματος της Απαγορευμένης Πόλης στο Μουσείο Ακρόπολης, με θέμα έναν από τους μακροβιότερους αυτοκράτορες της Κίνας, τον Αυτοκράτορα Qianlong (1711-1799).

Επιπλέον, ήδη από πέρυσι βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις με το μουσείο Capital του Πεκίνου που έχει εκφράσει έντονη επιθυμία προκειμένου να φιλοξενηθεί σε αυτό η περιοδική έκθεση “The Greeks-Agamemnon to Alexander the Great”, η οποία στο παρελθόν ταξίδεψε με μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Σύμφωνα με την σχετική πρόβλεψη για να οργανωθεί σωστά και να προβληθεί κατάλληλα η συγκεκριμένη μεγάλη έκθεση πρόκειται να παρουσιαστεί στο Πεκίνο το 2019, έτος εορτασμου των 70 ετών από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Δεδομένου του αμοιβαίου ενδιαφέροντος των δύο χωρών στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας, το 2018 θα πραγματοποιηθεί σειρά σεμιναρίων με τη συμμετοχή Ελλήνων και Κινέζων ειδικών και σπουδαστών στους τομείς της συντήρησης ενάλιων αρχαιοτήτων, τοιχογραφιών αλλα και υλικών οπως γυαλί, μετάξι και χρωστικές ουσίες. Οι ανταλλαγές αυτές είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της ηγεσίας και των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού με κινεζικούς φορείς, όπως η Εθνική Αρχή Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Εθνικό Κέντρο Ενάλιας Αρχαιολογίας καθώς και το Εθνικό Μουσείο Μετάξης της Κίνας.

Επίσης, αυτήν τη στιγμή το Μουσείο Ηρακλειδών φιλοξενεί –έως τον Ιούνιο του 2018- την έκθεση “Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία” με 90 εκθέματα από το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας (ΜΕΤΚ) στο Πεκίνο ενώ παράλληλα, παρουσιάζει την δική του έκθεση “ΕΥΡΗΚΑ: Επιστήμη, Τέχνη και Τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων” στο ΜΕΤΚ στο Πεκίνο.

Παράλληλα, από τις 28 Οκτωβρίου 2017 έως και τις 30 Αριλίου 2018 υλοποιείται στο Μουσείο Ακρόπολης η εκθεσιακή δράση “Θησαυροί από το Μουσείο της Σαγκάης”, στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάζονται δύο αριστουργήματα από το Μουσείο της Σαγκάης, μια χάλκινη τελετουργική λεκάνη και το ζωγραφικό έργο “Ταξιδεύοντας κατά μήκος του Διάφανου Ποταμιού”. Κατ’αντιστοιχία, την ίδια στιγμή στο Μουσείο της Σαγκάης παρουσιάζεται άγαλμα αρχαϊκής κόρης.

Συνεχίζοντας τη συνεργασία του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) με το Εθνικό Μουσείο της Κίνας (NAMOC), το NAMOC θα υποδεχθεί έκθεση του ΕΜΣΤ στο Πεκίνο μέσα στο 2018. Στόχος η δημιουργία μιας γέφυρας διασύνδεσης των δύο πολιτισμών, η εμβάθυνση των σχέσεων των δύο λαών, η αμοιβαία ανταλλαγή πολιτιστικών και καλλιτεχνικών γνώσεων και πρακτικών με όχημα τον πολιτισμό.

Επίσης, με την παρουσίαση έκθεσης έργων σύγχρονων Κινέζων καλλιτεχνών στη Θεσσαλονίκη, θα συνεχιστεί και το 2018 η ανταλλαγή μεταξύ του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του China Artists Association που διοργάνωσε την Μπιενάλε του Πεκίνου.

Συμπληρωματικώς αναφέρεται ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εργάζεται με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στην κατεύθυνση ανταλλαγής εκθέσεων και συνεργασίας του μουσείου του αρχαιολογικού χώρου Liang Zhu. Στη Liang Zhu, γνώρισε κατά την τρίτη χιλιετία π.Χ. μεγάλη ακμή ο εκεί γνωστός ως “πολιτισμός του νεφρίτη”. Οι σχεδιαζόμενες εκθέσεις αφορούν στην παρουσίαση της εξέλιξης των δύο πολιτισμών κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Επίσης, γίνονται ενέργειες για την παρουσίαση της πρωτοποριακής και ιδιαίτερα επιτυχημένης περιοδικής έκθεσης “Vanity”, της ίδιας Εφορείας, στο Μουσείο Guangdong.

Τέλος, στον χώρο της Έβδομης Τέχνης, τα κινηματογραφικά αρχεία της Κίνας θα πραγματοποιήσουν αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο το Μάρτιο του 2018, ενώ η Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα ανταποδώσει με αφιέρωμα στον κινεζικό κινηματογράφο το Μάιο του 2018.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024