Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΠως θα λειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία
Πολιτισμός

Πως θα λειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία

Συστάσεις και μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των μέτρων περιορισμού της διασποράς του COVID-19.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και των αρμόδιων φορέων συστήνονται τα κάτωθι:

Γενικές οδηγίες:

  • O/H ξεναγός θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ακολουθεί τις οδηγίες του προσωπικού που εργάζεται στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία και να χρησιμοποιεί υποχρεωτικά μη ιατρική μάσκα καθ’ όλη την διάρκεια της ξενάγησης.
  • Σε περίπτωση ομαδικών ξεναγήσεων, άνω των τεσσάρων ατόμων, ο/η ξεναγός θα πρέπει να εισέρχεται με τους ξεναγούμενους στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο, να τους ενημερώνει για τα μέτρα προστασίας και να είναι υπεύθυνος κατά τη διάρκεια όλης της επίσκεψης των ξεναγούμενων, έως και την έξοδό τους από τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο για την πιστή τήρηση αυτών.
  • Ο/Η ξεναγός οφείλει να παραμένει με τους ξεναγούμενους καθ’όλη τη διάρκεια της επίσκεψής τους.
  • Σε περίπτωση που οργανωμένο γκρουπ δε συνοδεύεται από ξεναγό, οι επισκέπτες θα εισέρχονται ανά δύο, εξαιρουμένων των παιδιών, και θα τηρούν όλα τα μέτρα που οφείλουν να τηρούν οι μεμονωμένοι επισκέπτες.
  • Να τηρείται αυστηρά ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός χωρητικότητας επισκεπτών στους χώρους.
  • Υποχρεωτική χρήση ασύρματης ξενάγησης για όλα τα μέλη του γκρουπ.

Επιπλέον συστήνεται ισχυρά:

  • Η τήρηση των ενδεδειγμένων αποστάσεων τουλάχιστον 1,5 μέτρου σε ανοικτούς χώρους και 2 μέτρων σε κλειστούς χώρους.
  • Η χρήση μη ιατρικής μάσκας, από το σύνολο των ξεναγούμενων, και η χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος με περιεκτικότητα 70% σε αιθυλική αλκοόλη κατ’ελάχιστον.
  • Η ειδική μέριμνα από τον/την επικεφαλής του γκρουπ για την ελεγχόμενη ροή προς τα WC σε συνεργασία με τον/την αρχιφύλακα του χώρου.
  • Η συχνή αντισηψία χεριών και η αποφυγή επαφής σε ταμεία και γκισέ.
  • Η χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου πρόσβασης, όπου αυτό είναι εφικτό.
  • Η πρόβλεψη ραντεβού για την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ, όπου αυτό είναι εφικτό.

Σχετικά με τη λειτουργία των αναψυκτηρίων εντός των αρχαιολογικών χώρων προτείνεται στους ιδιώτες εκμισθωτές η λειτουργία τους με τη μορφή take – away, σύμφωνα και με τις γενικές οδηγίες που έχουν δοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Από την ημερομηνία που θα καθορισθεί η επαναλειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (έχει ανακοινωθεί η 1η Ιουνίου 2020), τα αναψυκτήρια των αρχαιολογικών χώρων θα μπορούν να λειτουργούν, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες που θα δοθούν.

Επισημαίνεται, ότι όλες οι οδηγίες τελούν υπό συνεχή επαναξιολόγηση και επικαιροποίηση, σύμφωνα πάντα με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν. Στόχος όλων μας είναι η επαναλειτουργία των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων, με γνώμονα τη διασφάλιση της προστασίας τόσο των εργαζομένων, όσο και των επισκεπτών. Για το λόγο αυτό και παρακαλούμε για την ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων αρμοδιότητάς σας.

Η υπουργός κα Λίνα Μενδώνη, δήλώσε, μεταξύ άλλων: “Μέριμνά μας είναι να απολαύσομε ασφαλείς τους ανοικτούς αρχαιολογικούς χώρους. Η Ελλάδα έχει κατακτήσει τη διεθνή αξιοπιστία από τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση του κορωνοϊού. Είναι ένα πολύτιμο κεκτημένο, που θα μας επιτρέψει ένα δυναμικό άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, κερδίζοντας το χαμένο δίμηνο με την επιμήκυνσή της. Η Ελλάδα είναι από τις πλέον ασφαλείς χώρες σε διεθνές επίπεδο. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού όχι μόνο φρόντισε, στο δίμηνο της καραντίνας, την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον επισκέπτη, αλλά και εκπόνησε -σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ- σχέδιο ασφαλούς λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, με γνώμονα την προστασία τόσο των εργαζομένων, όσο και των επισκεπτών”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024