Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΑθλησηςΠρόγραμμα κατάρτισης για εκπαίδευση/πιστοποίηση των επαγγελματιών Θαλάσσιου Αθλητικού Τουρισμού στη Λήμνο
Θαλάσσιος τουρισμός

Πρόγραμμα κατάρτισης για εκπαίδευση/πιστοποίηση των επαγγελματιών Θαλάσσιου Αθλητικού Τουρισμού στη Λήμνο

Το πρόγραμμα κατάρτισης αποτελεί το πρώτο από τα τρία προγράμματα που θα διοργανωθούν κατά τη διάρκεια του έργου 'ΝΑΥΤΙΛΟΣ' και θα οδηγήσουν σε πιστοποίηση των επαγγελματιών του θαλάσσιου αθλητικού τουρισμού.

Στη Λήμνο διοργανώθηκε το πρώτο πιλοτικό βιωματικό πρόγραμμα κατάρτισης του ευρωπαϊκού έργου “ΝΑΥΤΙΛΟΣ” για την εκπαίδευση και πιστοποίηση νέων επαγγελματιών στον θαλάσσιο αθλητικό τουρισμό. Το πρόγραμμα κατάρτισης πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2021 στις εγκαταστάσεις του Surf Club Keros, με τη συμμετοχή εκπαιδευτών από εννέα διαφορετικές χώρες (Βέλγιο, Βουλγαρία Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα,  Ιταλία, Ολλανδία Πολωνία και Τουρκία).

Οι ενότητες που περιλάμβανε αφορούσαν στις γνώσεις και τις ήπιες δεξιότητες των επαγγελματιών στον θαλάσσιο αθλητικό και παράκτιο τουρισμό, τη φιλοξενία, την εξυπηρέτηση πελατών και προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών, τις γενικές γνώσεις για όλα τα θαλάσσια αθλήματα, τις πρώτες βοήθειες, τον εντοπισμό και αξιολόγηση κινδύνων, αλλά και τη διαχείριση κρίσεων. Έμφαση δόθηκε στις μεθόδους και τεχνικές διδασκαλίας θαλάσσιων αθλημάτων σε παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία και τον τρόπο επιλογής και προσαρμογής ανάλογου αθλητικού εξοπλισμού.

Παράλληλα με το σεμινάριο οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον παραολυμπιονίκη Μάκη Καλαρά σχετικά με τον τρόπο επικοινωνίας, υποστήριξης και παροχής βοήθειας σε άτομα με αναπηρία.

Σημαντική, επίσης, ήταν η ενότητα του προγράμματος κατάρτισης που αφιερώθηκε στην προστασία και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας του “γαλάζιου & πράσινου” παράκτιου περιβάλλοντος. Καθώς όλο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε σε προστατευόμενη περιβαλλοντικά περιοχή, οι εκπαιδευόμενοι, είχαν επιπλέον την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μία διαδρομική ξενάγηση για τη βιοποικιλότητα και την περιοχή Natura 2000 που χαρακτηρίζουν την περιοχή της Λήμνου, όπου συνομίλησαν με την τοπική εμπειρογνώμονα, περιβαλλοντολόγο και πιστοποιημένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση ξεναγό ερμηνείας, κα Άντα Μαυρομμάτη.

Το πρόγραμμα κατάρτισης αυτό αποτελεί το πρώτο από τα τρία προγράμματα που θα διοργανωθούν κατά τη διάρκεια του έργου “ΝΑΥΤΙΛΟΣ” και θα οδηγήσουν σε πιστοποίηση των επαγγελματιών του θαλάσσιου αθλητικού τουρισμού.

Ο στόχος του “ΝΑΥΤΙΛΟΥ” είναι να εκπαιδεύσει μέσω καινοτόμων μεθοδολογιών τους επαγγελματίες στον θαλάσσιο αθλητικό τουρισμό, ώστε να ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες της αγοράς εργασίας στην ευρωπαϊκή θαλάσσια οικονομία για προστιθέμενης αξίας τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Το όραμα του “ΝΑΥΤΙΛΟΥ” είναι να δημιουργήσει επαγγελματίες υψηλών δεξιοτήτων, οι οποίοι θα λειτουργούν ως πρεσβευτές του ταξιδιωτικού προορισμού και θα συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση για την προστασία του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος.

Το έργο “ΝΑΥΤΙΛΟΣ” έχει διάρκεια 36 μήνες, ενώνει την Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία και Ιταλία και προωθεί τη συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων και επιχειρήσεων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Διαρθρωτικό και Επενδυτικό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (EMFF).

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024