Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΛοιπές μορφέςΣυνέδριο αφιερωμένο στην Παραδοσιακή Μεσογειακή Δίαιτα

Συνέδριο αφιερωμένο στην Παραδοσιακή Μεσογειακή Δίαιτα

Αύριο ξεκινά το 2ο Διεθνές Συνέδριο για τη Μεσογειακή Δίαιτα που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, μέχρι τις 22 Απριλίου 2005, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Στο συνέδριο ξένοι και Έλληνες ερευνητές, […]

Αύριο ξεκινά το 2ο Διεθνές Συνέδριο για τη Μεσογειακή Δίαιτα που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, μέχρι τις 22 Απριλίου 2005, στο<...> Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Στο συνέδριο ξένοι και Έλληνες ερευνητές, από το χώρο της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και της βιομηχανίας, θα παρουσιάσουν τις πιο σύγχρονες απόψεις για τη Μεσογειακή Διατροφή καθώς και τις προοπτικές και τα προβλήματα που συνδέονται με την επιβίωσή της. Την εισαγωγική ομιλία του συνεδρίου θα πραγματοποιήσει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αντωνία Τριχοπούλου ενώ στο πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνονται ειδικά αφιερώματα στο ελαιόλαδο και τα παραδοσιακά προϊόντα.

Η Μεσογειακή Διατροφή αντικατοπτρίζει τις τυπικές διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Νότιας Ευρώπης και ιδιαίτερα της Ελλάδας. Βασίζεται στην απλή παρασκευή γευστικών πιάτων χάρη στη μεγάλη ποικιλία προϊόντων που παράγονται στην περιοχή αυτή του πλανήτη.

Μία μορφή μεσογειακής διατροφής, πλούσια σε λαχανικά, σαλατικά, όσπρια, φρούτα και ελαιόλαδο, φαίνεται να μειώνει δραστικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Ο γνωστός καθηγητής Δημήτριος Τριχόπουλος (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ) και οι συνεργάτες του γιατροί, βρήκαν ότι οι άνθρωποι που ακολούθησαν πιστά το μεσογειακό τρόπο διατροφής και διαβίωσης είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία, περιλαμβανομένων των κύριων φονιάδων, που είναι η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές της Μεσογείου, τείνουν να ζουν περισσότερο από τους Βορειοαμερικανούς και τους ανθρώπους της Βόρειας Ευρώπης, και η τελευταία αυτή έρευνα προσθέτει περαιτέρω αποδείξεις στη θεωρία ότι οι μεσογειακοί λαοί καταφέρνουν να έχουν μακροζωία, χάρη στον τρόπο διατροφής που ακολουθούν. Παρόλο που τα οφέλη της παραδοσιακής μεσογειακής δίαιτας είναι τεκμηριωμένα με επιστημονικά δεδομένα και στοιχεία, σε πολλές χώρες κοντά στη Μεσόγειο, περιλαμβανόμενης της Ελλάδας, οι διαιτολογικές συνήθειες αλλάζουν και οι περισσότεροι άνθρωποι υιοθετούν τα δυτικά διαιτολόγια γεμάτα με τροφές ευκολίας, με φαστ φουντ, με κορεσμένα λίπη και με ραφιναρισμένους υδατάνθρακες. «Ορατό» αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών στη διατροφή αποτελεί η δραματική αύξηση της παχυσαρκίας στην Ελλάδα.

Το συνέδριο αυτό ανήκει σε μία σειρά συνεδρίων και εκδηλώσεων που στόχο έχουν να υποστηρίξουν τις προσπάθειες για την επιβίωση αυτού του τρόπου διατροφής και την προβολή και την προώθηση του στο ευρύ κοινό. Πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από την αποδειγμένη ωφελιμότητα στην υγεία και στις επιπτώσεις της στην μακροζωία η Μεσογειακή Διατροφή είναι και πλεονέκτημα του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος και θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο τόσο για την ανάπτυξη γαστρονομικού τουρισμού στην Ελλάδα όσο και για την προσέλκυση τουριστών γενικότερα.

Το συνέδριο είναι πρωτοβουλία της «Ηλιότοπος Συνέδρια» και έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και του ΕΟΤ, του Δήμου Αθηναίων, του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων και της Εταιρείας Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Τροφίμων. Επίσης υποστηρίζεται από το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικών Ερευνών, τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου, τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, την Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, τα επιμελητήρια Ηρακλείου, Λέσβου, Μεσσηνίας, Ρεθύμνου και Χανίων καθώς και από την Nομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024