Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΒρετανικό Μουσείο: ‘Η Ελλάδα δεν είναι νόμιμος ιδιοκτήτης των Γλυπτών του Παρθενώνα’
Πολιτισμός

Βρετανικό Μουσείο: ‘Η Ελλάδα δεν είναι νόμιμος ιδιοκτήτης των Γλυπτών του Παρθενώνα’

Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου αποκλείει το ενδεχόμενο επ’αόριστον δανεισμού, αλλά και γενικά οπουδήποτε δανεισμού, εάν η Ελλάδα δεν αποδεχθεί ότι τα Γλυπτά ανήκουν στους Βρετανούς. 'Υπόλειμμα αποικιοκρατίας η δήλωση', ανέφερε η Ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού.

“Το Μουσείο δε θα επιστρέψει μόνιμα τα Γλυπτά στην Ελλάδα” ξεκαθαρίζει με συνέντευξη του στην εφημερίδα “Νέα” ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Hartwig Fischer. Ακόμη, αποκλείει το ενδεχόμενο “επ’αόριστον δανεισμού”, αλλά και γενικά οπουδήποτε δανεισμού, εάν η Ελλάδα δεν αποδεχθεί ότι τα Γλυπτά ανήκουν στους Βρετανούς.

Πιο συγκεκριμένα, σε ερώτηση εάν θα αποδεχόταν ότι η Ελλάδα είναι νόμιμος ιδιοκτήτης των Γλυπτών ο κ. Fischer είπε: “Όχι, δε θα το αποδεχόμουν. Τα αντικείμενα της συλλογής του Βρετανικού Μουσείου βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία των Επιτρόπων του μουσείου”.

Όταν ρωτήθηκε εάν το Μουσείο θα εξετάζεται το ενδεχόμενο επ’αόριστον δανεισμού των Γλυπτών στην Ελλάδα ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου απάντησε: “Υπάρχουν δύο πτυχές σε αυτό: πρώτον, δεν υπάρχουν δάνεια επ’αόριστον. Καθετί που δανείζουμε, ακόμη και σε μακροχρόνια βάση, κάποια στιγμή θα επιστρέψει στο Βρετανικό Μουσείο. Και τότε μπορεί να το δανείσουμε ξανά. Η δεύτερη πτυχή είναι ότι όταν δανείζουμε, δανείζουμε σε εκείνους που αναγνωρίζουν την ιδιοκτησία (σ.σ. των αντικειμένων)”.

M. Ζορμπά: “Υπόλειμμα αποικιοκρατίας η δήλωση Fischer για τα γλυπτά του Παρθενώνα”
“Υπολείμματα της αποικιοκρατίας” που “αγνοούν τη διεθνή συζήτηση” και τις διακηρύξεις της UNESCO χαρακτήρισε η υπουργός Πολιτισμού κα Μυρσίνη Ζορμπά τη δήλωση του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν νόμιμη ιδιοκτησία των επιτρόπων του Μουσείου και δεν ανήκουν στην Ελλάδα.

Σε δήλωσή της στο ΑΠΕ/ΜΠΕ η κα Ζορμπά υποστηρίζει πως η δήλωση του κ. Fischer υποβαθμίζει την πολιτισμική κληρονομιά σε “αγοραπωλησία”, αντί για ανεκτίμητη οικουμενική αξία.

Η υπουργός αποκάλεσε την άποψη του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου “διαμετρικά αντίθετη” με τις απόψεις που επικρατούν σήμερα στο “διεθνές πεδίο του πολιτισμού”, επικαλούμενη ειδικά την βασική αρχή περί “ακεραιότητας” ενός μνημείου, που προβλέπει η Σύμβαση της UNESCO του 1972. “Η Ελλάδα είναι ο γενέθλιος τόπος των Γλυπτών του Παρθενώνα, η Αθήνα είναι η πόλη τους, η Ακρόπολη και το Μουσείο της είναι ο φυσικός τους χώρος”, προσέθεσε.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024